Reklama

Ktoré potraviny obsahujú lepok a ani to len netušíte?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môže obsahovať káva lepok? Kde všade na nás číha a ani o tom netušíme.
    Reklama
    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

    S dietologičkou Jarmilou Kabátovou ml. sme sa rozprávali o tom, kde všade na nás číha lepok a ani o tom netušíme.

    V treťom podcaste o celiakii sa dozviete:

    • Potrebujeme vôbec lepok pre život?
    • Prečo je potrebné kupovať jednozložkové koreniny?
    • Z akého materiálu by sme mali mať kuchynské náčinie a skutočne potrebujeme dve chladničky, ak máme doma celiatika.
    • Akú úlohu má hubka na umývanie riadu v tom, či sa nám pohorší alebo polepší?
    • Existuje tabletka, ktorá nás zachráni, ak omylom zjeme lepok?
    • Na záver nám odborníčka prezradila aj svoj obľúbený recept na bezlepkový rezeň a makový koláč. 

    Tento podcast vznikol v spolupráci so značkou Schär - produkty bez lepku. 

    Anketa

    Skúsili ste bezlepkový chlieb?

    • Ano69%
    • Nie30%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Celý podcast si vypočujete tu:

    Vypočujte si aj naše ďalšie podcasty o celiakii.

    V prvej časti sme sa rozprávali s hepatológom Mariánom Oltmanom prečo nesmieme prestať jesť potraviny s lepkom, keď máme podozrenie na celiakiu a ako sa toto ochorenie diagnostikuje.  Môžeme ju zdediť? Prečo by sme mali každému odborníkovi, ktorý nás vyšetruje, povedať, že máme v rodine celiatika? Je pravda, že sa z bezlepkových potravín priberá? A dokáže nám pomôcť diéta FODMAP?

    V druhej časti sme rozoberali celiakiu u detí. S gastroenterologičkou Jarmilou Kabátovou sme sa rozprávali aj o tom, či môže celiakiu ovplyvniť prirodzený pôrod a dojčenie, ale aj to či bezlepková diéta pomôže pri autizme. Ako sa dá vyšetriť a kedy vám poisťovňa preplatí bezlepkové potraviny? Na čo všetko si musíte dávať pozor, ak máte doma celiatika?

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.