Reklama

BANÁNOVÝ OBLÍŽ PRST: Zákusok, ktorý vás zbaví zimnej depresie!

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Banánové zákusky a koláče sú obľúbené najmä v zimnom období. Vyskúšajte oblíž prst a budete ho piecť aj v lete. Hoci s broskyňami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Banánovo - šľahačkový pohár, jednoduchý tip na dezert.

Banány na dobrú náladu

Banánom sa vďaka ich antidepresívnym účinkom hovorí aj ovocie dobrej nálady. Túto ich pozoruhodnú vlastnosť teraz môžete využiť dvojnásobne. A to tak, že z nich pripravíte vynikajúce dezerty a šťavnaté múčniky, ktorými potešíte celú rodinu.  

Anketa

Využívate banány do koláčov?

  • Občas urobím jednoduchý dezert alebo koláč.93%
  • Banány veľmi nemusím.6%

Hlasovanie bolo ukončené

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Grilované banány s čokoládou. Výborná a rýchla pochúťka.

Banány plné energie

Chýba vám energia a výkonnosť? Na nohy vás opäť rýchlo postaví banán. Toto ovocie je výborným zdrojom horčíka a draslíka a pomôže aj pri nespavosti. Banány znižujú krvný tlak, pôsobia hojivo na sliznicu žalúdka a upokojujúco na nervy. Sú tiež bohaté na provitamín A, z vitamínov skupiny B hlavne na vitamín B 6, ale obsahujú aj kyselinu listovú, pantoténovú, vitamín C, E a H.

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Banánový oblíž prst.

Naše tipy na božský oblíž prst:

  • Strúhaný kokos v ceste, v kombinácii s banánmi, dá zákusku exotickú príchuť.
  • Strúhanku v ceste môžete nahradiť mletými orechmi alebo mandľami.
  • Ovocie v kréme skúste obmeniť podľa sezóny jahodami, marhuľami, broskyňami, malinami, alebo zaváraným ovocím.
  • Na osvieženie chuti aj farby zákusok ozdobte aj lístkami mäty alebo medovky.

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Banánový oblíž prst - príprava.

Banánový oblíž prst

16 porcií, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 25 minút

 

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 50 g masla

  • 150 g práškového cukru

  • 4 vajcia

  •  20 g tmavej strúhanej čokolády

  • 2lyžice mlieka

  • 2 lyžice kakaa

  • 80 g  strúhanky (môžete polovicu nahradiť strúhaným kokosom)

  • 130 g polohrubej múky

  • pol balíčka kypriaceho prášku

 

Na krém:

  • 450 ml mlieka

  • 1 balíček Zlatého klasu

  • 2 lyžice hladkej múky

  • 100 g masla

  • 100 g práškového cukru

  • 60 g nastrúhanej tmavej čokolády

  • 3 banány 

  •  3 plátky želatíny

 

Na ozdobenie:

  • 400 ml smotany na šľahanie

  •  2 balíčky stužovača šľahačky

  • strúhaná čokoláda

  • 1 banán 

 

POSTUP:

  1. Vymiešajte zmäknuté maslo, cukor a žĺtky. Pridajte čokoládu, mlieko, kakao a preosiatu strúhanku s kokosom. Zľahka primiešajte múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov.
    Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Na 180 °C pečte asi 25 minút.
  2. Na krém uvarte z mlieka, múky a Zlatého klasu hustú kašu. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte vychladnutú kašu a vyšľahajte.

  3. Banány do krému by mali byť dobre zrelé. Pokrájajte ich na kocky. Vmiešajte ich do maslového krému. Nakoniec pridajte postrúhanú čokoládu a želatínu pripravenú podľa návodu na obale.

  4. Z vychladnutého plátu odstráňte papier a rozotrite plnku. Dajte stuhnúť. 

  5. Krém potrite šľahačkou alebo snehom z bielkov a posypte čokoládou. Pokrájajte na kocky a ozdobte kolieskami banánov.

 

 

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Banánový oblíž prst - príprava.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!