Reklama

Jesenná SLIVKOVÁ TORTA s lahodným krémom: Recept si poriadne uložte!

Slivkovo-maková torta.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Náš recept na fantastickú jesennú tortu so slivkami a mandľami zvládnete upiecť aj ak nepatríte medzi skúsených cukrárov. Ten krém vás ohúri!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takéto slivkové koláče ste ešte nepiekli! Poďte s nami na to

    Zdroj: Laura Witteková

    Slivkovo-maková torta.

    SLIVKOVO-MANDĽOVÁ TORTA

    12 KÚSKOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, CHLADENIE 8 HODÍN

    Potrebujete:

    • 5 vajec
    • 5 lyžíc hladkej múky
    • štipka soli
    • 5 lyžíc + 200 g krupicového cukru
    • 1 lyžica vanilkového cukru
    • 1 lyžica mletých mandlí
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 500 g sliviek
    • 200 ml slivkovej šťavy
    • pol balíčka vanilkového pudingu v prášku
    • 6 plátkov želatíny
    • 250 g smotanového tvarohu
    • 250 g bieleho jogurtu
    • 400 ml smotany na šľahanie
    • 20 g mandľových lupienkov

    POSTUP:

    1. Na korpus oddeľte od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte so štipkou soli dotuha. Žĺtky vyšľahajte s 5 lyžicami cukru a vanilkovým cukrom dokrémova. V mise zmiešajte múku, mleté mandle a kypriaci prášok. Do žĺtkov opatrne zapracujte sneh a nakoniec aj múčnu zmes. Formu s priemerom 26 cm vysteľte papierom na pečenie a nalejte cesto. Povrch uhlaďte a pečte pri teplote 180 °C asi 25 minút. Nechajte vychladnúť a potom dvakrát priečne rozkrojte, aby ste získali tri vrstvy.
    2. Na kompót umyte slivky, vykôstkujte, 400 g nakrájajte na kocky a zvyšok si odložte na ozdobu. V hrnci skaramelizujte 100 g cukru, zalejte slivkovou šťavou a vmiešajte slivky nakrájané na kocky. Varte asi 5 minút. Vyberte asi 4 lyžice sliviek a rozmixujte na pyré. Vanilkový puding rozmiešajte v 2 lyžiciach vody a vmiešajte do kompótu. Povarte asi 1 minútu, aby zmes jemne zhustla.
    3. Na krém namočte želatínu do studenej vody. V mise vymiešajte tvaroh, jogurt a 100 g cukru dohladka. Želatínu vyžmýkajte, rozpustite na miernom plameni a zmie- šajte s 3 lyžicami krému. Potom zamiešajte do zvyšku krému. Pridajte slivkové pyré. Smotanu vyšľahajte dotuha a zľahka zapracujte do krému.
    4. Spodný korpus obkoleste tortovou obručou a potrite 2 lyžicami krému. Obložte kompótom a znova potrite krémom. Prekryte druhým korpusom a potrite trochou krému. Zakryte posledným korpusom a potrite zvyškom krému. Dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Mandľové lupienky opečte. Povrch torty ozdobte odloženými slivkami, posypte mandľami a môžete podávať.

     

    Dobrý tip: Krém získa krásnu fialovú farbu, keď doň namiešate aj pár kvapiek fialového potravinárskeho farbiva.