Reklama

Cuketové PLACKY: Recept od šéfkuchára je výborný a má pre vás aj super PLACKOVÉ TIPY!

Cuketové placky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Šéfkuchár Ľuboš Mego odhaľuje tajomstvá dokonalých placiek, ktoré môžete pripraviť z takmer akejkoľvek zeleniny. Naučte sa, ako zvoliť ideálne suroviny pre neodolateľnú chuť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tip na RÝCHLY OBED? Kukuričné PLACKY sú stávka na istotu!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Cuketové placky.

    Šéfkuchár Ľuboš Mego radí, ako na dokonalé placky:
    1. Môžete na ne použiť prakticky akúkoľvek zeleninu, nastrúhanú, prípadne predvarenú a popučenú.
    2. Nasolenie zeleniny ju zbaví časti vody, umožní použiť menšie množstvo škrobov (napríklad múky) a zvýrazní chuť použitej zeleniny.
    3. Do placiek môžete zapracovať akékoľvek mleté mäso, surové alebo varené, prípadne vegánske alternatívy tofu alebo tempeh.
    4. Na zahustenie placiek môžete použiť nielen múku, ale aj kukuričný alebo iný škrob, ovsené vločky (aj bezlepkové), strúhanku, rôzne vychladnuté uvarené škrobové prílohy – ryžu, pohánku, quinou, kuskus...
    5. Zmes na placky môžete rozložiť na dobre vymastený a vysypaný plech a upiecť ako zeleninový koláč.
    6. Do placiek odporúčam použiť najmä sušené bylinky, ktoré lepšie znášajú tepelnú úpravu. Pri podávaní už použite čerstvé bylinky.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Urobte si chrumkavé zemiakové PLACKY - jednoduché a rýchle

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Cuketové placky.

      CUKETOVÉ PLACKY

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, OPEKANIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      Na placky:

      • 1 kg cukety
      • 250 g múčnych zemiakov
      • 2 šalotky alebo 1 červená cibuľa
      • 4 vajcia
      • 2 strúčiky cesnaku
      • pol lyžičky sušeného majoránu
      • 4-6 lyžíc polohrubej špaldovej múky
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olej na opekanie

      Na dresing:

      • 250 g kyslej smotany
      • 100 g oštiepka (údeného alebo neúdeného)
      • 1-2 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžica nasekaného kôpru
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Cuketu a zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte na tenké polmesiace nakrájanú šalotku, všetko osoľte a nechajte 15 minút postáť.
      2. Zmes vyžmýkajte, tekutinu z nej zatiaľ odložte.
      3. Premiešajte s vajcami, pretlačeným cesnakom, mletým čiernym korením a majoránom.
      4. Postupne primiešajte múku. Čím menej múky, tým jemnejšie budú placky. Ak treba, pridajte ešte soľ a nechajte cesto chvíľu postáť.
      5. Z cesta vytvorte placky a opečte ich na stredne rozohriatom oleji na panvici alebo ich upečte v rúre na papieri na pečenie potretom olejom.
      6. Pripravte dresing: Kyslú smotanu zamiešajte so strúhaným syrom, s cesnakom, kôprom, dochuťte soľou, mletým korením a podávajte s plackami.

      Autor článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.