Ak u vás vyhráva MAK, tieto skvelé RECEPTY si určite odložte!
11. 3. 2021, 0:15 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:53)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nie všetko tradičné slovenské má aj naše korene. Makové semienka k nám kedysi zavialo z ďalekej Ázie. Ktosi ich spočítal, a ak sa nepomýlil, narátal ich v jednej makovici okolo 18-tisíc… do voňavého makovníka či štrúdle sa ich vojde niekoľkonásobne viac.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
ŠTYRI ODTIENE
Ten najtradičnejší mak, ktorý všetci poznáme, je modrý. Predáva sa zo všetkých druhov najčastejšie a je skvelý najmä na slivkové guľky.
- Sivý mak je podobný modrému, ale má jemnejšiu a sladšiu chuť.
- Hnedý mak chutí podobne ako jadierka slnečnice. Je vhodný na posýpky, do slaných jedál a koláčov.
- Zaujímavú makovo-orieškovú chuť má biely mak, chutí na šúľancoch, hrubých domácich rezancoch či v štrúdli.

MAKOVO-MANDĽOVÁ ROLÁDA
8 porcií, 45 minút
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 125 g práškového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 80 g celozrnnej hladkej múky
- 20 g pšeničných otrúb
- 70 g mletého maku
- 50 g masla
Na plnku:
- 70 g mletých mandlí
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 150 ml mlieka
- ½ balíčka mandľového pudingu
- 100 g masla
- 50 g medu
- ¼ lyžičky kurkumy
- 100 g pomarančového džemu
POSTUP:
- Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s citrónovou šťavou.
- Do snehu postupne po lyžiciach ponárame žĺtkovú zmes, prisypeme múku a otruby. Zľahka vidličkou premiešame. Nakoniec po lyžiciach jemne dosypeme mak a prilejeme roztopené vlažné maslo. Len veľmi zľahka premiešame.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť, preklopíme hore dnom a stiahneme papier.
CUKETOVÝ MAKOVEC
8 porcií, 45 minút
Potrebujete:
- 2 poháre nahrubo nastrúhanej cukety
- 3 vajcia
- 1 pohár práškového cukru
- 1 pohár mlieka
- 1 pohár oleja
- 1 pohár mletého maku
- 2,5 pohára polohrubej múky
- 20 g vanilkového cukru
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1 lyžičku sódy bikarbóny";i:10;s:20:"1 lyžičku škorice
Na krém:
- 750 ml kyslej smotany
- 150 g čokolády
POSTUP:
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko, olej, mak, škoricu a cuketu. Z bielkov vyšľaháme sneh a postupne do neho jemne zapracujeme cuketovú zmes. Nakoniec pridáme múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
- Pečieme na plechu 27 x 35 cm vyloženom papierom na pečenie pri teplote 200 °C asi 25 minút.
- Na krém rozpustíme čokoládu nad parou a mierne vychladnutú po častiach vmiešame do smotany. Nanesieme na korpus. Necháme v chladničke stuhnúť.
MAKOVNÍK BEZ MÚKY
Pre celú rodinu, 60 minút
Potrebujete:
- 200 g masla
- 190 g práškového cukru
- 5 vajec
- 200 g vlašských orechov
- 200 g mletého maku
- 500 ml pomarančového likéru alebo šťavy (sa mi to zdá príšerne veľa, ale teta tak napísala)
- 1 lyžicu marhuľového džemu
- 1 lyžicu vriacej vody
- 1 lyžicu oleja
- 1 lyžicu rumu";i:10;s:52:"tuk na vymastenie a mleté orechy na vysypanie formy
POSTUP:
- Zmäknuté maslo vymiešame s 90 g práškového cukru dopenista. Vajcia rozbijeme a do maslovej peny po jednom zašľaháme žĺtky. Do masy postupne zamiešame i mak a orechy. Ďalej do cesta zapracujeme pomarančový likér.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej a orechmi vysypanej tortovej formy. Pečieme zhruba 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme korpus krátko chladnúť vo forme, potom vyberieme a preložíme na kuchynskú mriežku.
- Ešte vlažný koláč potrieme rozpusteným džemom. V miske zmiešame vodu, zvyšný cukor, rum a olej. Polevou potrieme koláč a necháme stuhnúť.
POMARANČOVÝ KOLÁČ S MAKOM
10 porcií, 50 minút
Potrebujete:
- 5 vajec
- 210 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 60 g celého maku
- 6 lyžíc pomarančovej šťavy
- pomarančovú kôru
- 1 prášok do pečiva
- 50 ml rumu
- 250 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
- Práškový cukor, žĺtky a kôru miešame asi 10 minút.
- Za stáleho miešania pridávame pomarančovú šťavu. Nakoniec pridáme mak, múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Prelejeme do tortovej formy vymastenej olejom a pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť, pokropíme rumom a potrieme šľahačkou vyšľahanou s pomarančovou kôrou.
MAKOVÁ TORTA
12 porcií, 55 minút
Potrebujete:
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru (možno aj viac)
- 4 vajcia
- 300 g mletého maku
- 400 ml bieleho jogurtu
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeka oleja
- džem na natretie
- čokoládová poleva
- tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
POSTUP:
- Celé vajcia vyšľaháme dopenista s cukrom. Pridáme múku, mak, jogurt, prášok do pečiva a olej.
- Cesto preložíme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Pečieme približne 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a vodorovne prekrojíme.
- Korpus natrieme pikantným džemom a spojíme. Na vrch a boky torty nanesieme čokoládovú polevu a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame.
Pozrite si v galérii NAJCHUTNEJŠIE makové inšpiríácie...