Koláč s KUSKUSOM, losos s QUINOOU, šalát s BULGUROM: Plné priehrštie chutných zrniek
15. 4. 2021, 11:02 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:35)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Malé zrnká plné chuti. Viete, čo môžete spraviť z bulguru, krúpov či kuskusu?

Video Player is loading.
Dobré jedlo - Ľuboš Mego a jeho polievkaBULGUROVÝ ŠALÁT S MASLOVOU TEKVICOU A BRUSNICAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- pol maslovej tekvice
- 1 malú cibuľa
- 4 lyžice olivového oleja
- 50 g sušených brusníc
- 1 a pol šálky bulguru
- 3 šálky vody
- 2 lyžice jablkového džúsu (octu z bieleho vína)
- kôru z 1 pomaranča v biokvalite
- pol lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžičku mletej škorice";i:10;s:46:"pol lyžičky mletého muškátového orieška";i:11;s:26:"1 lyžičku rímskej rasce";i:12;s:18:"pol lyžičky soli";i:13;s:26:"100 g cícera (z konzervy)";i:14;s:28:"150 g mäkkého kozieho syra
Postup je na druhej strane...
POSTUP:
- Tekvicu umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte na plátky. Dajte na plech na pečenie, polejte dvoma lyžicami oleja, premiešajte a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 30 minút. Nechajte vychladnúť.
- Brusnice zalejte horúcou vodou a nechajte odstáť, kým sa tekvica pečie. Sceďte.
- Bulgur uvarte podľa návodu alebo rovnakým spôsobom, ako varíte ryžu.
- Jablkový džús, zostávajúce 2 lyžice oleja, najemno nastrúhanú pomarančovú kôru, koriander, škoricu, muškátový oriešok, rascu a pol lyžičky soli zmiešajte vo veľkej mise.
- Pridajte opečenú tekvicu, cibuľu, bulgur, brusnice a scedený cícer. Zľahka premiešajte a posypte kozím syrom. Môžete podávať.
BYLINKOVÝ LOSOS S QUINOOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, NAMÁČANIE 10 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 120 g quinoy
- 250 ml horúceho zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- nasekané bylinky (petržlen, tymian, estragón alebo rozmarín)
- 2 mladé cibuľky
- 4 sušené paradajky
- 2 plátky lososa (po 200 g)
- 1 citrón
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Quinou dajte do misky a zalejte studenou vodou. Po 10 minútach sceďte. Dajte do hrnca, zalejte horúcim zeleninovým vývarom a uveďte do varu. Pod pokrievkou varte asi 15 minút. Odstavte z ohňa a nechajte 5-10 minút postáť.
- K uvarenej quinoi primiešajte časť nadrobno nasekaných byliniek, cibuliek nakrájaných na kolieska a sušených paradajok nakrájaných na kocky.
- Z papiera na pečenie odstrihnite dva väčšie listy. Na každý rozdeľte quinou. Navrch uložte lososa, osoľte ho, okoreňte, posypte zvyšnými bylinkami, pridajte koliesko citróna a pokvapkajte olejom. Papier preložte na polovicu a okraje dobre zahnite, aby ste balíček utesnili.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Balíčky pečte 15 minút, podľa potreby o pár minút dlhšie. Uložte na taniere a podávajte.
LEPKAVÝ KUSKUSOVÝ KOLÁČ
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g kuskusu
- 250 g sušeného ovocia (marhule, slivky, hrušky, hrozienka, figy)
- pol lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice limetovej šťavy
- šťavu z polovice pomaranča
- 200 g medu (plus na pokvapkanie)
- 2 lyžice opekaných plátkov mandlí
POSTUP:
- Do zapekacej misky nasypte kuskus a zalejte ho 375 ml vriacej vody. Zakryte kuchynskou fóliou a nechajte 10 minút nasiaknuť.
- Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky. Dajte do panvice, pridajte škoricu, limetovú a pomarančovú šťavu aj med. Zľahka zahrievajte (nevarte), aby ovocie trochu zmäklo.
- Malý plech s rozmermi 23 x 23 cm vysteľte papierom na pečenie. Kuskus premiešajte s ovocím.
- Zmes dajte do plechu a dobre ju pozatláčajte lyžicou. Povrch koláča ešte pokvapkajte medom a posypte plátkami opečených mandlí. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.
TIP
Ak nepoznáte koláč, ktorý sa hodí k jogurtu, zmrzline či pomarančovému šalátu, tento je ten pravý.
KRÚPOVÁ POLIEVKA PRABABIČKY HERMÍNY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g perličkových krúp (lámaných)
- 2 lyžice masla
- štipka muškátového orieška
- 2 žĺtky z čerstvých vajec
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 limeta alebo citrón v biokvalite
- soľ
POSTUP:
- Krúpy opláchnite, zalejte studenou vodou, osoľte a uvarte do mäkka. K uvareným krúpam pridajte maslo, štipku muškátového orieška a dobre premiešajte. Vzniknutú kašu zalejte zeleninovým vývarom a krúpy rozmixujte.
- V miske zmiešajte žĺtky so smotanou a za stáleho miešania vlejte ku krúpam. Polievku podávajte v šálkach ozdobenú kolieskom limety.