Kedy, keď nie teraz? Urobte si tradičné šišky s džemom
1. 2. 2017, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:13)

Zdroj: Anza
Kedy, keď nie teraz? Urobte si tradičné šišky s džemom
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 ks kôra z polovice biocitróna
- 40 g droždia
- 4 ks žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 lyžice rumu
- 250 g marhuľového džemu
- 1 ks bravčová masť na vyprážanie
- 1 ks soľ";i:10;s:34:"1 ks vanilkový cukor na posypanie
Postup
Krok 1
Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
Krok 2
Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny, nelepí sa na nádobu ani na varešku, posypeme ho na povrchu múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť. Cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.
Krok 3
Na druhej polovici cesta najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kôpku džemu, prikryjeme vykrojenými kolieskami, po obvode prstami pritlačíme a opäť formičkou vykrojíme. Šišky naplnené lekvárom necháme ešte chvíľu kysnúť.
Krok 4
Vyprážame ich v horúcom tuku z oboch strán. Hotové šišky vyberieme na papierové utierky, aby sa zbavili prebytočného tuku, a posypeme vanilkovým cukrom.