Reklama

Ako chutí ČIERNA RYŽA? V tomto šaláte FANTASTICKY! Vyskúšajte jednoduchý RECEPT s koriandrom

Šalát z čiernej ryže.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Možno ste si čiernu ryžu v obchode doteraz ani nevšimli, ale zmeňte to a urobte z nej chutný šalát. Je bohatým zdrojom antioxidantov a prospešná je aj pre tráviaci systém. Povariť ju však musíte dlhšie, potrebuje 40 až 60 minút, pretože jej zrnká sú tvrdšie a suchšie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:14
Remaining Time 0:14
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci
    Anketa

    Jedli ste už čiernu ryžu?

    • Ešte nie66%
    • Už áno33%

    Hlasovanie bolo ukončené

    ŠALÁT Z ČIERNEJ RYŽE S KORIANDROVÝM PESTOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 malá tekvica hokaido
    • 1 cuketa
    • 1 a pol šálky olivového oleja
    • 3 lyžice ryžového octu
    • 1 lyžica limetovej šťavy
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na pesto:

    • 1 pohár para orechov
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 a pol pohára lístkov koriandra
    • 2 lyžičky nastrúhanej limetovej kôry
    • soľ, mleté čierne korenie

    Ešte potrebujete:

    • 6 reďkoviek
    • 3 jarné cibuľky
    • 3 šálky uvarenej čiernej ryže (asi 1 a pol šálky neuvarenej)
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Predhrejte rúru na 180 °C. Para orechy, ktoré použijete do pesta, opekajte asi 10 minút na plechu do zlatista, raz premiešajte. Nechajte vychladnúť.
    2. Do pekáča dajte tekvicu nakrájanú na menšie kocky. Osoľte a okoreňte, prilejte olej a pečte, kým nezmäkne (asi 30 minút). Nechajte vychladnúť a olej zlejte do malej misky. Tekvicu odložte. Spolu vyšľahajte 3 lyžice oleja z pečenia tekvice, ryžový ocot, limetovú šťavu a soľ.
    3. Cuketu umyte, osušte, nakrájajte na hrubšie plátky a potom nakrájajte na menšie časti. Osoľte, okoreňte a v panvici na oleji opečte.
    4. Pripravte pesto: Opečené para orechy, nakrájaný cesnak, limetovú kôru, 1 šálku koriandrových lístkov a zvyšný tekvicový olej rozmixujte v kuchynskom robote do hladka. Pesto dochuťte soľou a korením.
    5. Do misy dajte nakrájané reďkovky, jarné cibuľky, šalotku, uvarenú čiernu ryžu, zálievku, opečenú tekvicu a cuketu a zvyšný koriander. Dochuťte soľou a korením. Premiešajte a šalát na tanieri pokvapkajte pestom.

    Autori článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.