Reklama

Hlivový stroganov: Chutný RECEPT, ktorý musíte vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kde hľadať hlivu ustricovú? Prezradí vám to odborníčka na huby
    Hliva je pre imunitu cenným zdrojom bielkovín a vlákniny.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Hliva je pre imunitu cenným zdrojom bielkovín a vlákniny.

    Anketa

    Patrí hliva k ustricová k surovinám, ktoré využívate doma?

    • Hlivu mám rád/a a využívam ju vo svojej kuchyni. 96%
    • Nemám rád/a huby, no hlive dám šancu. 0%
    • Nie je to nič pre mňa.3%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Hliva navyše detoxikuje organizmus pomáha telu zbavovať sa ťažkých kovov a toxínov, čím podporuje zdravie pečene a obličiek. Obsahuje vitamíny skupiny B a selén, ktoré prispievajú k zníženiu stresu, podpore duševného zdravia či lepšej nálade.

    Hlivy sa dokážu pestovať na odpade z poľnohospodárstva, ako je slama či piliny, čím pomáhajú znížiť množstvo odpadu. Môžete si ju jednoducho dopestovať aj vy doma. Stačí jej slama, piliny a vlhkosť.

     Zdravotné výhody stroganovu s hlivou ustricovou

    Nízkokalorická alternatíva – Hlivový stroganov obsahuje menej tuku a kalórií ako tradičná hovädzia verzia.
    Podpora imunity – Hlivy sú bohaté na betaglukány, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu.
    Zdravé trávenie – Obsah vlákniny v hlive podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
    Antioxidačné účinky – Obsahuje selén a polyfenoly, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
    Podpora kardiovaskulárneho zdravia – Hlivy môžu pomôcť regulovať cholesterol a krvný tlak.

    Hlivový stroganov

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    • 350 g hlivy
    • 100 g hnedých šampiňónov
    • 2 lyžice masla alebo olivového oleja
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžica hladkej múky
    • 1 lyžička dijonskej horčice
    • pol lyžičky mletej údenej červenej papriky
    • pol lyžičky mletej červenej papriky
    • pol lyžičky soli
    • čierne korenie podľachuti
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 100 ml šľahačkovej smotany
    • pár kvapiek citrónovej šťavy
    • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

    Na podávanie:

    • zemiaková kaša

    POSTUP

    1. Hlivu a šampiňóny očistite od nečistôt a nakrájajte na menšie kúsky.
    2. Roztopte maslo alebo olivový olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nie je priehľadná.
    3. Pridajte huby a restujte, kým sa všetka tekutina z húb neodparí a huby mierne zhnednú. Vmiešajte cesnak a varte ďalších 30 sekúnd.
    4. Medzitým v malej miske alebo šálke zmiešame múku, horčicu, obe papriky, soľou a korením. Pridajte zeleninový vývar a rozmiešajte, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
    5. Zmes prilejte k hubám a varte, kým šťava nezhustne. Pridajte smotanu, prehrejte a ochutnajte. Dochuťte soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
    6. Hubový stroganov podávajte so zemiakovou kašou alebo cestovinou a nakoniec posypte petržlenovou vňaťou.

    Strana

    2/2

    Reklama