Reklama

Kedy, keď nie teraz? Urobte si tradičné šišky s džemom

Anza

Zdroj: Anza

Reklama

Kedy, keď nie teraz? Urobte si tradičné šišky s džemom

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 ks kôra z polovice biocitróna
  • 40 g droždia
  • 4 ks žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 lyžice rumu
  • 250 g marhuľového džemu
  • 1 ks bravčová masť na vyprážanie
  • 1 ks soľ";i:10;s:34:"1 ks vanilkový cukor na posypanie

Postup

Krok 1

Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.

Krok 2

Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny, nelepí sa na nádobu ani na varešku, posypeme ho na povrchu múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť. Cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.

Krok 3

Na druhej polovici cesta najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kôpku džemu, prikryjeme vykrojenými kolieskami, po obvode prstami pritlačíme a opäť formičkou vykrojíme. Šišky naplnené lekvárom necháme ešte chvíľu kysnúť.

Krok 4

Vyprážame ich v horúcom tuku z oboch strán. Hotové šišky vyberieme na papierové utierky, aby sa zbavili prebytočného tuku, a posypeme vanilkovým cukrom.