Urobte ich ako pravý Talian: Bolonské špagety s tempehom
20. 4. 2016, 8:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:11)

Urobte ich ako pravý Talian: Bolonské špagety s tempehom
- Dĺžka prípravy (min): 55
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 3 ks strúčiky cesnaku
- 4 lyžice olivového oleja
- 200 g polievkovej zeleniny (mrazená zmes)
- 70 g sušených paradajok (v oleji)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica sušených byliniek
- 800 g krájaných paradajok v konzerve
- 1 ks soľ, mleté čierne korenie
- 200 g tempehu
- 2 lyžice sójovej omáčky";i:10;s:29:"4 lyžice sušeného droždia";i:11;s:21:"50 ml ovsenej smotany";i:12;s:27:"1 lyžica balzamového octu";i:13;s:14:"400 g špagiet
Postup
Krok 1
Cesnak očistíme a najemno posekáme, asi tretinu odoberieme a odložíme bokom.
Krok 2
V hrnci na 2 lyžiciach oleja podusíme pokrájaný cesnak a polievkovú zeleninu. Sušené paradajky scedíme, necháme odkvapkať a pokrájame na kocky. Pridáme do hrnca k zelenine a asi 7 minút dusíme.
Krok 3
Do hrnca pridáme paradajkový pretlak a bylinky, premiešame, zvýšime plameň a všetko prudko opečieme. Pridáme pokrájané paradajky a 400 ml vody. Osolíme a privedieme do varu. Potom stlmíme plameň a necháme asi 30 minút variť.
Krok 4
V panvici rozpálime zvyšný olej a pridáme rozdrobený tempeh. Asi 8 minút opekáme do hneda, potom pridáme zvyšný cesnak a krátko opečieme. Prilejeme sójovú omáčku a varíme, kým sa tekutina neodparí. K tempehu pridáme 2 lyžičky sušeného droždia a premiešame. Ochutíme soľou a korením.
Krok 5
Do omáčky (v hrnci) vmiešame ovsenú smotanu a zvyšné sušené droždie. Ochutíme soľou, korením a octom.
Krok 6
Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Scedíme a rozdelíme do tanierov. Podávame s paradajkovou omáčkou a ochuteným tempehom.