BANÁNOVÝ OBLÍŽ PRST: Zákusok, ktorý vás zbaví zimnej depresie!
3. 1. 2025, 15:01
Banánové zákusky a koláče sú obľúbené najmä v zimnom období. Vyskúšajte oblíž prst a budete ho piecť aj v lete. Hoci s broskyňami.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Banánovo - šľahačkový pohár, jednoduchý tip na dezert.
Banány na dobrú náladu
Banánom sa vďaka ich antidepresívnym účinkom hovorí aj ovocie dobrej nálady. Túto ich pozoruhodnú vlastnosť teraz môžete využiť dvojnásobne. A to tak, že z nich pripravíte vynikajúce dezerty a šťavnaté múčniky, ktorými potešíte celú rodinu.
Anketa
Využívate banány do koláčov?
- Občas urobím jednoduchý dezert alebo koláč.93%
- Banány veľmi nemusím.6%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Grilované banány s čokoládou. Výborná a rýchla pochúťka.
Banány plné energie
Chýba vám energia a výkonnosť? Na nohy vás opäť rýchlo postaví banán. Toto ovocie je výborným zdrojom horčíka a draslíka a pomôže aj pri nespavosti. Banány znižujú krvný tlak, pôsobia hojivo na sliznicu žalúdka a upokojujúco na nervy. Sú tiež bohaté na provitamín A, z vitamínov skupiny B hlavne na vitamín B 6, ale obsahujú aj kyselinu listovú, pantoténovú, vitamín C, E a H.
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Banánový oblíž prst.
Naše tipy na božský oblíž prst:
- Strúhaný kokos v ceste, v kombinácii s banánmi, dá zákusku exotickú príchuť.
- Strúhanku v ceste môžete nahradiť mletými orechmi alebo mandľami.
- Ovocie v kréme skúste obmeniť podľa sezóny jahodami, marhuľami, broskyňami, malinami, alebo zaváraným ovocím.
- Na osvieženie chuti aj farby zákusok ozdobte aj lístkami mäty alebo medovky.
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Banánový oblíž prst - príprava.
Banánový oblíž prst
16 porcií, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
-
50 g masla
-
150 g práškového cukru
-
4 vajcia
-
20 g tmavej strúhanej čokolády
-
2lyžice mlieka
-
2 lyžice kakaa
-
80 g strúhanky (môžete polovicu nahradiť strúhaným kokosom)
-
130 g polohrubej múky
-
pol balíčka kypriaceho prášku
Na krém:
-
450 ml mlieka
-
1 balíček Zlatého klasu
-
2 lyžice hladkej múky
-
100 g masla
-
100 g práškového cukru
-
60 g nastrúhanej tmavej čokolády
-
3 banány
-
3 plátky želatíny
Na ozdobenie:
-
400 ml smotany na šľahanie
-
2 balíčky stužovača šľahačky
-
strúhaná čokoláda
-
1 banán
POSTUP:
- Vymiešajte zmäknuté maslo, cukor a žĺtky. Pridajte čokoládu, mlieko, kakao a preosiatu strúhanku s kokosom. Zľahka primiešajte múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov.
Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Na 180 °C pečte asi 25 minút. -
Na krém uvarte z mlieka, múky a Zlatého klasu hustú kašu. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte vychladnutú kašu a vyšľahajte.
-
Banány do krému by mali byť dobre zrelé. Pokrájajte ich na kocky. Vmiešajte ich do maslového krému. Nakoniec pridajte postrúhanú čokoládu a želatínu pripravenú podľa návodu na obale.
-
Z vychladnutého plátu odstráňte papier a rozotrite plnku. Dajte stuhnúť.
- Krém potrite šľahačkou alebo snehom z bielkov a posypte čokoládou. Pokrájajte na kocky a ozdobte kolieskami banánov.
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Banánový oblíž prst - príprava.