Čerešňovo-BANÁNOVÝ koláč: Zmizne ako šibnutím čarovného prútika
28. 1. 2021, 9:30 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:23)

Zdroj: Dobré jedlo
Čarovanie s ovocím a cestom.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 700 g čerešní
- 100 g horkej čokolády
- 3 lyžice kypriaceho prášku
- 1 ks väčšiu štipku soli
- 200 g masla + na vymastenie plechu
- 200 g kyslej smotany s vysokým obsahom tuku
- 150 g práškového cukru
- 2 ks vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 50 g posekaných mandlí";i:10;s:30:"4 lyžice marhuľového džemu";i:11;s:12:"4 ks banány";i:12;s:29:"2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
Krok 1
Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Čokoládu posekáme nadrobno. Múku s kypriacim práškom a so soľou preosejeme do misy. Maslo mierne rozpustíme a zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vajcami.
Krok 2
Pomocou stierky postupne vmiešame múku, posekané mandle a čokoládu. Zľahka premiešame a cesto rozotrieme na vymastený plech. Navrch poukladáme čerešne. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút.
Krok 3
Necháme vychladnúť na plechu. Marhuľový džem pretrieme cez sitko, v malom kastróliku prevaríme a necháme mierne vychladnúť. Banány ošúpeme a šikmo pokrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame s vlažným džemom. Navrstvíme na povrch koláča.