KÁVOVÉ ECLAIRKY: Luxusný francúzsky dezert vyčarujete aj vy. Recept od cukrárky nesklame!
26. 1. 2025, 15:03

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Elegantné kávové éclairky s jemnou náplňou zvládnete pripraviť aj vy podľa nášho receptu. Vychutnajte si luxus francúzskej cukrárskej tradície u vás doma!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Éclair je elegantný francúzsky dezert
Éclair je ikonický francúzsky dezert, ktorý si získal obdiv vďaka svojmu luxusnému vzhľadu a lahodnej chuti. Tento podlhovastý zákusok sa vyrába z odpaľovaného cesta (pâte à choux), ktoré sa po upečení naplní krémovou náplňou, najčastejšie vanilkovým, čokoládovým alebo kávovým krémom.
Povrch éclairs je zdobený lesklou polevou, ktorá dokonale ladí s chuťou náplne. Dezert je ľahký, jemný a doslova sa rozplýva na jazyku, čo z neho robí jeden z najobľúbenejších výtvorov francúzskej cukrárskej tradície.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Trojčokoládové eclair.
Eclairky preveria cukrárske zručnosti
Éclairs sú nielen kulinárskym potešením, ale aj symbolom elegancie. Hoci ich príprava vyžaduje určitú zručnosť, výsledok stojí za to. Cesto musí byť ľahké a duté, aby dokázalo pojať dostatok krému, pričom lesklá poleva dodáva dezertu dokonalý estetický vzhľad.
V moderných verziách sa éclairs plnia aj ovocnými plnkami alebo exotickými krémami, čím sa tento tradičný dezert stále viac prispôsobuje súčasným chuťovým trendom. Éclair je jednoducho zosobnením francúzskeho šarmu na tanieri. Poďte si ich pripraviť podľa receptu od našej curkárky. Nájdete ho na ďalšej strane...