Hokkaido sezóna začína: Krémová POLIEVKA z obľúbenej tekvice
24. 8. 2022, 18:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Anza
Tiež máte tak radi sezónu tekvice hokkaido? Vychutnajte si ju s našim receptom na krémovú polievku.
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks tekvicu hokkaido ( 800 g)
- 100 ml olivového oleja
- 1 lyžica tmavého balzamového octu
- 100 g cibule
- 200 g zemiakov
- 500 ml vody
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 štipka mletého muškátového orieška
- 1 štipka hrubozrnnej soli
- 1 ks mleté čierne korenie";i:10;s:32:"1 ks tekvicový olej na poliatie
Na ozdobenie:
- 1 ks tekvicové semiačka žerucha
Postup
Krok 1
Tekvicu prekrojte na polovicu, ošúpte a vyberte jadierka. Dužinu pokrájajte na kocky veľké asi 2 x 2 cm, premiešajte s polovičným množstvom olivového oleja a lyžičkou balzamového octu. Osoľte a preložte na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 15 minút.
Krok 2
Na zvyšnom olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu, primiešame očistené, na kocky nakrájané zemiaky a duste asi 10 minút.
Krok 3
Pridajte upečenú tekvicu, zalejte horúcou vodou a varte, pokiaľ nie sú zemiaky celkom mäkké. Vlejte smotanu a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Pred podávaním polievku polejte tekvicovým olejom, posypte tekvicovými semiačkami a žeruchou. Podávajte so slanými paličkami z lístkového cesta.