Hlivový stroganov: Chutný RECEPT, ktorý musíte vyskúšať!
19. 2. 2025, 6:02


Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Hliva je pre imunitu cenným zdrojom bielkovín a vlákniny.
Anketa
Patrí hliva k ustricová k surovinám, ktoré využívate doma?
- Hlivu mám rád/a a využívam ju vo svojej kuchyni. 96%
- Nemám rád/a huby, no hlive dám šancu. 0%
- Nie je to nič pre mňa.3%
Hlasovanie bolo ukončené
Hliva navyše detoxikuje organizmus pomáha telu zbavovať sa ťažkých kovov a toxínov, čím podporuje zdravie pečene a obličiek. Obsahuje vitamíny skupiny B a selén, ktoré prispievajú k zníženiu stresu, podpore duševného zdravia či lepšej nálade.
Hlivy sa dokážu pestovať na odpade z poľnohospodárstva, ako je slama či piliny, čím pomáhajú znížiť množstvo odpadu. Môžete si ju jednoducho dopestovať aj vy doma. Stačí jej slama, piliny a vlhkosť.
Zdravotné výhody stroganovu s hlivou ustricovou
Nízkokalorická alternatíva – Hlivový stroganov obsahuje menej tuku a kalórií ako tradičná hovädzia verzia.
Podpora imunity – Hlivy sú bohaté na betaglukány, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu.
Zdravé trávenie – Obsah vlákniny v hlive podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
Antioxidačné účinky – Obsahuje selén a polyfenoly, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
Podpora kardiovaskulárneho zdravia – Hlivy môžu pomôcť regulovať cholesterol a krvný tlak.
Hlivový stroganov
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
- 350 g hlivy
- 100 g hnedých šampiňónov
- 2 lyžice masla alebo olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička dijonskej horčice
- pol lyžičky mletej údenej červenej papriky
- pol lyžičky mletej červenej papriky
- pol lyžičky soli
- čierne korenie podľachuti
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 ml šľahačkovej smotany
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Na podávanie:
- zemiaková kaša
POSTUP
- Hlivu a šampiňóny očistite od nečistôt a nakrájajte na menšie kúsky.
- Roztopte maslo alebo olivový olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nie je priehľadná.
- Pridajte huby a restujte, kým sa všetka tekutina z húb neodparí a huby mierne zhnednú. Vmiešajte cesnak a varte ďalších 30 sekúnd.
- Medzitým v malej miske alebo šálke zmiešame múku, horčicu, obe papriky, soľou a korením. Pridajte zeleninový vývar a rozmiešajte, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Zmes prilejte k hubám a varte, kým šťava nezhustne. Pridajte smotanu, prehrejte a ochutnajte. Dochuťte soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
- Hubový stroganov podávajte so zemiakovou kašou alebo cestovinou a nakoniec posypte petržlenovou vňaťou.