BRAVČOVÁ KRKOVIČKA: Šťavnatý kus mäsa poriadne zasýti! Máme overené recepty
19. 11. 2024, 12:02

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Bravčová krkovička patrí k najmastnejším mäsám, no jej vôni z pekáča alebo z hrnca mnohí neodoláme. Vyskúšajte naše šťavnaté recepty!
Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Bravčová krkovička
Tento kus mäsa sa nachádza v miestach od šije na hornej strane chrbta a po nej pokračuje karé. Má výraznú chuť a jemnú mramorovanú štruktúru s tukom, vďaka čomu je po tepelnej úprave pekne šťavnatá. Najčastejšie sa používa na tieto jedlá:
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pečená krkovička na pive s dusenou kapustou.
- Vďaka obsahu tuku je krkovička ideálna na grilovanie, pečenie či údenie, pretože zostáva šťavnatá a jemná.
- Môže sa nakrájať na hrubšie plátky a pripraviť ako prírodné alebo obaľované rezne.
- Vhodná je aj na prípravu dusenie, teda aj guláša. Spolu s cibuľou a zeleninou vytvorí chuťovo bohatú omáčku, pretože mäso absorbuje chute zeleniny.
- Do fašírok je dobrý mix krkovičky s bravčovým plieckom alebo stehnom a prípadne s blanšírovaným kelom či nastrúhanu cuketu.
- Plátky alebo kocky - najčastejšie v alobale s cibuľou, cesnakom, slaninou, kolieskami klobásy sa pripravujú v rúre ako známa živánska.
- Chuťovo ladí s hlávkovou i kyslou kapustou, koreňovou zeleninou, zemiakmi, cesnakom, cibuľou, hubami, z korenín a byliniek s rascou, koriandrom, novým korením, čili, bobkovým listom, majoránom, tymianom, bazalkou, či rozmarínom.

Pomaly pečená krkovička s bylinkami
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 4 HODINY
POTREBUJETE:
-
1 a pol kg vykosteného bravčového karé alebo pliecka
-
4 strúčiky cesnaku
-
1 lyžica bylinkovej sušenej zmesi ( šalvia, tymian, bazalka)
-
1 lyžica hrubozrnnej horčice
-
1 lyžica olivového oleja
-
2 lyžice suchého bieleho vína + na podliatie
-
1 lyžička čierneho korenia, soľ
- domáca masť alebo olej
POSTUP:
-
V miske dobre rozmixujte metličkou pretlačený cesnak, bylinky, horčicu, olej, víno, korenie a soľ.
-
Krkovičku v celku umyte a osušte. Malým ostrým nožom urobte doň zvrchu aj z bokov niekoľko zárezov, do každého vtlačte pripravenú marinádu a zvyškom mäso celé potrite.
-
Mäso dajte do hlbšieho pekáča, podlejte vodou, pridajte asi 2 lyžice masti alebo oleja a v rúre vyhriatej na 160 °C pečte prikryté 2 a pol až 3 hodiny. Občas podlievajte vodou a polejte výpekom.
-
Potom odokryte a pri 200 °C pečte ešte asi hodinu do mäkka. Asi pol hodiny pred dokončením podlejte 80 ml vína. Podávajte s pečenou koreňovou zeleninou alebo zemiakovou kašou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Moravský vrabec z krkovičky s kapustou.
Moravský vrabec z krkovičky na pive
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT + ODSTÁTIE, PEČENIE 2, 5 HODINY
POTREBUJETE:
- 600 g bravčovej krkovičky (môže byť aj plece)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 4 lyžice ajvaru
- 2 veľké cibule
- 100 - 200 ml piva
- 1 lyžica ryžových alebo zemiakových vločiek prípadne väčší zemiak
- soľ, mleté čierne korenie
- Na kapustu:
- 1 väčšia cibuľa
- 1 lyžica trstinového cukru
- trocha celej rasce
- 1 kg kyslej kapusty
- výpek z mäsa
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Umytú krkovičku nakrájajte na hrubšie plátky a potom na veľké kocky. Pre- miešajte so zmesou plátkov cesnaku, rasce, horčicou, 2 lyžicami ajvaru, so soľou a s korením. Nechajte odstáť v chlade niekoľko hodín.
- Do kastróla alebo pekáča dajte olej a rozložte cibuľu nakrájanú na plátky, posypte rascou, naukladajte odstáte mäso a podlejte 100 - 200 ml vody alebo piva. Kastról prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 30 minút, potom za občasného premiešania a podlievania pečte pri 180 °C do zmäknutia.
- Mäso vyberte a do mierne vriaceho výpeku prilejte asi 100 ml horúcej vody, primiešajte zvyšný ajvar a 1 lyžicu ryžových alebo zemiakových vločiek, prípadne najemno nastrúhaný zemiak. Prevarte 1 - 2 minúty a vložte naspäť mäso.
- Medzitým v hrnci na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu s cukrom, pridajte scedenú a nakrájanú kapustu, podlejte trochou vody a duste 45 minút až hodinu. Ochuťte aj výpekom z mäsa, ak treba osoľte a okoreňte.
- Mäso podávajte poliate omáčkou s dusenou kapustou a knedľou.