Reklama

Bravčová masť: Prvá nátierka na svete!

Stockfood

Zdroj: Stockfood

Reklama

J2: Bravčová masť: Prvá nátierka na svete

Dobre premastí krk aj celé bruško, hovorievali staré mamy pred tým, ako ňou potreli hrubý krajec chleba každému v dome. Jasné, že mali pravdu! Keby ešte vedeli, že bravčová masť je na rozdiel od masla bez laktózy, takže ju môžu konzumovať aj intolerantní, že pri jej prepálení (tepelnej úprave nad 180 stupňov) nevzniká toľko karcinogénnych látok ako napríklad pri rastlinnom oleji a že obsahuje užitočnú kyselinu arachidónovú, nevyhnutnú pre náš mozog, srdce, obličky a po ktorej niet v margarínoch ani stopy!

Aj tak sa jej u nás v minulom storočí minulo 40-tisíc ton ročne. A dnes sa vracia do našich špájz, šéfkuchári ju pridávajú do typicky slovenských jedál (napríklad náš kuchár Ľuboš bez nej nezačne variť plnenú papriku), no nielen tam. A odborníci na výživu aj s foodblogermi ju prirovnávajú k olivovému oleju. Takisto obsahuje kyselinu olejovú. No a kým pred niekoľkými rokmi lekári dvíhali varovný prst, že masť prudko zvyšuje cholesterol, dnešné výskumy ukazujú, že v 100 g masti ho je iba necelý gram.