Reklama

Deväť skvelých receptov z LOSOSA: Na sviatočné pohostenie i obyčajný deň

Losos v papieri

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Losos je úžasný. Hodí sa do praženičky na raňajky i do slanej sviatočnej tortičky, keď prídu hostia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastický losos z grilu. Takto ste ho ešte nejedli, a inak už ani nebudete
    Zdroj: instagram / simplyrecipes

    LOSOS S KÔPROVOU PRAŽENIČKOU A HRIANKAMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT 

    Potrebujete:

    • 240 g  údeného lososa
    • 6 veľkých vajec
    • niekoľko stoniek čerstvého kôpru
    • 12 cherry paradajok
    • 140 g hnedých šampiňónov
    • 8 krajcov celozrnného chleba
    • 8 lyžičiek jemného tvarohu 
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP:

    1. Vajcia zľahka rozšľahajte v miske s nakrájaným kôprom a dochuťte ich soľou a korením.
    2. Na panvici rozohrejte malé množstvo oleja, pridajte cherry paradajky prekrojené na polovice a šampiňóny nakrájané na plátky. Poduste pár minút, aby zmäkli a odparila sa tekutina.
    3. Prilejte vajíčka a za stáleho miešania urobte ľahkú praženicu.
    4. Na druhej panvici opečte krajce chleba. Hrianky natrite tvarohom a uložte na ne porcie praženice. Navrch poukladajte plátky údeného lososa a môžete servírovať.

    PALACINKY S BYLINKOVOU SMOTANOU A LOSOSOM

    15 KUSOV, 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g hladkej múky
    • 200 ml mlieka
    • 3 vajcia
    • štipku soli
    • maslo na vymastenie panvice
    • NA PLNKU:
    • 200 ml hustej kyslej smotany
    • 1 citrón v bio kvalite (šťava a kôra)
    • 1 lyžicu čerstvého kôpru
    • 2 lyžice čerstvej pažítky";i:10;s:16:"2 lyžice kapár";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:22:"150 g údeného lososa

    POSTUP:

    1. Múku nasypte do misy a metličkou do nej postupne zašľahajte mlieko, vajcia a soľ. Cesto nechajte 20 minút postáť.
    2. Panvicu vymastite malým množstvom masla a rozohrejte, potom teplotu znížte na stredný stupeň. Palacinky upečte z každej strany do zlatista.
    3. Smotanu zmiešajte s citrónovou šťavou a najemno nastrúhanou kôrou. Pridajte nadrobno nakrájaný kôpor, pažítku a nakrájané kapary. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
    4. Palacinky naplňte plnkou, pridajte plátok lososa a ozdobte kaparami.

    VÝDATNÁ LOSOSOVÁ POLIEVKA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g lososa
    • 1 fenikel
    • 1 cibuľu
    • 2 strúčiky cesnaku
    • štipku šafranu
    • 150 ml paradajkového pyré
    • 150 ml suchého bieleho vína
    • 600 ml zeleninového vývaru
    • 3 stredne veľké zemiaky (uvarené v šupke)
    • 1 lyžicu citrónovej šťavy";i:10;s:24:"3 lyžice kyslej smotany";i:11;s:49:"za hrsť čerstvých byliniek (koriander, tymian)";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:26:"3 lyžice olivového oleja

    Postup je na druhej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Marinovaný losos: Vynikajúca škandinávska lahôdka gravlax

      POSTUP:

      1.  Lososa umyte, osušte, stiahnite kožu a nakrájajte na väčšie kusy. Fenikel nakrájajte na menšie kúsky, ošúpanú cibuľu na mesiačiky.
      2.  V hrnci rozohrejte olej a opečte lososa, fenikel, cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou, korením, šafranom, pridajte paradajkové pyré, víno a premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 10 minút.
      3.  Asi polovicu lososa z polievky vyberte aj s niekoľkými kúskami fenikla a odložte. Veľmi krátko pomixujte ponorným mixérom.
      4.  V polovici varenia vmiešajte do polievky uvarené zemiaky nakrájané na kocky a odloženého lososa a fenikel. Na záver pridajte citrónovú šťavu, vymiešanú smotanu, podľa potreby osoľte. Nechajte prejsť varom a odstavte. Vmiešajte nasekané bylinky a servírujte ozdobené vňaťou z fenikla.

      PENA Z ÚDENÉHO LOSOSA S KARDAMÓMOM

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, CHLADENIE 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 250 g údeného lososa
      • 150 ml kyslej smotany
      • 1 citrón
      • kôprovú vňať (do peny aj na ozdobu)
      • 1 lyžičku sušeného kardamómu
      • štipku soli, pol lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

      POSTUP:

      1. V mixéri rozmixujte polovicu údeného lososa s kyslou smotanou, citrónovou kôrou z polovice umytého citróna a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Zmes ochuťte čiernym korením, štipkou soli, kôprovou vňaťou a kardamómom. Všetko spolu do hladka rozmixujte.
      2. Rozmixovanú zmes preložte do misy a vmiešajte druhú polovicu lososa nakrájaného na väčšie kúsky a zľahka premiešajte. Penu rozdeľte do pohárov, jemne posypte korením a ozdobte kôprovou vňaťou. Podávajte vychladené.

