Reklama

Fantastické BRYNDZOVÉ PAGÁČE: Tento výborný recept musíte vyskúšať!

Tieto bryndzové pagáče  u vás doma zmiznú zo stola ako nič - výborný recept!

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Hľadáte dobrý recept na pagáče? A čo poviete na úžasne nadýchané bryndzové pagáčiky? Sľubujeme, budete ich milovať...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miňova škola pečenia: Najchutnejšie oškvarkové pagáče, nezostane z nich ani jeden

    Pagáče patria medzi obľúbené sviatočné pečivo. No existujú desiatky variácií. Vyskúšajte tieto nadýchané bryndzové, po ktorých sa u vás doma zapráši!

    Zdroj: Laura Witteková

    Tieto bryndzové pagáče u vás doma zmiznú zo stola ako nič - výborný recept!

    Bryndzové pagáče

    35 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 300 ml mlieka
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 lyžička cukru
    • 300 g hladkej múky
    • 200 g polohrubej múky
    • 1 a pol lyžičky soli
    • 120 g varených zemiakov
    • 2 žĺtky
    • 100 ml rastlinného oleja

    Na plnku:

    • 250 g bryndze
    • 200 g uvarených zemiakov
    • 2 vajcia + 1 na potretie
    • pol lyžičky mletej rasce
    • soľ podľa chuti

    POSTUP:

    1. Do polovice vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor, premiešajte, zakryte a na teplom mieste približne 10 minút nechajte vzísť kvások.
    2. Do veľkej misy vsypte obe múky, soľ, pridajte pretlačené alebo nastrúhané zemiaky, žĺtky, olej, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujte hladké, pružné cesto.
    3. Cesto vložte do misy, zakryte ho a nechajte kysnúť približne 45 minút až hodinu, tak aby zdvojnásobilo svoj objem.
    4. Zatiaľ si pripravte náplň. Do misy dajte bryndzu, zemiaky, vajcia, rascu a dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa toho, aká je bryndza slaná, náplň dosoľte.
    5. Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Na povrch rovnomerne rozotrite bryndzovú náplň a cesto preložte ako list na tretiny. Zakryte ho utierkou a nechajte 20 minút kysnúť. Potom cesto len jemne rozvaľkajte a opäť preložte na tretiny z druhej strany ako prvýkrát. Opäť nechajte 20 minút kysnúť. Tento postup opakujte ešte raz.
    6. Cesto poslednýkrát vyvaľkajte na hrúbku približne 2 cm a pomocou formičky vykrajujte krúžky s priemerom 6 cm. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
    7. Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 minút. Upečené pagáčiky nechajte vychladnúť a môžete podávať.

    Autori článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.