Reklama

Koláč s KUSKUSOM, losos s QUINOOU, šalát s BULGUROM: Plné priehrštie chutných zrniek

polievka s bulgurom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Malé zrnká plné chuti. Viete, čo môžete spraviť z bulguru, krúpov či kuskusu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré jedlo - Ľuboš Mego a jeho polievka

    BULGUROVÝ ŠALÁT S MASLOVOU TEKVICOU A BRUSNICAMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • pol maslovej tekvice
    • 1 malú cibuľa
    • 4 lyžice olivového oleja
    • 50 g sušených brusníc
    • 1 a pol šálky bulguru
    • 3 šálky vody
    • 2 lyžice jablkového džúsu (octu z bieleho vína)
    • kôru z 1 pomaranča v biokvalite
    • pol lyžičky mletého koriandra
    • 1 lyžičku mletej škorice";i:10;s:46:"pol lyžičky mletého muškátového orieška";i:11;s:26:"1 lyžičku rímskej rasce";i:12;s:18:"pol lyžičky soli";i:13;s:26:"100 g cícera (z konzervy)";i:14;s:28:"150 g mäkkého kozieho syra

    Postup je na druhej strane...

    POSTUP:

    1. Tekvicu umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte na plátky. Dajte na plech na pečenie, polejte dvoma lyžicami oleja, premiešajte a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 30 minút. Nechajte vychladnúť.
    2. Brusnice zalejte horúcou vodou a nechajte odstáť, kým sa tekvica pečie. Sceďte.
    3.  Bulgur uvarte podľa návodu alebo rovnakým spôsobom, ako varíte ryžu.
    4. Jablkový džús, zostávajúce 2 lyžice oleja, najemno nastrúhanú pomarančovú kôru, koriander, škoricu, muškátový oriešok, rascu a pol lyžičky soli zmiešajte vo veľkej mise.
    5. Pridajte opečenú tekvicu, cibuľu, bulgur, brusnice a scedený cícer. Zľahka premiešajte a posypte kozím syrom. Môžete podávať.

    BYLINKOVÝ LOSOS S QUINOOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, NAMÁČANIE 10 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 120 g quinoy
    • 250 ml horúceho zeleninového vývaru
    • 1 lyžica olivového oleja
    • nasekané bylinky (petržlen, tymian, estragón alebo rozmarín)
    • 2 mladé cibuľky
    • 4 sušené paradajky
    • 2 plátky lososa (po 200 g)
    • 1 citrón
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP:

    1. Quinou dajte do misky a zalejte studenou vodou. Po 10 minútach sceďte. Dajte do hrnca, zalejte horúcim zeleninovým vývarom a uveďte do varu. Pod pokrievkou varte asi 15 minút. Odstavte z ohňa a nechajte 5-10 minút postáť.
    2.  K uvarenej quinoi primiešajte časť nadrobno nasekaných byliniek, cibuliek nakrájaných na kolieska a sušených paradajok nakrájaných na kocky.
    3. Z papiera na pečenie odstrihnite dva väčšie listy. Na každý rozdeľte quinou. Navrch uložte lososa, osoľte ho, okoreňte, posypte zvyšnými bylinkami, pridajte koliesko citróna a pokvapkajte olejom. Papier preložte na polovicu a okraje dobre zahnite, aby ste balíček utesnili.
    4.  Rúru  vyhrejte na 180 °C. Balíčky pečte 15 minút, podľa potreby o pár minút dlhšie. Uložte na taniere a podávajte.

    LEPKAVÝ KUSKUSOVÝ KOLÁČ

    15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g kuskusu
    • 250 g sušeného ovocia (marhule, slivky, hrušky, hrozienka, figy)
    • pol lyžičky mletej škorice
    • 2 lyžice limetovej šťavy
    • šťavu z polovice pomaranča
    • 200 g medu (plus na pokvapkanie)
    • 2 lyžice opekaných plátkov mandlí

    POSTUP:

    1. Do zapekacej misky nasypte kuskus a zalejte ho 375 ml vriacej vody. Zakryte kuchynskou fóliou a nechajte 10 minút nasiaknuť.
    2. Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky. Dajte do panvice, pridajte škoricu, limetovú a pomarančovú šťavu aj med. Zľahka zahrievajte (nevarte), aby ovocie trochu zmäklo.
    3. Malý plech s rozmermi 23 x 23 cm vysteľte papierom na pečenie. Kuskus premiešajte s ovocím.
    4.  Zmes dajte do plechu a dobre ju pozatláčajte lyžicou. Povrch koláča ešte pokvapkajte medom a posypte plátkami opečených mandlí. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.

    TIP

    Ak nepoznáte koláč, ktorý sa hodí k jogurtu, zmrzline či pomarančovému šalátu, tento je ten pravý.

    KRÚPOVÁ POLIEVKA PRABABIČKY HERMÍNY

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g perličkových krúp (lámaných)
    • 2 lyžice masla
    • štipka muškátového orieška
    • 2 žĺtky z čerstvých vajec
    • 125 ml smotany na šľahanie
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 1 limeta alebo citrón v biokvalite
    • soľ

    POSTUP:

    1.  Krúpy opláchnite, zalejte studenou vodou, osoľte a uvarte do mäkka. K uvareným krúpam pridajte maslo, štipku muškátového orieška a dobre premiešajte. Vzniknutú kašu zalejte zeleninovým vývarom a krúpy rozmixujte.
    2. V miske zmiešajte žĺtky so smotanou a za stáleho miešania vlejte ku krúpam. Polievku podávajte v šálkach ozdobenú kolieskom limety.