Postup

 krok

Tekvicu prekrojte na polovicu, ošúpte a vyberte jadierka. Dužinu pokrájajte na kocky veľké asi 2 x 2 cm, premiešajte s polovičným množstvom olivového oleja a lyžičkou balzamového octu. Osoľte a preložte na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 15 minút.

 krok

Na zvyšnom olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu, primiešame očistené, na kocky nakrájané zemiaky a duste asi 10 minút.

 krok

Pridajte upečenú tekvicu, zalejte horúcou vodou a varte, pokiaľ nie sú zemiaky celkom mäkké. Vlejte smotanu a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Pred podávaním polievku polejte tekvicovým olejom, posypte tekvicovými semiačkami a žeruchou. Podávajte so slanými paličkami z lístkového cesta.