Cuketové PLACKY: Recept od šéfkuchára je výborný a má pre vás aj super PLACKOVÉ TIPY!
1. 6. 2024, 6:06

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Šéfkuchár Ľuboš Mego odhaľuje tajomstvá dokonalých placiek, ktoré môžete pripraviť z takmer akejkoľvek zeleniny. Naučte sa, ako zvoliť ideálne suroviny pre neodolateľnú chuť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cuketové placky.
Šéfkuchár Ľuboš Mego radí, ako na dokonalé placky:
1. Môžete na ne použiť prakticky akúkoľvek zeleninu, nastrúhanú, prípadne predvarenú a popučenú.
2. Nasolenie zeleniny ju zbaví časti vody, umožní použiť menšie množstvo škrobov (napríklad múky) a zvýrazní chuť použitej zeleniny.
3. Do placiek môžete zapracovať akékoľvek mleté mäso, surové alebo varené, prípadne vegánske alternatívy tofu alebo tempeh.
4. Na zahustenie placiek môžete použiť nielen múku, ale aj kukuričný alebo iný škrob, ovsené vločky (aj bezlepkové), strúhanku, rôzne vychladnuté uvarené škrobové prílohy – ryžu, pohánku, quinou, kuskus...
5. Zmes na placky môžete rozložiť na dobre vymastený a vysypaný plech a upiecť ako zeleninový koláč.
6. Do placiek odporúčam použiť najmä sušené bylinky, ktoré lepšie znášajú tepelnú úpravu. Pri podávaní už použite čerstvé bylinky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cuketové placky.
CUKETOVÉ PLACKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, OPEKANIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na placky:
- 1 kg cukety
- 250 g múčnych zemiakov
- 2 šalotky alebo 1 červená cibuľa
- 4 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sušeného majoránu
- 4-6 lyžíc polohrubej špaldovej múky
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na opekanie
Na dresing:
- 250 g kyslej smotany
- 100 g oštiepka (údeného alebo neúdeného)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nasekaného kôpru
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Cuketu a zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte na tenké polmesiace nakrájanú šalotku, všetko osoľte a nechajte 15 minút postáť.
- Zmes vyžmýkajte, tekutinu z nej zatiaľ odložte.
- Premiešajte s vajcami, pretlačeným cesnakom, mletým čiernym korením a majoránom.
- Postupne primiešajte múku. Čím menej múky, tým jemnejšie budú placky. Ak treba, pridajte ešte soľ a nechajte cesto chvíľu postáť.
- Z cesta vytvorte placky a opečte ich na stredne rozohriatom oleji na panvici alebo ich upečte v rúre na papieri na pečenie potretom olejom.
- Pripravte dresing: Kyslú smotanu zamiešajte so strúhaným syrom, s cesnakom, kôprom, dochuťte soľou, mletým korením a podávajte s plackami.