Reklama

FOTOpostup: Domáca vanilková zmrzlina

Reklama

FOTOpostup: Domáca vanilková zmrzlina

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 4 ks žĺtky
  • pol ks pohára cukru
  • 1 ks vanilkový struk

Postup

Krok 1

V stredne veľkej vyššej panvici rozmiešame mlieko so smotanou a dreňou vyškrabanou z vanilkového struku. Rady ako v kuchyni využiť vanilkový struk 

Krok 2

Tekutinu zohrievame na miernom ohni za stáleho miešania drevenou vareškou, kým sa na okraji neurobí pena, a potom odstavíme z ohňa. 

Krok 3

Vymiešame žĺtky s cukrom.

Krok 4

Do žĺtkovej peny za stáleho miešania prilievame mliečno-smotanovú zmes. Prelejeme naspäť do panvice a varíme na strednej teplote, kým tekutina nezhustne.

Krok 5

Hotovú hmotu prelejeme cez gázu alebo veľmi jemné sito do misy, zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky.

Krok 6

Ráno hmotu buď preložíme do zmrzlinovača a postupujeme podľa návodu alebo krém postupne mrazíme - počas tuhnutia v mrazničke ho niekoľkokrát premiešame lyžicou.

Krok 7

Ak je hotová zmrzlina príliš tuhá, preložíme ju na chvíľu do chladničky, aby získala správnu konzistenciu. Potom z nej tvarujeme kopčeky lyžicou alebo špeciálnym dávkovačom.