Jedlo pre skutočných gurmánov: DRŽKOVÝ PERKELT s haluškami
Uvarte ho za veľký hrniec, aby si každý mohol dať aj poriadnu dupľu!
- 140 min.
- porcie: 5
- Stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 800 ghovädzích držiek
- 4 ksstredne veľké cibule
- 3 ksstrúčiky cesnaku
- 1 ksmletá sladká červená paprika
- 1 ksmletá štipľavá červená paprika
- 2 ksväčšie paradajky
- 1 kszelená paprika
- 1 ksvývar alebo voda
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
- 1 ksbravčová masť
- 1 kskyslá smotana, pažítka na ozdobu
Na halušky:
- 300 gpolohrubej múky
- 1 ksveľké vajce
- 1 štipkasoli
- 100 mlvlažnej vody
- 1 ksolej
Postup
krok
Držky dobre umyte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na bravčovej masti dozlatista. Pridajte prelisované cesnaky a obidva druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažte, prisypte držky a pokračujte ešte pár minút v restovaní.
krok
Držky osoľte, okoreňte, zalejte horúcim vývarom alebo vodou, priveďte do varu a varte na slabom plameni.
krok
Pripravte halušky: Varechou zamiešajte múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačte ho cez haluškovač do osolenej vriacej vody, povarte niekoľko minút, sceďte a premiešajte s olejom.
krok
Keď držky trochu zmäknú, pridajte nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujte vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvarte prebytočnú tekutinu, perkelt dosoľte a dochuťte korením.
krok
Krátko pred dovarením môžete do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej (ak chcete, pikantnej) papriky na oživenie chuti. Perkelt podávajte s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Neodolateľné JAHODY: Skúsite ich takto naaranžovať do nepečenej torty?

Máte radi špargľu? Kráľovská zelenina je na vrchole sezóny!
