Deväť skvelých receptov z LOSOSA: Na sviatočné pohostenie i obyčajný deň
1. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:43)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Losos je úžasný. Hodí sa do praženičky na raňajky i do slanej sviatočnej tortičky, keď prídu hostia.

Zdroj: instagram / simplyrecipes
LOSOS S KÔPROVOU PRAŽENIČKOU A HRIANKAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 240 g údeného lososa
- 6 veľkých vajec
- niekoľko stoniek čerstvého kôpru
- 12 cherry paradajok
- 140 g hnedých šampiňónov
- 8 krajcov celozrnného chleba
- 8 lyžičiek jemného tvarohu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Vajcia zľahka rozšľahajte v miske s nakrájaným kôprom a dochuťte ich soľou a korením.
- Na panvici rozohrejte malé množstvo oleja, pridajte cherry paradajky prekrojené na polovice a šampiňóny nakrájané na plátky. Poduste pár minút, aby zmäkli a odparila sa tekutina.
- Prilejte vajíčka a za stáleho miešania urobte ľahkú praženicu.
- Na druhej panvici opečte krajce chleba. Hrianky natrite tvarohom a uložte na ne porcie praženice. Navrch poukladajte plátky údeného lososa a môžete servírovať.
PALACINKY S BYLINKOVOU SMOTANOU A LOSOSOM
15 KUSOV, 60 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- štipku soli
- maslo na vymastenie panvice
- NA PLNKU:
- 200 ml hustej kyslej smotany
- 1 citrón v bio kvalite (šťava a kôra)
- 1 lyžicu čerstvého kôpru
- 2 lyžice čerstvej pažítky";i:10;s:16:"2 lyžice kapár";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:22:"150 g údeného lososa
POSTUP:
- Múku nasypte do misy a metličkou do nej postupne zašľahajte mlieko, vajcia a soľ. Cesto nechajte 20 minút postáť.
- Panvicu vymastite malým množstvom masla a rozohrejte, potom teplotu znížte na stredný stupeň. Palacinky upečte z každej strany do zlatista.
- Smotanu zmiešajte s citrónovou šťavou a najemno nastrúhanou kôrou. Pridajte nadrobno nakrájaný kôpor, pažítku a nakrájané kapary. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Palacinky naplňte plnkou, pridajte plátok lososa a ozdobte kaparami.
VÝDATNÁ LOSOSOVÁ POLIEVKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g lososa
- 1 fenikel
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- štipku šafranu
- 150 ml paradajkového pyré
- 150 ml suchého bieleho vína
- 600 ml zeleninového vývaru
- 3 stredne veľké zemiaky (uvarené v šupke)
- 1 lyžicu citrónovej šťavy";i:10;s:24:"3 lyžice kyslej smotany";i:11;s:49:"za hrsť čerstvých byliniek (koriander, tymian)";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:26:"3 lyžice olivového oleja
Postup je na druhej strane...

POSTUP:
- Lososa umyte, osušte, stiahnite kožu a nakrájajte na väčšie kusy. Fenikel nakrájajte na menšie kúsky, ošúpanú cibuľu na mesiačiky.
- V hrnci rozohrejte olej a opečte lososa, fenikel, cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou, korením, šafranom, pridajte paradajkové pyré, víno a premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 10 minút.
- Asi polovicu lososa z polievky vyberte aj s niekoľkými kúskami fenikla a odložte. Veľmi krátko pomixujte ponorným mixérom.
- V polovici varenia vmiešajte do polievky uvarené zemiaky nakrájané na kocky a odloženého lososa a fenikel. Na záver pridajte citrónovú šťavu, vymiešanú smotanu, podľa potreby osoľte. Nechajte prejsť varom a odstavte. Vmiešajte nasekané bylinky a servírujte ozdobené vňaťou z fenikla.
PENA Z ÚDENÉHO LOSOSA S KARDAMÓMOM
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, CHLADENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g údeného lososa
- 150 ml kyslej smotany
- 1 citrón
- kôprovú vňať (do peny aj na ozdobu)
- 1 lyžičku sušeného kardamómu
- štipku soli, pol lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
POSTUP:
- V mixéri rozmixujte polovicu údeného lososa s kyslou smotanou, citrónovou kôrou z polovice umytého citróna a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Zmes ochuťte čiernym korením, štipkou soli, kôprovou vňaťou a kardamómom. Všetko spolu do hladka rozmixujte.
