Reklama

Jahodový dezert od Surovej dcérky: Vegánska VALENTÍNSKA ROLÁDA!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnatá citrónová roláda: Najlepšie tipy, aby bola krásne svieža!

    Vegánska valentínska roláda s jahodami

    12 porcií, príprava  40 minút, pečenie 9 - 11 minút

    POTREBUJETE:

    Krém na srdiečka:

    • 2 g psyllia - vláknina skorocelu
    •  27 g vody
    •  30 g zmäknutého rastlinného masla
    •  30 g kryštálového cukru
    •  40 g hladkej pšeničnej múky
    •  červené potravinové farbivo

    Cesto:

    • 4 g psyllia - vlákniny skorocelu
    •  55 g vody
    •  200 g sójového jogurtu
    •  90 g rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
    •  30 g repkového oleja
    •  200 g hladkej pšeničnej múky
    •  140 g práškového cukru
    •  8 g kypriaceho prášku
    •  1 lyžička vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
    •  1 štipka soli
    •  červené potravinové farbivo

    Jahodová plnka: 

    • 200 g rastlinnej šľahačky
    •  50 g kryštálového cukru
    •  1 lyžička vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
    •  150 g zakysaného krému na báze sóji alebo kokosu
    • 150 g jahôd

     

    POSTUP:

    1. Začnite prípravou červeného krému na zdobenie cesta. Potrebné množstvo masla vyberte z chladničky 30 minút pred pečením a nakrájajte ho na malé kúsky, aby rýchlo zmäklo. Zmiešajte psyllium s vodou a odložte ho. Metličkou ručne alebo v šľahači vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Následne pridajte múku a psyllium s vodou. Všetko šľahajte, kým maslo nebude mať krémovú konzistenciu. Potom postupne zašľahajte farbivo, aby ste dosiahli dostatočne silnú farbu.

    2. Krém by mal mať naozaj konzistenciu ako maslový krém na zdobenie, aby sa vám s ním jednoducho kreslilo a neťahal sa pri vytláčaní ako cesto. Krém dajte do cukrárskeho vrecka a zastrihnite ho, aby vznikol 2 mm široký otvor na vytláčanie.

    3. Na papier vo veľkosti  plechu (rozmer cca 27 x 37 cm)  nakreslite srdiečka, môžu byť aj väčšie. Predkreslený papier dajte na dno plechu a naň uložte papier na pečenie. Aby sa papier nehýbal, dobre ho zahnite a v rohoch pripnite kovovým štipcom alebo klipom. Postupne obkreslite všetky srdiečka červeným krémom.
    4. Potom odopnite a opatrne vyberte z plechu oba papiere. Plech potom jemne potrite olejom alebo rastlinným maslom a znova vložte papier na pečenie (ten s nakreslenými srdiečkami z krému). Papier lepšie drží na vytretom plechu a cesto vyzerá lepšie po dopečení, keď dno plechu potriete olejom. Takže tento krok nepreskakujte. Plech odložte kým pripravíte cesto.
    5. Príprava cesta: Rúru vyhrejte na 180 °C. Psyllium zmiešajte s vodou a odložte. V menšej miske zmiešajte sójový jogurt, mlieko, olej a psyllium, aby sa vytvoril gél.
    6. Vo väčšej mise zmiešajte múku,  cukor, kypriaci prášok, mletú vanilku (ak používate pastu či extrakt pridajte ho do tekutých ingrediencií) a štipku soli. Obsah oboch misiek zmiešajte a vytvorte hustejšie cesto. Cesto miešajte, kým sa nestratia posledné hrudky múky. Na záver pridajte trochu červeného farbiva, ak chcete cesto jemne ružové.

    7. Keďže cesto je hustejšie a treba ho rozotierať, čo by zničilo srdiečka, budete znova potrebovať cukrárske vrecko. Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a rovnomerne ho navrstvite na celú plochu plechu. Na záver plechom pobúchate po kuchynskej linke, aby ste sa zbavili bubliniek a cesto sa zarovnalo.

    8. Pečenie: Cesto pečte 9 až 11 minút podľa rúry, bez zapnutého ventilátora s ohrevom z dola aj hora. Cesto sa nesmie príliš prepiecť, inak sa bude pri rolovaní trhať. Keď uvidíte, že sa cesto zaťahuje, začnite ho v strede kontrolovať špajdľou. To či je hotové, spoznáte tak, že na špajli po zapichnutí nezostane mokré cesto. Akonáhle je špáradlo suché, vyberte plát z rúry.

    9. Plech  vytiahnite z rúry a nechajte 2 – 3 minúty vychladnúť. Plát z plechu preklopte na stred kuchynskej utierky, tak aby k vám smerovala kratšia strana plátu. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Ak si všimnete, že  je niektorý okraj rolády suchší, kraj orežte. 

    10. Vezmite si ďalšiu utierku a cesto prikrite aj z hora. Takto pri chladnutí nestratíte vlhkosť, ktorá zostane v ceste, čo je tiež dôležité v prevencií pred trhaním. Cesto nechajte pod utierkou 15 až 30 minút vychladnúť.

    11. Pripravte plnku: Kým plát chladne, vyšľahajte do tuha rastlinnú šľahačku s cukrom a vanilkou. Podľa značky šľahačky, ktorú používate to bude trvať rôzne dlho. Keď bude šľahačka tak pevná, že bude držať na metličke, primiešajte zakysaný krém a trochu červeného farbiva, ak chcete šľahačku tiež jemne ružovú.
    12. Vychladnutý plát na utierke otočte a podložte potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby ste mali pred sebou stranu bez zdobenia. Plát potrite šľahačkou (odložte si niečo na zdobenie) a do stredu dajte na polovicu nakrájané jahody. Následne si pomôžte utierkou s fóliou a opačné strany cesta spojte. Roládu zaistite fóliou a utierkou, položte spojom dole.
    13. Valentínska roláda teraz potrebuje stuhnúť, takže ju dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky. V ideálnom prípade ju nechajte odpočívať celú noc. Po stuhnutí roládu odbaľte z fólie, dozdobte zvyškom šľahačky a jahôd. Krájajte na širšie kúsky.

    Ak sa vám bude zdať vegánsky recept priveľmi náročný, aspoň sa inšpirujte a upečte podobnú srdiečkovú roládu z klasicého piškótového cesta.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama