Reklama

Fotopostup receptu na PLNENÉ KOKOSOVÉ JEŽE: S nami sa vám podaria na jednotku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šéfkuchár radí: Ako zužitkovať sladké zvyšky pri vianočnom pečení. Perfektné tipy!
    Zdroj: Tatiana Kubicová
    Reklama
    Tatiana Kubicová

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Rezy lamington, známe aj ako kokosové ježe, niekto pečie bez plnky, ale my vás naučíme tradičný recept s lekvárovou plnkou s fotopostupom krok za krokom. Takto chutia najlepšie!

    Hoci rezy lamington pochádzajú z Austrálie, kde sa pečú po celý rok a dokonca majú 21. júla svoj sviatok, u nás koláčik z maslovej piškóty poznáme pod názvom kokosové ježe a už po viacero generácií ho pečieme na Vianoce. Upečte si ich s nami podľa tradičného receptu, ktorý pre vás pripravil dvorný šéfkuchár Dobrého jedla - Ľuboš Mego.

    Anketa

    Preferujete kokosové ježe s plnkou alebo bez?

    • S plnkou21%
    • Bez plnky61%
    • Chutia mi obe verzie17%

    Hlasovanie bolo ukončené

    PLNENÉ KOKOSOVÉ JEŽE

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Plnené kokosové ježe.

    8 AŽ 12 OSÔB, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
    Potrebujete:
    Na cesto:

    • 125 g masla

    • 200 g kryštálového cukru

    • 1 balíček vanilkového cukru alebo vanilkový extrakt

    • 3 vajcia

    • 250 g hladkej múky

    • 1 balíček kypriaceho prášku

    • 125 ml mlieka

    • jahodový džem na potretie

    • 400 g strúhaného kokosu na obaľovanie

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recept na PLNENÉ KOKOSOVÉ JEŽE krok za krokom so šéfkuchárom
      Zdroj: Tatiana Kubicová

      Na polevu:

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      POSTUP:
      1. Vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom a vanilkovým cukrom alebo extraktom do nadýchanej peny. Postupne pridávajte vajcia izbovej teploty jedno po druhom. Preosiatu múku zamiešajte s kypriacim práškom a spolu s mliekom ju striedavo pridávajte do vyšľahaného masla s cukrom.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      2. Cesto vylejte do plechu (rozmer 30 x 20 cm) vystlaného papierom na pečenie a pečte na teplote 180 °C asi 25 minút. Spravte test špajdľou.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      3. Cesto nechajte úplne vychladnúť, rozkrojte ho pozdĺžne na polovicu, jednu z nich potrite lekvárom a prikryte druhou polovicou.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      4. Potreté cesto pritlačte a nakrájajte alebo vykrojte na obľúbené tvary. Vložte na pol hodinu do mrazničky (uľahčí to obaľovanie).

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      5. Z práškového cukru, kakaa, masla a vriacej vody vymiešajte hladkú polevu s konzistenciou sirupu. Každý kúsok ponorte do polevy.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené kokosové ježe.

      Dobré rady šéfkuchára Ľuboša Mega

      1. Zmrazenie ježov pred obaľovaním zabráni ich rozpadaniu.
      2. Ak poleva zhustne, znova ju ohrejte na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.
      3. Na naplnenie ježov môžete použiť aj inú príchuť džemu, hodí sa aj kyselkavý ríbezľový.

      Autor článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.