Jahodový dezert od Surovej dcérky: Vegánska VALENTÍNSKA ROLÁDA!
12. 2. 2025, 12:02

Vegánska valentínska roláda s jahodami
12 porcií, príprava 40 minút, pečenie 9 - 11 minút
POTREBUJETE:
Krém na srdiečka:
- 2 g psyllia - vláknina skorocelu
- 27 g vody
- 30 g zmäknutého rastlinného masla
- 30 g kryštálového cukru
- 40 g hladkej pšeničnej múky
- červené potravinové farbivo
Cesto:
- 4 g psyllia - vlákniny skorocelu
- 55 g vody
- 200 g sójového jogurtu
- 90 g rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
- 30 g repkového oleja
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 140 g práškového cukru
- 8 g kypriaceho prášku
- 1 lyžička vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
- 1 štipka soli
- červené potravinové farbivo
Jahodová plnka:
- 200 g rastlinnej šľahačky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
- 150 g zakysaného krému na báze sóji alebo kokosu
- 150 g jahôd
POSTUP:
-
Začnite prípravou červeného krému na zdobenie cesta. Potrebné množstvo masla vyberte z chladničky 30 minút pred pečením a nakrájajte ho na malé kúsky, aby rýchlo zmäklo. Zmiešajte psyllium s vodou a odložte ho. Metličkou ručne alebo v šľahači vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Následne pridajte múku a psyllium s vodou. Všetko šľahajte, kým maslo nebude mať krémovú konzistenciu. Potom postupne zašľahajte farbivo, aby ste dosiahli dostatočne silnú farbu.
-
Krém by mal mať naozaj konzistenciu ako maslový krém na zdobenie, aby sa vám s ním jednoducho kreslilo a neťahal sa pri vytláčaní ako cesto. Krém dajte do cukrárskeho vrecka a zastrihnite ho, aby vznikol 2 mm široký otvor na vytláčanie.
- Na papier vo veľkosti plechu (rozmer cca 27 x 37 cm) nakreslite srdiečka, môžu byť aj väčšie. Predkreslený papier dajte na dno plechu a naň uložte papier na pečenie. Aby sa papier nehýbal, dobre ho zahnite a v rohoch pripnite kovovým štipcom alebo klipom. Postupne obkreslite všetky srdiečka červeným krémom.
- Potom odopnite a opatrne vyberte z plechu oba papiere. Plech potom jemne potrite olejom alebo rastlinným maslom a znova vložte papier na pečenie (ten s nakreslenými srdiečkami z krému). Papier lepšie drží na vytretom plechu a cesto vyzerá lepšie po dopečení, keď dno plechu potriete olejom. Takže tento krok nepreskakujte. Plech odložte kým pripravíte cesto.
- Príprava cesta: Rúru vyhrejte na 180 °C. Psyllium zmiešajte s vodou a odložte. V menšej miske zmiešajte sójový jogurt, mlieko, olej a psyllium, aby sa vytvoril gél.
-
Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, mletú vanilku (ak používate pastu či extrakt pridajte ho do tekutých ingrediencií) a štipku soli. Obsah oboch misiek zmiešajte a vytvorte hustejšie cesto. Cesto miešajte, kým sa nestratia posledné hrudky múky. Na záver pridajte trochu červeného farbiva, ak chcete cesto jemne ružové.
-
Keďže cesto je hustejšie a treba ho rozotierať, čo by zničilo srdiečka, budete znova potrebovať cukrárske vrecko. Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a rovnomerne ho navrstvite na celú plochu plechu. Na záver plechom pobúchate po kuchynskej linke, aby ste sa zbavili bubliniek a cesto sa zarovnalo.
-
Pečenie: Cesto pečte 9 až 11 minút podľa rúry, bez zapnutého ventilátora s ohrevom z dola aj hora. Cesto sa nesmie príliš prepiecť, inak sa bude pri rolovaní trhať. Keď uvidíte, že sa cesto zaťahuje, začnite ho v strede kontrolovať špajdľou. To či je hotové, spoznáte tak, že na špajli po zapichnutí nezostane mokré cesto. Akonáhle je špáradlo suché, vyberte plát z rúry.
-
Plech vytiahnite z rúry a nechajte 2 – 3 minúty vychladnúť. Plát z plechu preklopte na stred kuchynskej utierky, tak aby k vám smerovala kratšia strana plátu. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Ak si všimnete, že je niektorý okraj rolády suchší, kraj orežte.
-
Vezmite si ďalšiu utierku a cesto prikrite aj z hora. Takto pri chladnutí nestratíte vlhkosť, ktorá zostane v ceste, čo je tiež dôležité v prevencií pred trhaním. Cesto nechajte pod utierkou 15 až 30 minút vychladnúť.
- Pripravte plnku: Kým plát chladne, vyšľahajte do tuha rastlinnú šľahačku s cukrom a vanilkou. Podľa značky šľahačky, ktorú používate to bude trvať rôzne dlho. Keď bude šľahačka tak pevná, že bude držať na metličke, primiešajte zakysaný krém a trochu červeného farbiva, ak chcete šľahačku tiež jemne ružovú.
- Vychladnutý plát na utierke otočte a podložte potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby ste mali pred sebou stranu bez zdobenia. Plát potrite šľahačkou (odložte si niečo na zdobenie) a do stredu dajte na polovicu nakrájané jahody. Následne si pomôžte utierkou s fóliou a opačné strany cesta spojte. Roládu zaistite fóliou a utierkou, položte spojom dole.
- Valentínska roláda teraz potrebuje stuhnúť, takže ju dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky. V ideálnom prípade ju nechajte odpočívať celú noc. Po stuhnutí roládu odbaľte z fólie, dozdobte zvyškom šľahačky a jahôd. Krájajte na širšie kúsky.
Ak sa vám bude zdať vegánsky recept priveľmi náročný, aspoň sa inšpirujte a upečte podobnú srdiečkovú roládu z klasicého piškótového cesta.