- Rozmixovanú zmes preložte do misy a vmiešajte druhú polovicu lososa nakrájaného na väčšie kúsky a zľahka premiešajte. Penu rozdeľte do pohárov, jemne posypte korením a ozdobte kôprovou vňaťou. Podávajte vychladené.
PEČENÝ LOSOS SO SMOTANOVÝM UHORKOVO-FENIKLOVÝM ŠALÁTOM
4 PORCIE, 20 MINÚT
Potrebujete:
- 4 filety z lososa
- štvrť lyžičky kajenského korenia
- 1 citrón v bio kvalite
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
NA ŠALÁT:
- 1 šalátovú uhorku
- 1 fenikel
- 200 ml kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
- 1 lyžicu jablkového octu
- olivový olej
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Filety z lososa pokvapkajte olejom a uložte na plech. Posypte kajenským korením, soľou a mletým čiernym korením. Na každú porciu uložte tenké plátky citróna. Pečte 8-10 minút.
- V mise zmiešajte smotanu s jablkovým octom, so soľou a s mletým čiernym korením. Pridajte fenikel nakrájaný na tenké plátky a olúpanú uhorku nakrájanú na tenké plátky. Dobre premiešajte. Šalát posypte výhonkami fenikla.
- Na taniere rozdeľte šalát a pridajte lososa. Môžete podávať s tmavým chlebom.
LOSOSOVÝ TATARÁK
2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA
Potrebujete:
- 200 g lososa bez kože a kostí
- 1 malú cibuľu
- 1-2 lyžičky plnotučnej horčice (prípadne kombinujte s francúzskou)
- 1 lyžičku limetovej alebo citrónovej šťavy
- 1 žĺtok
- hrianky s cesnakom ako príloha
- soľ, mleté biele korenie
POSTUP:
- Filetu z lososa opláchnite studenou vodou, osušte a špičkou ostrého noža naškriabte na umelej doske alebo na kameni (z drevenej dosky by sa mohli uvoľniť malé triesky). Väčšie kúsky ryby posekajte. Mäso preložte do misy spolu s cibuľou nakrájanou na jemno. Ochuťte opatrne horčicou. Na začiatok pridajte len jednu lyžičku, aby ste neprerazili chuť lososa. Podľa toho pridajte ďalšiu lyžičku. Osoľte, okoreňte a na záver pokvapkajte limetovou šťavou.
- Všetky ingrediencie v miske vidličkou dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby ešte osoľte, okoreňte, prípadne pridajte horčicu. Odložte do chladu asi na hodinu. Žĺtok môžete vmiešať do tataráka spolu s ostatnými ingredienciami alebo ho naservírujte pre zaujímavejší efekt do jamky v strede vytvarovanej kôpky tataráka.
- K tataráku pripravte hrianky. Potrite ich dobre očisteným celým strúčikom cesnaku a môžete servírovať.
LOSOSOVÉ FAŠÍRKY SO ŠALÁTOM
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA, VYPRÁŽANIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 400-500 g lososa aj s kožou
- viazaničku petržlenovej vňate
- 1 biocitrón
- 1-2 lyžice polohrubej múky (podľa potreby)
- 1 vajce
- strúhanku na obaľovanie (môžu byť aj pomleté ovsené vločky)
- olivový olej
- soľ, farebné korenie
NA ŠALÁT:
- polovicu hlávky ľadového šalátu
- syr feta
- provensalské korenie
- olivový olej
Postup je na druhej strane...
POSTUP:
- Neošúpané zemiaky umyte a dajte variť do osolenej vody. Po uvarení ich zlejte a na chvíľu ponorte do studenej vody. Ošúpte a pretlačte cez mriežku rovno do väčšej misy. Vidličkou ich ešte roztlačte a nechajte vychladnúť.
- Lososa osoľte, posypte čerstvo pomletým farebným korením a položte na rozohriaty olej kožou dole. Pečte krátko z oboch strán. Po upečení z lososa stiahnite kožu a natrhajte ho na malé kúsky.
- K roztlačeným zemiakom pridajte vychladnutého lososa, nasekanú petržlenovú vňať, kôru a šťavu z citróna, múku, vajce a podľa chuti osoľte a okoreňte. Všetko spolu dobre vymiešajte a z masy vytvarujte 8-10 rovnakých bochníkov. Nechajte ich v chlade stuhnúť aspoň hodinu. Potom ich obaľte v strúhanke a vypražte na rozpálenom oleji z každej strany 4 až 5 minút.
