Ako chutí ČIERNA RYŽA? V tomto šaláte FANTASTICKY! Vyskúšajte jednoduchý RECEPT s koriandrom
24. 6. 2024, 11:00

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Možno ste si čiernu ryžu v obchode doteraz ani nevšimli, ale zmeňte to a urobte z nej chutný šalát. Je bohatým zdrojom antioxidantov a prospešná je aj pre tráviaci systém. Povariť ju však musíte dlhšie, potrebuje 40 až 60 minút, pretože jej zrnká sú tvrdšie a suchšie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
21 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníciAnketa
Jedli ste už čiernu ryžu?
- Ešte nie66%
- Už áno33%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Šalát z čiernej ryže.
ŠALÁT Z ČIERNEJ RYŽE S KORIANDROVÝM PESTOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 1 malá tekvica hokaido
- 1 cuketa
- 1 a pol šálky olivového oleja
- 3 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica limetovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
Na pesto:
- 1 pohár para orechov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 a pol pohára lístkov koriandra
- 2 lyžičky nastrúhanej limetovej kôry
- soľ, mleté čierne korenie
Ešte potrebujete:
- 6 reďkoviek
- 3 jarné cibuľky
- 3 šálky uvarenej čiernej ryže (asi 1 a pol šálky neuvarenej)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Para orechy, ktoré použijete do pesta, opekajte asi 10 minút na plechu do zlatista, raz premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Do pekáča dajte tekvicu nakrájanú na menšie kocky. Osoľte a okoreňte, prilejte olej a pečte, kým nezmäkne (asi 30 minút). Nechajte vychladnúť a olej zlejte do malej misky. Tekvicu odložte. Spolu vyšľahajte 3 lyžice oleja z pečenia tekvice, ryžový ocot, limetovú šťavu a soľ.
- Cuketu umyte, osušte, nakrájajte na hrubšie plátky a potom nakrájajte na menšie časti. Osoľte, okoreňte a v panvici na oleji opečte.
- Pripravte pesto: Opečené para orechy, nakrájaný cesnak, limetovú kôru, 1 šálku koriandrových lístkov a zvyšný tekvicový olej rozmixujte v kuchynskom robote do hladka. Pesto dochuťte soľou a korením.
- Do misy dajte nakrájané reďkovky, jarné cibuľky, šalotku, uvarenú čiernu ryžu, zálievku, opečenú tekvicu a cuketu a zvyšný koriander. Dochuťte soľou a korením. Premiešajte a šalát na tanieri pokvapkajte pestom.