Reklama

Caesar šalát: Recept na zálievku je tak jednoduchý, že už nikdy nekúpite hotovú

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Recept na pravý caesar šalát s originálnym dresingom zvládne pripraviť naozaj každý! Podľa fotopostupu so šéfkuchárom Ľubošom Megom je to naozaj hračka.

Hoci sa pripravuje z rímskeho šalátu a parmezánu, šalát caesar v Taliansku nevznikol. Vymyslel ho kuchár Cesare Cardini v reštaurácii v Mexiku pred 100 rokmi, keď sa mu v kuchyni minuli suroviny a potreboval nasýtiť hladných hostí. Z núdze sa stala cnosť a šalát caesar si zamilovali ľudia po celom svete.

ŠALÁT CAESAR

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 hlavy rímskeho šalátu – asi 500 g
  • 80 až 120 g parmezánu

Na krutóny:

  • 120 g chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 ml olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie

Na zálievku:

  • 6 filé zo sardel
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 5 ml dijonskej horčice
  • 5 ml worcesterskej omáčky
  • 2 veľké žĺtky
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • 40 g parmezánu
  • soľ a mleté čierne korenie
Anketa

Akú zálievku na šalát caesar používate?

  • Domácu25%
  • Kupovanú25%
  • Kupujem si hotový šalát50%

Hlasovanie bolo ukončené

POSTUP:
1. Pripravte krutóny: Na panvici rozohrejte olej s rozpučeným cesnakom. Pridajte chlieb nakrájaný na kocky, osoľte ho a okoreňte. Restujte na strednej teplote za pravidelného miešania dozlatista a nechajte vychladnúť.

2. Sardely nakrájajte nadrobno alebo roztlačte. V miske ich vyšľahajte s pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou, horčicou a worcesterskou omáčkou. Pridajte vaječné žĺtky a šľahajte dohladka.

3. Postupne zašľahávajte olivový olej, kým zálievka nezhustne.

4. Parmezán nastrúhajte najemno a primiešajte do zálievky. Dochuťte soľou a korením podľa chuti. Ak je zálievka príliš hustá, pridajte vlažnú vodu.

5. Rímsky šalát očistite a natrhajte na kúsky do veľkej misy.

6. K šalátu pridajte krutóny a polovicu nastrúhaného parmezánu. Šalát pokvapkajte dresingom a premiešajte, aby sa rovnomerne obalil. Ozdobte zvyšným parmezánom.

Dobrá rada šéfkuchára Ľuboša Mega: Ak chcete šalát podávať ako hlavný chod, môžete doň pridať vajcia uvarené natvrdo, avokádo, grilované kuracie kúsky, prípadne opražené plátky slaniny.

Autor článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.