Jesenná SLIVKOVÁ TORTA s lahodným krémom: Recept si poriadne uložte!
29. 9. 2024, 11:02

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Náš recept na fantastickú jesennú tortu so slivkami a mandľami zvládnete upiecť aj ak nepatríte medzi skúsených cukrárov. Ten krém vás ohúri!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
38 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Takéto slivkové koláče ste ešte nepiekli! Poďte s nami na toZdroj: Laura Witteková
Slivkovo-maková torta.
SLIVKOVO-MANDĽOVÁ TORTA
12 KÚSKOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, CHLADENIE 8 HODÍN
Potrebujete:
- 5 vajec
- 5 lyžíc hladkej múky
- štipka soli
- 5 lyžíc + 200 g krupicového cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 1 lyžica mletých mandlí
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 500 g sliviek
- 200 ml slivkovej šťavy
- pol balíčka vanilkového pudingu v prášku
- 6 plátkov želatíny
- 250 g smotanového tvarohu
- 250 g bieleho jogurtu
- 400 ml smotany na šľahanie
- 20 g mandľových lupienkov
POSTUP:
- Na korpus oddeľte od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte so štipkou soli dotuha. Žĺtky vyšľahajte s 5 lyžicami cukru a vanilkovým cukrom dokrémova. V mise zmiešajte múku, mleté mandle a kypriaci prášok. Do žĺtkov opatrne zapracujte sneh a nakoniec aj múčnu zmes. Formu s priemerom 26 cm vysteľte papierom na pečenie a nalejte cesto. Povrch uhlaďte a pečte pri teplote 180 °C asi 25 minút. Nechajte vychladnúť a potom dvakrát priečne rozkrojte, aby ste získali tri vrstvy.
- Na kompót umyte slivky, vykôstkujte, 400 g nakrájajte na kocky a zvyšok si odložte na ozdobu. V hrnci skaramelizujte 100 g cukru, zalejte slivkovou šťavou a vmiešajte slivky nakrájané na kocky. Varte asi 5 minút. Vyberte asi 4 lyžice sliviek a rozmixujte na pyré. Vanilkový puding rozmiešajte v 2 lyžiciach vody a vmiešajte do kompótu. Povarte asi 1 minútu, aby zmes jemne zhustla.
- Na krém namočte želatínu do studenej vody. V mise vymiešajte tvaroh, jogurt a 100 g cukru dohladka. Želatínu vyžmýkajte, rozpustite na miernom plameni a zmie- šajte s 3 lyžicami krému. Potom zamiešajte do zvyšku krému. Pridajte slivkové pyré. Smotanu vyšľahajte dotuha a zľahka zapracujte do krému.
- Spodný korpus obkoleste tortovou obručou a potrite 2 lyžicami krému. Obložte kompótom a znova potrite krémom. Prekryte druhým korpusom a potrite trochou krému. Zakryte posledným korpusom a potrite zvyškom krému. Dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Mandľové lupienky opečte. Povrch torty ozdobte odloženými slivkami, posypte mandľami a môžete podávať.
Dobrý tip: Krém získa krásnu fialovú farbu, keď doň namiešate aj pár kvapiek fialového potravinárskeho farbiva.