Reklama

Čarujeme s PARADAJKAMI: Chutia vám rajčiny s mäsom?

GRILOVANÉ KURACIE STEHNÁ S OMÁČKOU Z GRILOVANÝCH PARADAJOK

Zdroj: Vermillon

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Náš Ľuboš vie z paradajok vyčarovať ešte omnoho-omnoho viac.

GRILOVANÉ KURACIE STEHNÁ S OMÁČKOU Z GRILOVANÝCH PARADAJOK

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY, PEČENIE 45 – 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 5 kuracích stehien s kosťou a kožou

Na marinádu:

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička červenej mletej papriky
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na omáčku:

  • 1 kg väčších paradajok
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku, rozpolené
  • čili paprička podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • stonky z bazalky alebo petržlenovej vňate
  • cukor alebo med na dochutenie
  • maslo na zjemnenie omáčky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na polentu:

  • 200 g polenty
  • 800 ml vývaru alebo vody (vrátane prípadného výpeku zo stehien z hliníkovej tácky)
  • 1 lyžica masla
  • strúhaný parmezán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • šalát alebo bylinky na podávanie

POSTUP:

  1. Stehná očistite, osušte, odrežte z nich prebytočný tuk a premiešajte so všetkými surovinami na marinádu. Prikryte, odložte do chladničky a nechajte marinovať aspoň 2 hodiny.
  2. Pripravte gril: Rozpálené uhlie rozložte na polovicu grilu. Celé menšie alebo polovice väčších paradajok premiešajte s olivovým olejom, so soľou a s korením a krátko opečte nad horúcim uhlím z oboch strán.
  3. V panvici na rozpálenom oleji krátko opražte nahrubo nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a po chvíli aj čili, bobkový list, stonky byliniek a grilované paradajky. Ak treba, podlejte všetko vodou. Priveďte do varu, prikryte a na nízkom plameni varte asi 30-45 minút.
  4. Paradajky ku koncu varenia popučte vidličkou. Prepasírujte obsah hrnca cez hrubé sitko, ak treba, zahustite omáčku ďalším krátkym varením, podľa potreby ju dochuťte cukrom alebo medom a soľou. Zjemniť ju môžete maslom. Zatiaľ vyberte stehná z chladničky.
  5. Rozložte stehná kožou nahor na tú časť grilu, pod ktorou nie sú uhlíky. Pod stehná položte hliníkovú tácku s trochou vody. Gril zatvorte a stehná takto pečte asi 45 minút (vnútorná teplota mäsa v najhrubšej časti stehna by mala byť okolo 72 °C). Presuňte stehná na časť grilu s uhlíkmi a sprudka ich z oboch strán opečte (ak treba, doplňte do grilu uhlie alebo brikety). Ugrilované mäso odložte bokom na tanier.
  6. Ako poslednú pripravte polentu: V hrnci priveďte do varu vývar (môžete použiť aj kurací výpek z hliníkovej tácky z grilu) alebo vodu, postupne za pomoci metličky do nej zapracujte polentu. Polotekutú kašu odstavte a primiešajte do nej maslo, dochuťte ju parmezánom, soľou a mletým korením.
  7.  Stehná podávajte s polentou, paradajkovou omáčkou a dobrým šalátom alebo bylinkami.

Dobré tipy kuchára Ľuboša Mega:

Jemnejšiu omáčku dosiahnete, ak ju ešte raz prepasírujete cez husté sitko. Zjemniť ju môžete kúskom masla. Paradajkovú omáčku nemixujte, pretože by zbledla.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.