Buď ju milujete, alebo neznášate. Ale aj v prípade, že patríte do druhej spomínanej skupiny, dobre vám radíme, dajte huspenine šancu. Táto od šéfkuchára Ľuboša Mega je skvelá a ešte vám aj pomôže na kĺby! Veď jedlo s vyšším obsahom kolagénu nenájdete.
Skvelé rady nášho šéfkuchára a spísaný recept nájdete na ďalšej strane >>>
Dobré tipy kuchára Ľuboša Mega
Na prípravu huspeniny použite suroviny s vysokým obsahom kolagénu, čiže z hlavy, nôh, kolien, chvosta, kože. Overiť tuhnutie vývaru môžete tak, že ho nalejete do misky, ktorú ste predtým dali do mrazničky. Naberte trocha teplého vývaru a vložte na chvíľu do chladu. Ak rýchlo stuhne, huspenina je uvarená.
Viac skvelých rád Ľuboš prezradil vo videu nižšie:
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Nebojte sa HUSPENINY: Prezradíme vám, ako vám zachutí
POSTUP:
Zdroj: Laura Witteková
1. Mäso, kosti a kože opláchnite, očistite a nasekajte na kusy, ktoré vojdú do veľkého hrnca. Zalejte ho studenou vodou (na 1 kg kostí a mäsa asi 2 litre vody), priveďte do varu, plameň stíšte a všetko spolu povarte asi 2 minúty.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Naozaj ŠTÍHLY CHLIEB: Upečte si s nami chutný LAVAŠ! TEASER
Zdroj: Laura Witteková
2. Vývar vylejte, mäso riadne opláchnite, hrniec zvnútra vyčistite. Všetko opäť zalejte novou studenou vodou, priveďte do varu, plameň stíšte, nečistoty z povrchu odstráňte.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA: A je navarené na niekoľko dní! TEASER
Zdroj: Laura Witteková
3. Pridajte bobkový list, celé čierne a nové korenie a pokračujte vo veľmi pomalom varení na slabom plameni 3 až 4 hodiny. Pri väčšom množstve mäsa môžete vývar variť aj 8 hodín. Z povrchu vývaru občas odstráňte vytvorenú penu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: MARLENKA lepšia, než z obchodu: Náš RECEPT na MEDOVÉ REZY si zamilujete
Zdroj: Laura Witteková
4. Vývar osoľte, pridajte rozpolenú cibuľu, ošúpané strúčiky cesnaku, a ak chcete, môžete aj koreňovú zeleninu. Vývar varte ďalšiu hodinu až dve. Ak treba, prilejte do hrnca trochu vody, aby mäso a kosti v nej boli neustále ponorené.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z Viedne
Zdroj: Laura Witteková
5. Vývar je hotový vtedy, keď je výrazný, kolagénový, mierne „lepkavý“ a stuhne v chlade (otestujte na lyžici vybratej z mrazničky). Z huspeniny vyberte mäso, oberte ho od kosti a naporciujte. Na dno taniera alebo misky položte podľa chuti plátok cesnaku a mleté čierne korenie, rozložte mäso, prípadne aj nakrájané kože a zeleninu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER Slivkový koláč s bielym makom: Láska na prvé ochutnanie!
Zdroj: Laura Witteková
6.
6. Pripravené porcie zalejte scedeným a opäť prevareným vývarom. V tanieroch nechajte voľne vychladnúť a potom huspeninu dajte úplne stuhnúť v chlade. Pred podávaním z povrchu huspeniny stiahnite prebytočný tuk horúcou lyžicou. Podávajte napríklad s jemne nakrájanou cibuľou, octom alebo citrónovou šťavou, kyslou uhorkou, nastrúhaným chrenom a tmavým chlebom.
Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty z Dobrého jedla: