Reklama

BRAVČOVÁ KRKOVIČKA: Šťavnatý kus mäsa poriadne zasýti! Máme overené recepty

Pečená bravčová krkovička s bylinkami.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bravčová krkovička patrí k najmastnejším mäsám, no jej vôni z pekáča alebo z hrnca mnohí neodoláme. Vyskúšajte naše šťavnaté recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné pomaly pečené mäsá, ich príprava je bez práce

    Bravčová krkovička

    Tento kus mäsa sa nachádza v miestach od šije na hornej strane chrbta a po nej pokračuje karé. Má výraznú chuť a jemnú mramorovanú štruktúru s tukom, vďaka čomu je po tepelnej úprave pekne šťavnatá. Najčastejšie sa používa na tieto jedlá:

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Pečená krkovička na pive s dusenou kapustou.

    • Vďaka obsahu tuku je krkovička ideálna na grilovanie, pečenie či údenie, pretože zostáva šťavnatá a jemná.
    • Môže sa nakrájať na hrubšie plátky a pripraviť ako prírodné alebo obaľované rezne.
    • Vhodná je aj na prípravu dusenie, teda aj guláša. Spolu s cibuľou a zeleninou vytvorí chuťovo bohatú omáčku, pretože mäso absorbuje chute zeleniny.
    • Do fašírok je dobrý mix krkovičky s bravčovým plieckom alebo stehnom a prípadne s blanšírovaným kelom či nastrúhanu cuketu.
    • Plátky alebo kocky - najčastejšie v alobale s cibuľou, cesnakom, slaninou, kolieskami klobásy sa pripravujú v rúre ako známa živánska.
    • Chuťovo ladí s hlávkovou i kyslou kapustou, koreňovou zeleninou, zemiakmi, cesnakom, cibuľou, hubami, z korenín a byliniek s rascou, koriandrom, novým korením, čili, bobkovým listom, majoránom, tymianom, bazalkou, či rozmarínom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Originálna chuťovka na Silvester: CIBUĽOVÉ KRÚŽKY s mäsom

      Pomaly pečená krkovička s bylinkami

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 4 HODINY

       

      POTREBUJETE:

      • 1 a pol kg vykosteného bravčového karé alebo pliecka

      • 4 strúčiky cesnaku

      • 1 lyžica bylinkovej sušenej zmesi ( šalvia, tymian, bazalka)

      • 1 lyžica hrubozrnnej horčice

      • 1 lyžica olivového oleja

      • 2 lyžice suchého bieleho vína + na podliatie

      • 1 lyžička čierneho korenia, soľ

      • domáca masť alebo olej

       

      POSTUP:

      1. V miske dobre rozmixujte metličkou pretlačený cesnak, bylinky, horčicu, olej, víno, korenie a soľ.  

      2.  Krkovičku v celku umyte a osušte. Malým ostrým nožom urobte doň zvrchu aj z bokov niekoľko zárezov, do každého vtlačte  pripravenú marinádu a zvyškom mäso celé potrite.

      3.  Mäso dajte do hlbšieho pekáča, podlejte vodou, pridajte asi 2 lyžice masti alebo oleja a v rúre vyhriatej na 160 °C pečte  prikryté 2 a pol  až 3 hodiny. Občas podlievajte vodou a polejte výpekom.

      4. Potom odokryte a pri 200 °C pečte ešte asi hodinu do mäkka. Asi pol hodiny pred dokončením podlejte 80 ml vína.  Podávajte s pečenou koreňovou zeleninou alebo zemiakovou kašou.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pýtali sme sa, aká je dramaturgička Gabriela Ruman kuchárka!

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Moravský vrabec z krkovičky s kapustou.

        Moravský vrabec z krkovičky na pive

        4  PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT + ODSTÁTIE, PEČENIE 2, 5 HODINY

         

        POTREBUJETE:

        •   600 g bravčovej krkovičky (môže byť aj plece)
        •  4  strúčiky cesnaku
        • 1 lyžička drvenej rasce
        • 1 lyžička mletej červenej papriky
        • 1 lyžica plnotučnej horčice
        • 4 lyžice ajvaru
        • 2 veľké cibule
        • 100 - 200 ml  piva
        • 1 lyžica ryžových alebo zemiakových vločiek prípadne väčší zemiak
        • soľ, mleté čierne korenie

         

        • Na kapustu:
        •  1 väčšia cibuľa
        • 1 lyžica trstinového cukru
        • trocha celej rasce
        • 1 kg kyslej kapusty
        • výpek z mäsa
        • soľ, mleté čierne korenie

         

         

        POSTUP:

        1. Umytú krkovičku nakrájajte na hrubšie plátky a potom na veľké kocky.  Pre- miešajte  so zmesou plátkov cesnaku, rasce,  horčicou, 2 lyžicami ajvaru, so soľou a s korením. Nechajte odstáť v chlade niekoľko hodín.
        2.  Do kastróla alebo pekáča dajte olej a rozložte cibuľu nakrájanú na plátky, posypte rascou,  naukladajte odstáte mäso a podlejte 100 - 200 ml vody alebo piva. Kastról prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 30 minút, potom za občasného premiešania a podlievania pečte pri 180 °C  do zmäknutia.
        3. Mäso vyberte a do mierne vriaceho výpeku prilejte asi 100 ml horúcej vody, primiešajte zvyšný ajvar a 1 lyžicu ryžových alebo zemiakových vločiek, prípadne najemno nastrúhaný zemiak. Prevarte 1 - 2 minúty a vložte naspäť mäso.
        4.  Medzitým v hrnci na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu  s cukrom, pridajte scedenú a nakrájanú kapustu, podlejte trochou vody a duste  45 minút až hodinu. Ochuťte aj výpekom z mäsa, ak treba osoľte a okoreňte.
        5.  Mäso podávajte poliate omáčkou s dusenou kapustou a knedľou.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!