Fotopostup receptu na PLNENÉ KOKOSOVÉ JEŽE: S nami sa vám podaria na jednotku!
15. 12. 2024, 22:03 (aktualizované: 15. 12. 2024, 23:35)

Zdroj: Tatiana Kubicová
Rezy lamington, známe aj ako kokosové ježe, niekto pečie bez plnky, ale my vás naučíme tradičný recept s lekvárovou plnkou s fotopostupom krok za krokom. Takto chutia najlepšie!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
Hoci rezy lamington pochádzajú z Austrálie, kde sa pečú po celý rok a dokonca majú 21. júla svoj sviatok, u nás koláčik z maslovej piškóty poznáme pod názvom kokosové ježe a už po viacero generácií ho pečieme na Vianoce. Upečte si ich s nami podľa tradičného receptu, ktorý pre vás pripravil dvorný šéfkuchár Dobrého jedla - Ľuboš Mego.
Anketa
Preferujete kokosové ježe s plnkou alebo bez?
- S plnkou21%
- Bez plnky61%
- Chutia mi obe verzie17%
Hlasovanie bolo ukončené
PLNENÉ KOKOSOVÉ JEŽE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Plnené kokosové ježe.
8 AŽ 12 OSÔB, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
125 g masla
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru alebo vanilkový extrakt
3 vajcia
250 g hladkej múky
1 balíček kypriaceho prášku
125 ml mlieka
jahodový džem na potretie
400 g strúhaného kokosu na obaľovanie

Zdroj: Tatiana Kubicová
Na polevu:
- 480 g práškového cukru
- 22 g kakaového prášku
- 15 g masla alebo kokosového tuku
- 150 ml vriacej vody
Fotopostup receptu na kokosové ježe je na ďalšej strane >>>
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
POSTUP:
1. Vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom a vanilkovým cukrom alebo extraktom do nadýchanej peny. Postupne pridávajte vajcia izbovej teploty jedno po druhom. Preosiatu múku zamiešajte s kypriacim práškom a spolu s mliekom ju striedavo pridávajte do vyšľahaného masla s cukrom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
2. Cesto vylejte do plechu (rozmer 30 x 20 cm) vystlaného papierom na pečenie a pečte na teplote 180 °C asi 25 minút. Spravte test špajdľou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
3. Cesto nechajte úplne vychladnúť, rozkrojte ho pozdĺžne na polovicu, jednu z nich potrite lekvárom a prikryte druhou polovicou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
4. Potreté cesto pritlačte a nakrájajte alebo vykrojte na obľúbené tvary. Vložte na pol hodinu do mrazničky (uľahčí to obaľovanie).
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
5. Z práškového cukru, kakaa, masla a vriacej vody vymiešajte hladkú polevu s konzistenciou sirupu. Každý kúsok ponorte do polevy.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
6. Následne koláčiky obaľte v strúhanom kokose.
Dobré rady šéfkuchára Ľuboša Mega ku kokosovým ježom nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené kokosové ježe.
Dobré rady šéfkuchára Ľuboša Mega
- Zmrazenie ježov pred obaľovaním zabráni ich rozpadaniu.
- Ak poleva zhustne, znova ju ohrejte na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.
- Na naplnenie ježov môžete použiť aj inú príchuť džemu, hodí sa aj kyselkavý ríbezľový.