Reklama

Ako upiecť CUPCAKE ako z obrázku? Recepty na efektné kúsky zvládne aj začiatočník!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama
    Tatiana Kubicová

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Keď upečiete takéto krásne cupcakes so sezónnym ovocím, všetkým vyrazíte dych! Pritom ich príprava je celkom jednoduchá. Tak poďte s nami do toho!

    Leto je v plnom prúde a s ním prichádza aj bohatstvo čerstvého sezónneho ovocia, ktoré môžeme využiť v rôznych kulinárskych kreáciách. Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako využiť toto šťavnaté bohatstvo, sú lahodné cupcakes. Tieto malé, individuálne koláčiky sú ideálnym sladkým potešením pre každú príležitosť, od rodinných osláv až po letné pikniky.

    Prinášame vám niekoľko inšpiratívnych receptov na cupcakes so sezónnym ovocím, ktoré nielenže skvele chutia, ale aj krásne vyzerajú. Či už máte radi sladké jahody, osviežujúce maliny alebo šťavnaté čučoriedky, určite si prídete na svoje. Poďte s nami objaviť čaro sezónneho ovocia v kombinácii s jemným cesto a lahodnou polevou, a pripravte si doma vlastné ovocné cupcakes, ktoré potešia vaše chuťové poháriky aj zrak.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Tonka cupcaky s malinovým krémom.

    TONKA CUPCAKY S MALINOVÝM KRÉMOM

    12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 18 AŽ 20 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cupcaky:

    • 150 g hladkej múky
    • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
    • štipka soli
    • 115 g masla
    • 120 g krupicového cukru
    • 8 g tonka cukru
    • 2 vajcia L
    • 60 ml plnotučného mlieka


    Na malinový krém:

    • 150 g malín
    • 3 lyžice kryštálového cukru
    • štvrť lyžičky kukuričného škrobu
    • 115 g masla
    • 50 g práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 2 lyžice malinového pyré

    POSTUP:

    1. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske vyšľahajte maslo izbovej teploty s krupicovým aj tonka cukrom na svetlú penu. Po jednom zašľahajte vajcia a nakoniec pridajte mlieko a suché suroviny. Zmes rozdeľte do papierových košíčkov, ktoré ste umiestnili do formy na mafiny.
    2. Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 18 až 20 minút. Urobte test špajľou. Cupcaky nechajte vychladnúť.
    3. Na prípravu krému rozmixujte maliny s cukrom dohladka. Preceďte, aby ste odstránili semiačka. Oddeľte polovicu zmesi, pridajte do nej škrob, priveďte do varu, minútu varte a odstavte. Nechajte vychladnúť.
    4. Maslo izbovej teploty s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľahajte na svetlú penu a rozdeľte ju na dve časti. Jednu nechajte čistú a do druhej zašľahajte druhú polovicu malinovej šťavy.
    5. Každý krém premiestnite do jedného cukrárskeho vrecka a oba vložte do väčšieho vrecka s ozdobnou špičkou.
    6. Do stredu každého koláčika urobte jamku a naplňte ju malinovou zmesou, ktorú ste varili so škrobom. Povrch ozdobte krémom.

    Zdroj: Laura Witteková

    Vanilkové cupcaky s jahodami.

    VANILKOVÉ CUPCAKY S JAHODAMI

    12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cupcaky:

    • 115 g masla
    • 120 g krupicového cukru
    • 2 vajcia
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • kôra z 1 biocitróna
    • 120 ml cmaru
    • 165 g hladkej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku

    Na jahodovú náplň:

    • 10 až 13 jahôd
    • 1 lyžica kryštálového cukru

    Na vanilkový krém:

    • 250 g mascarpone
    • 100 g šľahačkovej smotany
    • 1 lyžica práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkovej pasty

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 175 °C a formu na mafiny vyložte papierovými košíčkami.
    2. V miske vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom, kým nevznikne jemná nadýchaná pena. Po jednom zašľahajte vajíčka. Pridajte vanilku, citrónovú kôru, cmar a premiešajte.
    3. Nakoniec zapracujte múku s kypriacim práškom a zmes rozdeľte do košíčkov tak, aby ste ich naplnili do dvoch tretín.
    4. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 20 až 25 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
    5. Jahody nakrájajte na malé kúsky, posypte cukrom, premiešajte a nechajte 10 minút postáť, aby pustili šťavu.
    6. Vyšľahajte mascarpone so smotanou, s cukrom a vanilkovou pastou. Krém preložte do vrecka s ozdobnou špičkou a na každý koláčik po okraji nastriekajte krém do tvaru kruhu. Do stredu, kde nie je krém, vložte jahody a môžete podávať.

    Zdroj: Laura Witteková

    Mandľové cupcaky s čučoriedkovým krémom.

    MANDĽOVÉ CUPCAKY S ČUČORIEDKOVÝM KRÉMOM

    12 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 22 MINÚT, CHLADENIE

    Potrebujete:

    Na cupcaky:

    • 75 g masla
    • 75 g kokosového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 3 vajcia
    • 75 ml mlieka
    • 120 g špaldovej múky
    • 30 g mletých mandlí
    • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 1 štipka soli

    Na čučoriedkový krém:

    • 200 ml čučoriedkovej šťavy
    • 30 g vanilkového pudingového prášku
    • 1 lyžička trstinového cukru
    • 150 g masla

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na mafiny vyložte papierovými košíčkami.
    2. Vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny. Po jednom zapracujte vajcia. Pridajte mlieko, preosiatu múku, mandle, kypriaci prášok, štipku soli a premiešajte.
    3. Košíčky naplňte do dvoch tretín a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 20 až 22 minút. Urobte test špajľou. Koláčiky nechajte úplne vychladnúť.
    4. Na krém zmiešajte v miske 50 ml čučoriedkovej šťavy s pudingovým práškom. Zvyšnú šťavu vlejte do hrnca. Pridajte cukor a zohrievajte do bodu varu. Teraz pridajte rozmiešaný pudingový prášok a uvarte puding. Puding preložte do misky, prikryte ho potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu, a nechajte vychladnúť.
    5. Keď puding úplne vychladne, prešľahajte ho, aby ste predišli hrudkám v kréme. Maslo izbovej teploty vyšľahajte dokrémova, po lyžiciach pridávajte puding a vždy dobre zapracujte. Nadýchaný krém preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Krémom ozdobte vychladnuté koláčiky a môžete podávať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.