Caesar šalát: Recept na zálievku je tak jednoduchý, že už nikdy nekúpite hotovú
9. 8. 2024, 10:18
Recept na pravý caesar šalát s originálnym dresingom zvládne pripraviť naozaj každý! Podľa fotopostupu so šéfkuchárom Ľubošom Megom je to naozaj hračka.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Hoci sa pripravuje z rímskeho šalátu a parmezánu, šalát caesar v Taliansku nevznikol. Vymyslel ho kuchár Cesare Cardini v reštaurácii v Mexiku pred 100 rokmi, keď sa mu v kuchyni minuli suroviny a potreboval nasýtiť hladných hostí. Z núdze sa stala cnosť a šalát caesar si zamilovali ľudia po celom svete.
ŠALÁT CAESAR
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 2 hlavy rímskeho šalátu – asi 500 g
- 80 až 120 g parmezánu
Na krutóny:
- 120 g chleba
- 1 strúčik cesnaku
- 30 ml olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Na zálievku:
- 6 filé zo sardel
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 5 ml dijonskej horčice
- 5 ml worcesterskej omáčky
- 2 veľké žĺtky
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- 40 g parmezánu
- soľ a mleté čierne korenie
Anketa
Akú zálievku na šalát caesar používate?
- Domácu25%
- Kupovanú25%
- Kupujem si hotový šalát50%
Hlasovanie bolo ukončené
POSTUP:
1. Pripravte krutóny: Na panvici rozohrejte olej s rozpučeným cesnakom. Pridajte chlieb nakrájaný na kocky, osoľte ho a okoreňte. Restujte na strednej teplote za pravidelného miešania dozlatista a nechajte vychladnúť.
2. Sardely nakrájajte nadrobno alebo roztlačte. V miske ich vyšľahajte s pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou, horčicou a worcesterskou omáčkou. Pridajte vaječné žĺtky a šľahajte dohladka.
3. Postupne zašľahávajte olivový olej, kým zálievka nezhustne.
4. Parmezán nastrúhajte najemno a primiešajte do zálievky. Dochuťte soľou a korením podľa chuti. Ak je zálievka príliš hustá, pridajte vlažnú vodu.
5. Rímsky šalát očistite a natrhajte na kúsky do veľkej misy.
6. K šalátu pridajte krutóny a polovicu nastrúhaného parmezánu. Šalát pokvapkajte dresingom a premiešajte, aby sa rovnomerne obalil. Ozdobte zvyšným parmezánom.
Dobrá rada šéfkuchára Ľuboša Mega: Ak chcete šalát podávať ako hlavný chod, môžete doň pridať vajcia uvarené natvrdo, avokádo, grilované kuracie kúsky, prípadne opražené plátky slaniny.