- Šalát pripravte z umytých, osušených listov ľadového šalátu natrhaných na kúsky. Posypte rozdrobenou fetou, provensalským korením a pokvapkajte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a podávajte s teplými fašírkami.
LOSOS V PAPIERI
6 PORCIÍ, 50 MINÚT
Potrebujete:
- 400 - 500 g filiet lososa
- 300 g špenátových listov (môžu byť aj mrazené)
- 100 g hrášku
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- maslo
- olivový olej
- papier na pečenie
- povrázok na zviazanie
NA DOMÁCE HRANOLČEKY:
- 1 kg zemiakov
- olivový olej
- soľ
NA VEĽMI ZDRAVÚ TATÁRKU:
- 200 - 250 g jogurtu gréckeho typu
- pol malej cibule
- 1 stredne veľkú kyslú uhorku
- 2 lyžičky plnotučnej horčice
- pol lyžičky cukru
- soľ, mleté čierne korenie
Postup je na druhej strane...
POSTUP:
- Očistite zemiaky a pokrájajte ich na hranolčeky. Vložte do veľkej misy, dobre pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Premiešajte a vysypte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry zohriatej na 200 °C a pečte 15-20 minút, kým hranolčeky nezmäknú.
- Medzitým, ako sa pečú zemiaky, pripravte lososa. Rozmrazené špenátové listy vyžmýkajte od prebytočnej vody a nožom nasekajte na menšie kusy. Na panvici s trochou masla speňte cesnak tak, aby nestmavol. Pridajte špenát, hrášok a nechajte prehriať. Osoľte, okoreňte a pridajte nastrúhaný muškátový oriešok. Všetko dobre premiešajte a odstavte.
- Podľa veľkosti lososa pripravte papier na pečenie. Odstrihnite ho tak, aby na každej strane pretŕčal a dal sa dobre zahnúť. Do stredu už vystrihnutého papiera uložte ešte jednu vrstvu papiera – naň pôjde losos, aby šťava z neho nepremočila spodnú vrstvu papiera. Na papier uložte polovicu špenátu s hráškom, na ne osoleného a okoreneného lososa. Prikryte druhou polovicou špenátu, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do balíčka, prípadne previažte povrázkom. Lososa vložte do rúry pod hranolčeky. Teplotu zvýšte na 230 °C a pečte, kým hranolčeky nadobudnú zlatistú farbu, čiže asi 15-20 minút. Hranolčeky občas premiešajte.
- Lososa rozbaľte, podávajte s hranolčekmi a jogurtovou tatárskou omáčkou. Na tatársku omáčku na jemno nastrúhajte do malej misky uhorku a dobre ju vyžmýkajte. Pridajte nastrúhanú cibuľu, horčicu, cukor, soľ, korenie a jogurt. Premiešajte a zdravá tatárka je na svete.
HRIANKOVÁ TORTIČKA S LOSOSOM A SO ZELENINOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT
Potrebujete:
- 450 g nátierkového masla
- 30 ml kyslej smotany
- 300 g údeného lososa v plátkoch
- 1 lyžicu malých kapár
- za hrsť nasekaného kôpru
- 2 šalotky
- citrónovú šťavu na ochutenie
- 5-6 plátkov tmavej celozrnnej fínskej hrianky s ľanovými a so sezamovými semiačkami
- 5-6 plátkov bielej hrianky
- červené a žlté cherry paradajky";i:10;s:8:"1 uhorka";i:11;s:26:"5-6 väčších reďkoviek";i:12;s:39:"za hrsť povarených zelených fazuliek";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
Postup je na druhej strane...
POSTUP:
- V hlbšej mise vymiešajte nátierkové maslo so smotanou, 100 g nadrobno nasekaného údeného lososa, nasekané kapary a kôpor. Pridajte najemno nasekanú šalotku, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti. Smotanovú hmotu dobre vymiešajte.
- Jednotlivé hrianky postupne natierajte hrubšiu vrstvu smotanového krému. Na každú vrstvu položte natrhané kúsky lososa, nakrájané paradajky, kolieska uhorky, reďkovky a fazuľky. Zeleninu môžete v jednotlivých vrstvách striedať. Pri vrstvení obložených hrianok ich mierne rukou pritlačte, aby sa vrstvy dobre spojili. Rovnakým spôsobom naplňte a navrstvite tmavé hrianky.
- Naplnené hrianky nechajte v chlade aspoň 30 minút odležať, aby dobre nasiakli a vrstvy držali spolu. Dlhým pílkovým nožom hriankové tortičky prekrojte na polovice alebo tretiny a podávajte.