Reklama

Hrnčekový MAKOVÝ CHLEBÍČEK: Máte vybavené sviatočné raňajky!

Hrnčekový makový chlebíček s cukrovou polevou.

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jednoduchý makový koláč v chlebíčkovej forme vám dobre padne na raňajky alebo na výlet do hôr cez sviatky i medzi nimi.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Makových koláčov je ako maku!

Anketa

Máte radi mak?

  • Som makoholik, môžem ho hocikde, hocikedy a hocikoľko...93%
  • Nemusím ho veľmi.6%

Hlasovanie bolo ukončené

Mak sa hodí do koláčov na vianočné sviatky, pred nimi aj po nich... Makoholici sa ho neprejedia nikdy, preto sú takí zdraví! V zime ho skúste v koláčoch skombinovať s perníkovým korením alebo so škoricou, pridajte hrozienka alebo brusnice v rume, a predĺžite si chuť Vianoc na niekoľko dní. Ak hľadáte naozaj jednoduchý a rýchly makový recept, na ďalšej strane ho nájdete!

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Hrnčekový makový chlebíček s cukrovou polevou.

Náš tip: Ak chcete tento koláčik povýšiť na slávnostný, polejte ho čokoládovou alebo cukrovou polevou. Tú pripravíte z 1 bielka vyšľahaného zo 160 g preosiateho práškového cukru, ktorý do bielka pridávajte postupne počas šľahania. Nakoniec pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy.

Hrnčekový makový chlebíček

 

POTREBUJETE:

  • 2 vajcia
  • pol hrnčeka práškového cukru
  • 1 vrecko škoricového cukru
  • pol hrnčeka  slnečnicového oleja
  • pol hrnčeka zomletého modrého alebo sivého maku 
  • pol hrnčeka nezomletého maku
  • kôra z 1 bio citróna
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku (môže byť kypriaci prášok do perníka)
  • 2 hrnčeky  mlieka

 

POSTUP:

  1.  Vymiešajte žĺtky s práškovým cukrom do penista, pridajte škoricový cukor a postupne prilievajte olej.
  2. Prisypte mletý aj nemletý mak, na jemno nastrúhanú citrónovú kôru,  preosiatu múku s kypriacim práškom a prilejte mlieko. Dobre premiešajte vareškou a nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
  3. Cestom naplňte podlhovastú chlebíkovú formu vystlanú papierom na pečenie alebo vymastenú a vysypanú múkou. V rúre vyhriatej  na 170 °C pečte asi 60 minút. Vyskúšajte špajdľou, či je chlebíček upečený. 

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!