Bojujeme s horúčavou: Recept na pravú TALIANSKU ZMRZLINU GELATO vás schladí
27. 6. 2022, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Ortuť na teplomeroch stúpa do tak závratných výšin, že sa ani neoplatí vystrčiť nos z domu. Nemusíte chodiť ani na zmrzlinu, pravé talianske gelato si môžete pripraviť aj doma.
- Dĺžka prípravy (min): 30
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 hrnček šľahačkovej smotany
- 4 ks žĺtky
- pol ks pohára cukru
- 1 ks vanilkový struk
Postup
Krok 1
V stredne veľkej vyššej panvici rozmiešajte mlieko so smotanou. Pridajte rozkrojený vanilkový struk a zohrievajte, kým sa na okraji neurobí pena. Potom ihneď odstavte zo sporáka.
Krok 2
V mise vymiešajte žĺtky s cukrom a za stáleho miešania prilievajte mliečnu zmes. Prelejte do panvice a dajte späť na sporák. Varte na strednej teplote a miešajte drevenou vareškou, kým zmes nedostane gélovú konzistenciu a nezačne sa oddeľovať od varešky. Ak sa začnú objavovať drobné vajíčkové hrudky, okamžite odstavte zo sporáka.
Krok 3
Uvarenú zmes prelejte cez gázu alebo veľmi jemné sito do misy, zakryte a dajte cez noc odstáť do chladničky.
Krok 4
Ráno zmes preložte do stroja na zmrzlinu a postupujte podľa návodu na prístroji. Hotovú zmrzlinu dajte do vhodnej nádoby a uskladnite v mrazničke.