Fantastické BRYNDZOVÉ PAGÁČE: Tento výborný recept musíte vyskúšať!
25. 12. 2024, 6:01

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Hľadáte dobrý recept na pagáče? A čo poviete na úžasne nadýchané bryndzové pagáčiky? Sľubujeme, budete ich milovať...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Miňova škola pečenia: Najchutnejšie oškvarkové pagáče, nezostane z nich ani jedenPagáče patria medzi obľúbené sviatočné pečivo. No existujú desiatky variácií. Vyskúšajte tieto nadýchané bryndzové, po ktorých sa u vás doma zapráši!
Zdroj: Laura Witteková
Tieto bryndzové pagáče u vás doma zmiznú zo stola ako nič - výborný recept!
Bryndzové pagáče
35 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 a pol lyžičky soli
- 120 g varených zemiakov
- 2 žĺtky
- 100 ml rastlinného oleja
Na plnku:
- 250 g bryndze
- 200 g uvarených zemiakov
- 2 vajcia + 1 na potretie
- pol lyžičky mletej rasce
- soľ podľa chuti
POSTUP:
- Do polovice vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor, premiešajte, zakryte a na teplom mieste približne 10 minút nechajte vzísť kvások.
- Do veľkej misy vsypte obe múky, soľ, pridajte pretlačené alebo nastrúhané zemiaky, žĺtky, olej, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujte hladké, pružné cesto.
- Cesto vložte do misy, zakryte ho a nechajte kysnúť približne 45 minút až hodinu, tak aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Zatiaľ si pripravte náplň. Do misy dajte bryndzu, zemiaky, vajcia, rascu a dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa toho, aká je bryndza slaná, náplň dosoľte.
- Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Na povrch rovnomerne rozotrite bryndzovú náplň a cesto preložte ako list na tretiny. Zakryte ho utierkou a nechajte 20 minút kysnúť. Potom cesto len jemne rozvaľkajte a opäť preložte na tretiny z druhej strany ako prvýkrát. Opäť nechajte 20 minút kysnúť. Tento postup opakujte ešte raz.
- Cesto poslednýkrát vyvaľkajte na hrúbku približne 2 cm a pomocou formičky vykrajujte krúžky s priemerom 6 cm. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
- Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 minút. Upečené pagáčiky nechajte vychladnúť a môžete podávať.