Reklama

Čerešňovo-BANÁNOVÝ koláč: Zmizne ako šibnutím čarovného prútika

kolac

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Čarovanie s ovocím a cestom.

  • Dĺžka prípravy (min): 60
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 700 g čerešní
  • 100 g horkej čokolády
  • 3 lyžice kypriaceho prášku
  • 1 ks väčšiu štipku soli
  • 200 g masla + na vymastenie plechu
  • 200 g kyslej smotany s vysokým obsahom tuku
  • 150 g práškového cukru
  • 2 ks vajcia
  • 300 g polohrubej múky
  • 50 g posekaných mandlí";i:10;s:30:"4 lyžice marhuľového džemu";i:11;s:12:"4 ks banány";i:12;s:29:"2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

Krok 1

Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Čokoládu posekáme nadrobno. Múku s kypriacim práškom a so soľou preosejeme do misy. Maslo mierne rozpustíme a zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vajcami.

Krok 2

Pomocou stierky postupne vmiešame múku, posekané mandle a čokoládu. Zľahka premiešame a cesto rozotrieme na vymastený plech. Navrch poukladáme čerešne. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút.

Krok 3

Necháme vychladnúť na plechu. Marhuľový džem pretrieme cez sitko, v malom kastróliku prevaríme a necháme mierne vychladnúť. Banány ošúpeme a šikmo pokrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame s vlažným džemom. Navrstvíme na povrch koláča.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!