Môže sa MED POKAZIŤ? Toto nikdy nerobte, hovorí včelár!
31. 12. 2024, 14:16 (aktualizované: 31. 12. 2024, 14:45)

Zdroj: Valentyn Volkov/Shutterstock
S včelárom Milanom Kozickým sme sa v najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozprávali o tom, či má med záručnú dobu, ako a v čom ho máme skladovať. Dozviete sa tiež, ktorý med je najzdravší a prečo niektorý stojí aj 400 Eur.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

"V zásade, keď je med správne stočený, odobratý z úľa, tak sa nepokazí," vysvetľuje včelár Milan Kozický v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie. Avšak ak človek urobí chybu v procese, tak sa pokaziť môže. Prečo? "Ide o to, že každý med obsahuje aj vodu. Ak je tej vody viac ako 18%, tak sa môže med pokaziť, teda môže skvasiť. Pretože obsahuje aj peľ. A pelľkeď fermentuje, tak sa med skvasí a pokazí," dodáva odborník.
Zdroj: ROBO HUBAČ
Milan Kozický - včelár, včelí ranč Medáreň, Nevidzany
Je skryštalizovaný med naozaj zárukou kvality? Vypočujte si podcast:
Ako med skladovať?
V čom by sme mali mať doma med uschovaný? Je lepšia hlinená nádoba, sklo alebo môže byť aj obyčajný plastový medvedík? "Plast musí byť určený na styk s potravinami, musí byť zdravotne nezávadný. Bežne sa med skladuje v skle alebo v hlinenej nádobe," hovorí včelár.
Pozor si dávajte na prehriatie medu. Keď sa napríklad skladuje na slnku, tak sa môže pokaziť. Môžete ho mať aj na kuchynskej linke, ak tam nedopadá priame slnko. Ideálna je uzavretá skrinka alebo komora, kde je chladnejšie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Medovníčky podľa víťaza súťaže Pečie celé Slovensko Mina Maculu. Recept nájdete na našom webe dobrejedlo.sk
Nikdy nemajte med voľne otvorený
Med môžete mať odložený aj v chladničke, ale musí byť správne uzavretý. Prečo? Vysvetľuje včelár Milan Kozický: "Med je hydroskopický a dokáže nasať pachy z okolia. Takže otvorený med nikdy neskladujte. Táto vlastnosť je negatívna, ale naopak ak sa používa med na liečenie, napríklad rán, tak je to pozitívna vlastnosť, lebo nasaje tie škodlivé látky do seba."
Med môžeme skladovať aj v mrazničke, ale pre bežného spotrebiteľa to nemá význam. Včelári tak robia z dôvodu, keď chcú zachovať konkrétne vlastnosti medu. Vtedy ho zamrazia napríklad kvôli súťaži.
Aká je trvanlivosť medu?
"Podľa zákona sú to tri roky. Ale poznáme z histórie, že med sa našiel aj v hrobke faraóna. Med sa môže aj dediť a je určite jedlý aj za niekoľko rokov," hovorí včelár Milan Kozický.

Zdroj: YARUNIV Studio/Shutterstock
Med s medovým plastom sa zvykne požuť a vypľuť. Má priaznivé účinky na ústnu dutinu.
Anketa
Aký med máte najradšej?
Ako správne roztopiť skryštalizovaný med? Vypočujte si podcast:
Je cena zárukou kvality?
Nie vždy je cena zárukou kvalitného medu. "Poviem tak, že čím je cena vyššia, tak to nie je pravidlo, že by to bol med, teda kvalitnejší automaticky," hovorí včelár a dodáva: "Ale ak je cena príliš nízka, je to už zváženie, či to nie je podozrivé, pretože je to podľa môjho názoru pod výrobné náklady a nie je možné teda takýto med predávať spotrebiteľovi za 3,50 eur." Ak je cena medu vyššia, je tam predpoklad toho, že môže ísť o kvalitnejší med.
Zo slovenských medov je určite najdrahší med medovicový. Medovicový med pochádza takmer výhradne buď z borovice, smreku, alebo jedle. Čiže včely zbierajú nektár práve z týchto stromov. Tento med je najvzácnejší, pretože nie je každý rok, keď zaprší a dážď zmije medovicu z ihličia alebo z lístia, tak v tom roku medovicový med nie je vôbec. Čiže takýto med je unikátny.
"Unikátny je nielen preto, že ho je menej, ale aj vlastnosťami. Má najviac minerálov oproti iným medom. Obsahuje horčík, draslík, vápnik. Tieto zložky sú pri iných medoch zastúpené v menšom množstve alebo vôbec," vysvetľuje Milan Kozický.
Zdroj: shutterstock
Na tom, kedy do čaju pridáte med, záleží.
Med za 400 Eur? Ktorý je najdrahší na svete?
Jednoznačne najdrahší med na svete je manuka med. Tento med pochádza výlučne z Austrálie alebo Nového Zélandu a patrí medzi najzdravšie na svete, pretože je medicínsky. "To znamená, že keď pôjdete do lekárne kdekoľvek na svete a vypýtate si med, tak vám ponúknu manuka med. Je to z dôvodu, že obsahuje látku MGO (methylglyoxal), ktorá ma antibakteriálne vlastnosti," povedal odborník v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.
Túto látku obsahujú aj slovenské medy, ale iba v malom množstve. Čím je "MGO" vyššie, tak tým sa používa ten med na iné liečebne účely. Napríklad manuka med s MGO 1700 stojí pol kila skoro 400 eur. "Takýto med sa používa na liečenie otvorených rán, kde je hojenie oveľa rýchlejšie ako pri nejakých liekoch, antibiotikách," vysvetľuje včelár a spomína, že mal tínedžerku zákazníčku, ktorá mala na tvári silné akné, ktoré sa nedarilo liečiť liekmi ani chirurgicky. "Po troch mesiacoch užívania manuka medu, nastal progres v liečbe a mala nakoniec peknú pleť."