Aké je pečenie s cviklou, kofolou či grankom? Mňamkové KOLÁČE aj na pracovný deň
26. 10. 2022, 20:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Jeden je bez vajec, v druhému dodá zaujímavú chuť kofola, ďalší upečiete zo špaldy a polenty. A hlavne, tieto koláče sú nesmierne jednoduché. Tak poďte na to!

KOLÁČ S KOFOLOU

Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT
Potrebujete:
- 3 vajcia
- 300 g kryštálového cukru
- 5 lyžíc oleja
- 400 g polohrubej múky
- 1 plechovku kofoly
- 1 balíček kypriaceho prášku
- čokoládovú polevu
POSTUP
- Vajcia ušľahajte s cukrom a olejom do peny. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a pridajte ju k vyšľahanej hmote. Postupne vlejte kofolu a dôkladne premiešajte.
- Cesto vylejte do tortovej formy s priemerom 26 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C približne 40 minút.
- Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou alebo roztopenou čokoládou.

BROWNIES Z CVIKLY
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Kŕistek
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 75 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g cvikly (uvarenej)
- 100 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 200 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 200 g horkej čokolády 70 %
- 25 g kakaa
- 1 lyžičku prášku do pečiva
POSTUP
- Cviklu ošúpte a uvarte do mäkka. Rozmixujte na kašu.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom a primiešajte k cvikle. Postupne pridajte ostatné suroviny.
- Cesto vylejte na plech veľkosti 20x20 cm vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C približne 25 minút. Ešte teplé posypte čokoládovými hoblinami a nakrájajte.

Zdroj: NMH
GRANKOVÁ BÁBOVKA S KOKOSOM
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 70 MINÚT
Potrebujete:
- 1 hrnček kyslej smotany
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček granulovaného kakaa
- pol hrnčeka oleja
- 1 vajce
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- 2 lyžice sušeného kokosu
POSTUP
- Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a vlejte do maslom vymastenej a kakaom vysypanej bábovkovej formy.
- Pečte pri teplote180 °C približne 45 minút. Prvú pol hodinu pečte bábovku zakrytú alobalom, do ktorého vidličkou spravte dierky. Po pol hodine alobal odstráňte a pečte odokryté ďalších 15 minút.

KOKOSOVÝ BEZVAJEČNÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT
Potrebujete:
- 4 hrnčeky kokosovej múčky
- 2 a pol hrnčeka práškového cukru
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 3 hrnčeky mlieka
- 1 a pol hrnčeka oleja
- 1 kypriaci prášok
- 200 g mliečnej čokolády
POSTUP
- Čokoládu nasekajte na drobné kúsky. V miske dôkladne zmiešajte všetky suroviny a vymiešajte hladké cesto.
- Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 25 minút pri teplote 180 °C.
- Koláč nechajte vychladnúť a posypte kokosom. Podávajte nakrájaný na kocky.

POLENTOVÝ KOLÁČIK S OVOCÍM
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete
- 50 g špaldovej múky
- 50 g polenty
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- 250 g jemného tvarohu
- 2 vajcia
- 80 g roztopeného masla
- 80 ml javorového sirupu alebo medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 150 g lesného ovocia
POSTUP
- Všetky suroviny spolu zmiešajte, vylejte do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie a posypte ovocím.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.