      PEČENÝ LOSOS SO SMOTANOVÝM UHORKOVO-FENIKLOVÝM ŠALÁTOM

      4 PORCIE, 20 MINÚT

      Potrebujete:     

      • 4 filety z lososa
      • štvrť lyžičky kajenského korenia
      • 1 citrón v bio kvalite
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

      NA ŠALÁT:

      • 1 šalátovú uhorku
      • 1 fenikel
      • 200 ml kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
      • 1 lyžicu jablkového octu
      • olivový olej

      POSTUP:

      1. Rúru predhrejte na 200 °C. Filety z lososa pokvapkajte olejom a uložte na plech. Posypte kajenským korením, soľou a mletým čiernym korením. Na každú porciu uložte tenké plátky citróna. Pečte 8-10 minút.
      2. V mise zmiešajte smotanu s jablkovým octom, so soľou a s mletým čiernym korením. Pridajte fenikel nakrájaný na tenké plátky a olúpanú uhorku nakrájanú na tenké plátky. Dobre premiešajte. Šalát posypte výhonkami fenikla.
      3. Na taniere rozdeľte šalát a pridajte lososa. Môžete podávať s tmavým chlebom.

      LOSOSOVÝ TATARÁK

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA

      Potrebujete:

      • 200 g lososa bez kože a kostí
      • 1 malú cibuľu
      • 1-2 lyžičky plnotučnej horčice (prípadne kombinujte s francúzskou)
      • 1 lyžičku limetovej alebo citrónovej šťavy
      • 1 žĺtok
      • hrianky s cesnakom ako príloha
      • soľ, mleté biele korenie

      POSTUP:

      1. Filetu z lososa opláchnite studenou vodou, osušte a špičkou ostrého noža naškriabte na umelej doske alebo na kameni (z drevenej dosky by sa mohli uvoľniť malé triesky). Väčšie kúsky ryby posekajte. Mäso preložte do misy spolu s cibuľou nakrájanou na jemno. Ochuťte opatrne horčicou. Na začiatok pridajte len jednu lyžičku, aby ste neprerazili chuť lososa. Podľa toho pridajte ďalšiu lyžičku. Osoľte, okoreňte a na záver pokvapkajte limetovou šťavou.
      2. Všetky ingrediencie v miske vidličkou dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby ešte osoľte, okoreňte, prípadne pridajte horčicu. Odložte do chladu asi na hodinu. Žĺtok môžete vmiešať do tataráka spolu s ostatnými ingredienciami alebo ho naservírujte pre zaujímavejší efekt do jamky v strede vytvarovanej kôpky tataráka.
      3. K tataráku pripravte hrianky. Potrite ich dobre očisteným celým strúčikom cesnaku a môžete servírovať.

      LOSOSOVÉ FAŠÍRKY SO ŠALÁTOM

      8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA, VYPRÁŽANIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 6 stredne veľkých zemiakov
      • 400-500 g lososa aj s kožou
      • viazaničku petržlenovej vňate
      • 1 biocitrón
      • 1-2 lyžice polohrubej múky (podľa potreby)
      • 1 vajce
      • strúhanku na obaľovanie (môžu byť aj pomleté ovsené vločky)
      • olivový olej
      • soľ, farebné korenie

      NA ŠALÁT:

      • polovicu hlávky ľadového šalátu
      • syr feta
      • provensalské korenie
      • olivový olej

      Postup je na druhej strane...

      POSTUP:

      1. Neošúpané zemiaky umyte a dajte variť do osolenej vody. Po uvarení ich zlejte a na chvíľu ponorte do studenej vody. Ošúpte a pretlačte cez mriežku rovno do väčšej misy. Vidličkou ich ešte roztlačte a nechajte vychladnúť.
      2. Lososa osoľte, posypte čerstvo pomletým farebným korením a položte na rozohriaty olej kožou dole. Pečte krátko z oboch strán. Po upečení z lososa stiahnite kožu a natrhajte ho na malé kúsky.
      3. K roztlačeným zemiakom pridajte vychladnutého lososa, nasekanú petržlenovú vňať, kôru a šťavu z citróna, múku, vajce a podľa chuti osoľte a okoreňte. Všetko spolu dobre vymiešajte a z masy vytvarujte 8-10 rovnakých bochníkov. Nechajte ich v chlade stuhnúť aspoň hodinu. Potom ich obaľte v strúhanke a vypražte na rozpálenom oleji z každej strany 4 až 5 minút.
      4. Šalát pripravte z umytých, osušených listov ľadového šalátu natrhaných na kúsky. Posypte rozdrobenou fetou, provensalským korením a pokvapkajte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a podávajte s teplými fašírkami.

