Reklama

Gratinovaný KARFIOL musíte ochutnať! Tri druhy syra mu dodajú šmrnc

Gratinovaný karfiol s tromi druhmi syra

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Premeňte obyčajný karfiol na gurmánsky zážitok! Zapečený a preliaty lahodnou syrovou omáčkou vás presvedčí, že s ním nie je žiadna nuda!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chuťovky z hermelínu: Pripravte z neho zaujímavé jedlá
    Zdroj: Dobré jedlo

    GRATINOVANÝ KARFIOL S TROMI DRUHMI SYRA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    Gratinovaný karfiol s tromi druhmi syra

    Potrebujete:

    • 8 veľkých ružičiek karfiolu
    • 2 cibule
    • 2 bobkové listy
    • 20 g masla
    • 20 g hladkej múky
    • 1 lyžička horčicového prášku (alebo horčice)
    • 350 ml polotučného mlieka
    • 200 ml smotany na šľahanie
    • 100 g syra gruyère
    • 100 g ementálu";i:10;s:15:"50 g parmezánu";i:11;s:32:"strúhaný muškátový oriešok";i:12;s:26:"soľ, mleté biele korenie";i:13;s:13:"olivový olej
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukoviny

      POSTUP:

      1. Slanú vodu v hrnci priveďte do varu. Pridajte hlavičky karfiolu a povarte ich asi 10 minút. Sceďte a bez pokrievky ich nechajte pár minút sušiť v pare.
      2. Ružičky karfiolu polejte 1 lyžicou oleja a preložte ich do zapekacej misy. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
      3. Nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkový list podrvený v mažiari a maslo dajte do hrnca s trochou soli a opečte dozlatista. Primiešajte múku s horčicovým práškom, prilejte mlieko a pripravte hladkú omáčku. Povarte 4-5 minút, aby zhustla. Potom do nej vmiešajte smotanu.
      4. Stiahnite plameň, pridajte nastrúhaný gruyère, ementál, dve tretiny parmezánu a miešajte, kým sa syry neroztopia. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a bielym korením.
      5. Zapečený karfiol prelejte syrovou omáčkou, posypte zvyšným parmezánom, trochou muškátového orieška a pri 200 °C zapekajte 20 minút dozlatista.