Postup

 krok

Držky dobre umyte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na bravčovej masti dozlatista. Pridajte prelisované cesnaky a obidva druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažte, prisypte držky a pokračujte ešte pár minút v restovaní.

 krok

Držky osoľte, okoreňte, zalejte horúcim vývarom alebo vodou, priveďte do varu a varte na slabom plameni.

 krok

Pripravte halušky: Varechou zamiešajte múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačte ho cez haluškovač do osolenej vriacej vody, povarte niekoľko minút, sceďte a premiešajte s olejom.

 krok

Keď držky trochu zmäknú, pridajte nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujte vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvarte prebytočnú tekutinu, perkelt dosoľte a dochuťte korením.

 krok

Krátko pred dovarením môžete do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej (ak chcete, pikantnej) papriky na oživenie chuti. Perkelt podávajte s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.