      LOSOS V PAPIERI

      6 PORCIÍ, 50 MINÚT

      Potrebujete:

      • 400 - 500 g filiet lososa
      • 300 g špenátových listov (môžu byť aj mrazené)
      • 100 g hrášku
      • 2 strúčiky cesnaku
      • soľ, mleté čierne korenie
      • muškátový oriešok
      • maslo
      • olivový olej
      • papier na pečenie
      • povrázok na zviazanie

      NA DOMÁCE HRANOLČEKY:

      • 1 kg zemiakov
      • olivový olej
      • soľ

      NA VEĽMI ZDRAVÚ TATÁRKU:

      • 200 - 250 g jogurtu gréckeho typu
      • pol malej cibule
      • 1 stredne veľkú kyslú uhorku
      • 2 lyžičky plnotučnej horčice
      • pol lyžičky cukru
      • soľ, mleté čierne korenie

      Postup je na druhej strane...

      POSTUP:

      1.  Očistite zemiaky a pokrájajte ich na hranolčeky. Vložte do veľkej misy, dobre pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Premiešajte a vysypte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry zohriatej na 200 °C a pečte 15-20 minút, kým hranolčeky nezmäknú.
      2. Medzitým, ako sa pečú zemiaky, pripravte lososa. Rozmrazené špenátové listy vyžmýkajte od prebytočnej vody a nožom nasekajte na menšie kusy. Na panvici s trochou masla speňte cesnak tak, aby nestmavol. Pridajte špenát, hrášok a nechajte prehriať. Osoľte, okoreňte a pridajte nastrúhaný muškátový oriešok. Všetko dobre premiešajte a odstavte.
      3. Podľa veľkosti lososa pripravte papier na pečenie. Odstrihnite ho tak, aby na každej strane pretŕčal a dal sa dobre zahnúť. Do stredu už vystrihnutého papiera uložte ešte jednu vrstvu papiera – naň pôjde losos, aby šťava z neho nepremočila spodnú vrstvu papiera. Na papier uložte polovicu špenátu s hráškom, na ne osoleného a okoreneného lososa. Prikryte druhou polovicou špenátu, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do balíčka, prípadne previažte povrázkom. Lososa vložte do rúry pod hranolčeky. Teplotu zvýšte na 230 °C a pečte, kým hranolčeky nadobudnú zlatistú farbu, čiže asi 15-20 minút. Hranolčeky občas premiešajte.
      4. Lososa rozbaľte, podávajte s hranolčekmi a jogurtovou tatárskou omáčkou. Na tatársku omáčku na jemno nastrúhajte do malej misky uhorku a dobre ju vyžmýkajte. Pridajte nastrúhanú cibuľu, horčicu, cukor, soľ, korenie a jogurt. Premiešajte a zdravá tatárka je na svete.

      HRIANKOVÁ TORTIČKA S LOSOSOM A SO ZELENINOU

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT

      Potrebujete:

      • 450 g nátierkového masla
      • 30 ml kyslej smotany
      • 300 g údeného lososa v plátkoch
      • 1 lyžicu malých kapár
      • za hrsť nasekaného kôpru
      • 2 šalotky
      • citrónovú šťavu na ochutenie
      • 5-6 plátkov tmavej celozrnnej fínskej hrianky s ľanovými a so sezamovými semiačkami
      • 5-6 plátkov bielej hrianky
      • červené a žlté cherry paradajky";i:10;s:8:"1 uhorka";i:11;s:26:"5-6 väčších reďkoviek";i:12;s:39:"za hrsť povarených zelených fazuliek";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      Postup je na druhej strane...

      POSTUP:

      1. V hlbšej mise vymiešajte nátierkové maslo so smotanou, 100 g nadrobno nasekaného údeného lososa, nasekané kapary a kôpor. Pridajte najemno nasekanú šalotku, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti. Smotanovú hmotu dobre vymiešajte.
      2. Jednotlivé hrianky postupne natierajte hrubšiu vrstvu smotanového krému. Na každú vrstvu položte natrhané kúsky lososa, nakrájané paradajky, kolieska uhorky, reďkovky a fazuľky. Zeleninu môžete v jednotlivých vrstvách striedať. Pri vrstvení obložených hrianok ich mierne rukou pritlačte, aby sa vrstvy dobre spojili. Rovnakým spôsobom naplňte a navrstvite tmavé hrianky.
      3. Naplnené hrianky nechajte v chlade aspoň 30 minút odležať, aby dobre nasiakli a vrstvy držali spolu. Dlhým pílkovým nožom hriankové tortičky prekrojte na polovice alebo tretiny a podávajte.