Reklama

Ak u vás vyhráva MAK, tieto skvelé RECEPTY si určite odložte!

makový veniec

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nie všetko tradičné slovenské má aj naše korene. Makové semienka k nám kedysi zavialo z ďalekej Ázie. Ktosi ich spočítal, a ak sa nepomýlil, narátal ich v jednej makovici okolo 18-tisíc… do voňavého makovníka či štrúdle sa ich vojde niekoľkonásobne viac.

ŠTYRI ODTIENE

Ten najtradičnejší mak, ktorý všetci poznáme, je modrý. Predáva sa zo všetkých druhov najčastejšie a je skvelý najmä na slivkové guľky.

  • Sivý mak je podobný modrému, ale má jemnejšiu a sladšiu chuť.
  • Hnedý mak chutí podobne ako jadierka slnečnice. Je vhodný na posýpky, do slaných jedál a koláčov.
  • Zaujímavú makovo-orieškovú chuť má biely mak, chutí na šúľancoch, hrubých domácich rezancoch či v štrúdli.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Už ste skúšali makovú bábovku s malinami?

     MAKOVO-MANDĽOVÁ ROLÁDA                           

    8 porcií, 45 minút

    Potrebujete:

    • 4 vajcia
    • 125 g práškového cukru
    • 3 lyžice citrónovej šťavy
    • 80 g celozrnnej hladkej múky
    • 20 g pšeničných otrúb
    • 70 g mletého maku
    • 50 g masla

    Na plnku:  

    • 70 g mletých mandlí
    • 3 lyžice citrónovej šťavy
    • 150 ml mlieka
    • ½ balíčka mandľového pudingu
    • 100 g masla
    • 50 g medu
    • ¼ lyžičky kurkumy
    • 100 g pomarančového džemu

    POSTUP:

    1. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s citrónovou šťavou.
    2. Do snehu postupne po lyžiciach ponárame žĺtkovú zmes, prisypeme múku a otruby. Zľahka vidličkou premiešame. Nakoniec po lyžiciach jemne dosypeme mak a prilejeme roztopené vlažné maslo. Len veľmi zľahka premiešame.
    3. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť, preklopíme hore dnom a stiahneme papier.

    CUKETOVÝ MAKOVEC                              

    8 porcií, 45 minút

    Potrebujete:

    • 2 poháre nahrubo nastrúhanej cukety
    • 3 vajcia
    • 1 pohár práškového cukru
    • 1 pohár mlieka
    • 1 pohár oleja
    • 1 pohár mletého maku
    • 2,5 pohára polohrubej múky
    • 20 g vanilkového cukru
    • 1 lyžičku prášku do pečiva
    • 1 lyžičku sódy bikarbóny";i:10;s:20:"1 lyžičku škorice

    Na krém:

    • 750 ml kyslej smotany
    • 150 g čokolády

    POSTUP:

    1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko, olej, mak, škoricu a cuketu. Z bielkov vyšľaháme sneh a postupne do neho jemne zapracujeme cuketovú zmes. Nakoniec pridáme múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
    2. Pečieme na plechu 27 x 35 cm vyloženom papierom na pečenie pri teplote 200 °C asi 25 minút.
    3. Na krém rozpustíme čokoládu nad parou a mierne vychladnutú po častiach vmiešame do smotany. Nanesieme na korpus. Necháme v chladničke stuhnúť.

     MAKOVNÍK BEZ MÚKY

    Pre celú rodinu, 60 minút

    Potrebujete:

    • 200 g masla
    • 190 g práškového cukru
    • 5 vajec
    • 200 g vlašských orechov
    • 200 g mletého maku
    • 500 ml pomarančového likéru alebo šťavy (sa mi to zdá príšerne veľa, ale teta tak napísala)
    • 1 lyžicu marhuľového džemu
    • 1 lyžicu vriacej vody
    • 1 lyžicu oleja
    • 1 lyžicu rumu";i:10;s:52:"tuk na vymastenie a mleté orechy na vysypanie formy

    POSTUP:

    1. Zmäknuté maslo vymiešame s 90 g práškového cukru dopenista. Vajcia rozbijeme a do maslovej peny po jednom zašľaháme žĺtky. Do masy postupne zamiešame i mak a orechy. Ďalej do cesta zapracujeme pomarančový likér.
    2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej a orechmi vysypanej tortovej formy. Pečieme zhruba 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme korpus krátko chladnúť vo forme, potom vyberieme a preložíme na kuchynskú mriežku.
    3. Ešte vlažný koláč potrieme rozpusteným džemom. V miske zmiešame vodu, zvyšný cukor, rum a olej. Polevou potrieme koláč a necháme stuhnúť.

    POMARANČOVÝ KOLÁČ S MAKOM

    10 porcií, 50 minút

    Potrebujete:

    • 5 vajec
    • 210 g polohrubej múky
    • 200 g práškového cukru
    • 60 g celého maku
    • 6 lyžíc pomarančovej šťavy
    • pomarančovú kôru
    • 1 prášok do pečiva
    • 50 ml rumu
    • 250 ml smotany na šľahanie

    POSTUP:

    1. Práškový cukor, žĺtky a kôru miešame asi 10 minút.
    2. Za stáleho miešania pridávame pomarančovú šťavu. Nakoniec pridáme mak, múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Prelejeme do tortovej formy vymastenej olejom a pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút.
    3. Po upečení necháme vychladnúť, pokropíme rumom a potrieme šľahačkou vyšľahanou s pomarančovou kôrou.

    MAKOVÁ TORTA

    12 porcií, 55 minút

    Potrebujete:

    • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
    • 1 hrnček kryštálového cukru (možno aj viac)
    • 4 vajcia
    • 300 g mletého maku
    • 400 ml bieleho jogurtu
    • 1/2 balíčka prášku do pečiva
    • 1/2 hrnčeka oleja
    • džem na natretie
    • čokoládová poleva
    • tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy

    POSTUP:

    1. Celé vajcia vyšľaháme dopenista s cukrom. Pridáme múku, mak, jogurt, prášok do pečiva a olej.
    2. Cesto preložíme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Pečieme približne 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a vodorovne prekrojíme.
    3. Korpus natrieme pikantným džemom a spojíme. Na vrch a boky torty nanesieme čokoládovú polevu a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame.

    Pozrite si v galérii NAJCHUTNEJŠIE makové inšpiríácie...