Reklama

Domáce švarkovníky: Nechajte ich nakysnúť podľa vášho gusta

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Domáce švarkovníky: Nechajte ich nakysnúť podľa vášho gusta

  • Dĺžka prípravy (min): 70
  • Počet porcií: 5
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 210 ml mlieka
  • 350 g polohrubej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecko sušeného)
  • 1 lyžica soli
  • 150 g pomletých alebo nasekaných oškvarkov
  • 50 g bravčovej masti
  • 1 ks vajce
  • 1 ks vajce a mlieko na potretie

Postup

Krok 1

 Z časti vlažného mlieka, trochy múky a droždia urobte kvások.

Krok 2

Dajte ho k múke, pridajte vajce, soľ a mlieko a vypracujte cesto. Nechajte nakysnúť.

Krok 3

Cesto vyvaľkajte a potrite oškvarkami zmiešanými s bravčovou masťou. Preložte cesto na takzvanú knihu – najprv kraje priložte k sebe v strede cesta, potom cesto zatvorte ako obal knihy. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.

Krok 4

Znovu vyvaľkajte cesto, dvakrát preložte a nechajte oddýchnuť v chlade.

Krok 5

 Ku koncu cesto opäť vyvaľkajte a škvarkovníky vykrajujte okrúhlou formičkou. Odrezky môžete spojiť, vyvaľkať a znovu povykrajovať. Používajte minimum múky.

Krok 6

Nechajte škvarkovníky opäť nakysnúť, vyznačte navrchu mrežovaný vzor nožom alebo vidličkou, potrite vajcom rozmiešaným s mliekom a pečte na 180-200 °C 10 až 20 minút, podľa veľkosti škvarkovníkov.