PRAŽMA Veľmi vhodná je na pečenie v soľnom plášti, keď sa celá ryba pokryje až 2 kg soli. Medzi kuchármi je najviac cenená pražma zlatohlavá. Jej pevné biele mäso takmer neobsahuje kostičky.

Vermillon

Grilovaná či pečená: Urobte si PRAŽMU na všetky spôsoby

Sú zdravé, no aj tak ich štandardný Slovák zje za rok iba šesť kíl. A napríklad taký Islanďan až desaťkrát viac. Čo keby sme mu šliapli na päty?

GRILOVANÁ PRAŽMA S LETNÝM KUKURIČNÝM ŠALÁTOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, GRILOVANIE 40 MINÚT

SUROVINY

  • 2 väčšie alebo 4 menšie celé pražmy
  • 1 citrón
  • soľ
  • olivový olej

NA ŠALÁT:

  • 4 klasy cukrovej kukurice so šupkou
  • lupienky mandlí (krátko nasucho opražené)
  • 200 gramov slaného syra (feta alebo parmezán)
  • 1 čili paprička (nakrájaná)
  • šťava z citróna alebo limety
  • lístky bazalky
  • petržlenová alebo koriandrová vňať so stonkou
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1.  Pripravte šalát: Kukuricu v šupke ugrilujte na stredne rozpálenom grile, až kým šupky nebudú na mnohých miestach čierne. Malo by to trvať maximálne 20 minút. Nechajte kukuricu mierne vychladnúť, ošúpte ju, zrná orežte a premiešajte s orechmi, so syrom, s bylinkami, čili, citrusovou šťavou, so soľou, s korením a olivovým olejom.
  2. Rybu opláchnite, osušte kuchynskou papierovou utierkou, osoľte, potrite olejom a naplňte brušnú dutinu kúskami plátkov citróna alebo limety, stonkami z vňate petržlenu alebo koriandra.
  3. Rybu grilujte na vyčistenom a rozpálenom grile z oboch strán 8 až 14 minút (podľa veľkosti ryby). Dobre upečené mäso pôjde ľahko od kosti a nebude priesvitné. Vnútorná teplota mäsa prepečenej ryby v jej najhrubšej časti (za krkom) meraná kuchynským teplomerom bude na grile 56 až 58 °C. Táto teplota bude stúpať aj po zložení ryby z grilu. Snažte sa rybu neprepiecť, bola by zbytočne suchá a tuhšia.
  4.  Grilovanú pražmu podávajte s kukuricovým šalátom.

Kategórie