Gratinovaný KARFIOL musíte ochutnať! Tri druhy syra mu dodajú šmrnc
11. 3. 2024, 16:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Reklama
Premeňte obyčajný karfiol na gurmánsky zážitok! Zapečený a preliaty lahodnou syrovou omáčkou vás presvedčí, že s ním nie je žiadna nuda!
Zdroj: Dobré jedlo/LauraWitteková
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Chuťovky z hermelínu: Pripravte z neho zaujímavé jedláZdroj: Dobré jedlo
GRATINOVANÝ KARFIOL S TROMI DRUHMI SYRA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Gratinovaný karfiol s tromi druhmi syra
Potrebujete:
- 8 veľkých ružičiek karfiolu
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 20 g masla
- 20 g hladkej múky
- 1 lyžička horčicového prášku (alebo horčice)
- 350 ml polotučného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra gruyère
- 100 g ementálu";i:10;s:15:"50 g parmezánu";i:11;s:32:"strúhaný muškátový oriešok";i:12;s:26:"soľ, mleté biele korenie";i:13;s:13:"olivový olej

Video Player is loading.
CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukovinyPOSTUP:
- Slanú vodu v hrnci priveďte do varu. Pridajte hlavičky karfiolu a povarte ich asi 10 minút. Sceďte a bez pokrievky ich nechajte pár minút sušiť v pare.
- Ružičky karfiolu polejte 1 lyžicou oleja a preložte ich do zapekacej misy. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkový list podrvený v mažiari a maslo dajte do hrnca s trochou soli a opečte dozlatista. Primiešajte múku s horčicovým práškom, prilejte mlieko a pripravte hladkú omáčku. Povarte 4-5 minút, aby zhustla. Potom do nej vmiešajte smotanu.
- Stiahnite plameň, pridajte nastrúhaný gruyère, ementál, dve tretiny parmezánu a miešajte, kým sa syry neroztopia. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a bielym korením.
- Zapečený karfiol prelejte syrovou omáčkou, posypte zvyšným parmezánom, trochou muškátového orieška a pri 200 °C zapekajte 20 minút dozlatista.