Čarujeme s PARADAJKAMI: Chutia vám rajčiny s mäsom?
21. 10. 2021, 10:14 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Vermillon
Reklama
Náš Ľuboš vie z paradajok vyčarovať ešte omnoho-omnoho viac.
GRILOVANÉ KURACIE STEHNÁ S OMÁČKOU Z GRILOVANÝCH PARADAJOK
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY, PEČENIE 45 – 60 MINÚT
Potrebujete:
- 5 kuracích stehien s kosťou a kožou
Na marinádu:
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička červenej mletej papriky
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- olivový olej
Na omáčku:
- 1 kg väčších paradajok
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku, rozpolené
- čili paprička podľa chuti
- 1 bobkový list
- stonky z bazalky alebo petržlenovej vňate
- cukor alebo med na dochutenie
- maslo na zjemnenie omáčky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na polentu:
- 200 g polenty
- 800 ml vývaru alebo vody (vrátane prípadného výpeku zo stehien z hliníkovej tácky)
- 1 lyžica masla
- strúhaný parmezán
- soľ, mleté čierne korenie
- šalát alebo bylinky na podávanie
POSTUP:
- Stehná očistite, osušte, odrežte z nich prebytočný tuk a premiešajte so všetkými surovinami na marinádu. Prikryte, odložte do chladničky a nechajte marinovať aspoň 2 hodiny.
- Pripravte gril: Rozpálené uhlie rozložte na polovicu grilu. Celé menšie alebo polovice väčších paradajok premiešajte s olivovým olejom, so soľou a s korením a krátko opečte nad horúcim uhlím z oboch strán.
- V panvici na rozpálenom oleji krátko opražte nahrubo nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a po chvíli aj čili, bobkový list, stonky byliniek a grilované paradajky. Ak treba, podlejte všetko vodou. Priveďte do varu, prikryte a na nízkom plameni varte asi 30-45 minút.
- Paradajky ku koncu varenia popučte vidličkou. Prepasírujte obsah hrnca cez hrubé sitko, ak treba, zahustite omáčku ďalším krátkym varením, podľa potreby ju dochuťte cukrom alebo medom a soľou. Zjemniť ju môžete maslom. Zatiaľ vyberte stehná z chladničky.
- Rozložte stehná kožou nahor na tú časť grilu, pod ktorou nie sú uhlíky. Pod stehná položte hliníkovú tácku s trochou vody. Gril zatvorte a stehná takto pečte asi 45 minút (vnútorná teplota mäsa v najhrubšej časti stehna by mala byť okolo 72 °C). Presuňte stehná na časť grilu s uhlíkmi a sprudka ich z oboch strán opečte (ak treba, doplňte do grilu uhlie alebo brikety). Ugrilované mäso odložte bokom na tanier.
- Ako poslednú pripravte polentu: V hrnci priveďte do varu vývar (môžete použiť aj kurací výpek z hliníkovej tácky z grilu) alebo vodu, postupne za pomoci metličky do nej zapracujte polentu. Polotekutú kašu odstavte a primiešajte do nej maslo, dochuťte ju parmezánom, soľou a mletým korením.
- Stehná podávajte s polentou, paradajkovou omáčkou a dobrým šalátom alebo bylinkami.
Dobré tipy kuchára Ľuboša Mega:
Jemnejšiu omáčku dosiahnete, ak ju ešte raz prepasírujete cez husté sitko. Zjemniť ju môžete kúskom masla. Paradajkovú omáčku nemixujte, pretože by zbledla.