FOTOpostup: Domáca vanilková zmrzlina
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 4 ks žĺtky
- pol ks pohára cukru
- 1 ks vanilkový struk
Postup
Krok 1
V stredne veľkej vyššej panvici rozmiešame mlieko so smotanou a dreňou vyškrabanou z vanilkového struku. Rady ako v kuchyni využiť vanilkový struk
Krok 2
Tekutinu zohrievame na miernom ohni za stáleho miešania drevenou vareškou, kým sa na okraji neurobí pena, a potom odstavíme z ohňa.
Krok 3
Vymiešame žĺtky s cukrom.
Krok 4
Do žĺtkovej peny za stáleho miešania prilievame mliečno-smotanovú zmes. Prelejeme naspäť do panvice a varíme na strednej teplote, kým tekutina nezhustne.
Krok 5
Hotovú hmotu prelejeme cez gázu alebo veľmi jemné sito do misy, zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky.
Krok 6
Ráno hmotu buď preložíme do zmrzlinovača a postupujeme podľa návodu alebo krém postupne mrazíme - počas tuhnutia v mrazničke ho niekoľkokrát premiešame lyžicou.
Krok 7
Ak je hotová zmrzlina príliš tuhá, preložíme ju na chvíľu do chladničky, aby získala správnu konzistenciu. Potom z nej tvarujeme kopčeky lyžicou alebo špeciálnym dávkovačom.