Reklama

10x TOP CUKETOVÉ RECEPTY: Dnes uvarte takýto PARÁDNY, BLESKOVÝ a ZDRAVÝ OBED bez mäsa!

Cuketovo-mrkvové placky

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jej sláva stále stúpa. Môže za to minimálny obsah kalórií (čo sa v lete cení ešte viac) aj vysoký podiel minerálov, no predovšetkým jej schopnosť vyniknúť za každých okolností. Vyberte si CUKETOVÝ recept na dnes priamo od našich čitateľov.

Cuketovo-mrkvové placky

15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 3 stredné cukety
  • 2 menšie mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 vajcia
  • sušený majorán (oregano)
  • hladká špaldová múka (6-7 lyžíc, podľa šťavnatosti cukiet)
  • soľ, korenie
  • olej na vysmážanie

Postup:

  1. Cukety dobre umyte (nemusíte ich šúpať), nahrubo nastrúhajte, osoľte, premiešajte a nechajte 15 minút postáť. Keď pustia šťavu, poriadne ich vyžmýkajte. Potom k cukete pridajte nastrúhanú mrkvu aj cesnak, vajcia, majorán, korenie a premiešajte. Postupne podľa potreby zapracujte múku, aby ste dostali plackové cesto.
  2. Na panvici s rozohriatým olejom opekajte placky z oboch strán do zlatohneda. Papierovými obrúskami z nich odsajte tuk a podávajte so sviežim dipom, napríklad zo smotany a z mladej cibuľky.

Dobrý tip

Urobte ich ako fašírky. Cuketo-mrkvovú hmotu tvarujte do guliek, tie obaľte v strúhanke a opečte na panvici s olejom alebo aj v rúre. Deťom ich ponúknite so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom. Alebo fašírky zabaľte na ďalší rodinný výlet.

Vyskúšajte ďalšie CUKETOVÉ TIPY NA DNEŠNÝ OBED od našich čitateľov, sú na ďalších stranách...

 Zapečená cuketa

Zdroj: Shutterstock

Plnená cuketa

Potrebujete:

  • 2 cukety
  • 60 g pohánky (ryža, bulgur, quinoa)
  • sušené huby (čerstvé)
  • 120 g údeného syra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • obľúbené bylinky

Postup:

  1. Prepláchnuté sušené huby dajte do hrnca, zalejte studenou vodou, nechajte napučať a potom dajte variť. Nechajte zovrieť a prisypte opraženú pohánku. Varte do zhustnutia, občas premiešajte. Hrniec odstavte na celkom slabý oheň a prikrytú zmes nechajte dovariť. Tvrdý syr najemno nastrúhajte a 60 g syra vmiešajte do vychladnutej pohánky.
  2. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Umyté cukety aj so šupkou osušte, pozdĺžne rozkrojte a vnútornú časť vyberte. Cukety uložte na plech vyložený alobalom a v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia pečte 10-15 minút.
  3. Vyberte z rúry a spodnú časť predpečenej cukety posypte 30 g nastrúhaného syra. Pridajte ochutenú pohánku s hríbmi, posypte zvyšným syrom a dajte do rúry dopiecť. Na záver pokvapkajte olivovým olejom a posypte bylinkami. Dobrú chuť!

Vyskúšajte ďalšie CUKETOVÉ TIPY NA DNEŠNÝ OBED od našich čitateľov, sú na ďalších stranách...

Zdroj: D.K

Čitateľka Dobrého jedla

Daniela Kobeticová

Cuketu radi pripravujeme na grile, kde ju len trošku potrieme olejom a posypeme vegetou. Chutí skvele!

Marián Zahoran

Zdroj: M.Z.

Čitateľ Dobrého jedla

Najlepšia je s paprikou a paradajkou plus vajíčko, vlastne na spôsob leča. Takto ju doma jeme najčastejšie.

Silvia Majorošová

Zdroj: Archív

Čitateľka Dobrého jedla

S mamkou vyrábame cuketovú omáčku, ktorá sa veľmi hodí napríklad ku kuracím prsiam. Potrebujete na ňu: 2 kg cukety, cesnak podľa chuti, 2 lyžičky čierneho mletého korenia, 75 ml octu, 250 ml oleja, 120 g cukru, 50 g soli, 200 ml horčice, 1 čili papričku a štipku kyseliny citrónovej. Pokrájajte, zmiešajte a okrem horčice varte asi 30 minút. Potom všetko rozmixujte, pridajte horčicu a dobre premiešanou omáčkou naplňte fľaše. Sterilizujte 15 minút.

Lucia Siváková

Zdroj: L.S.

Čitateľka Dobrého jedla

Najradšej mám tento slaný koláč, niečo ako placky na plechu. Potrebujete naň:
500 g nastrúhanej cukety, 100 g tvrdého nastrúhaného syra, 150 g jemnej salámy alebo šunky (nadrobno nasekanej), 3 vajcia, 150 g hladkej múky, 150 ml oleja, 1 nasekanú cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, majorán, petržlenovú vňať a soľ. Všetko zmiešajte a vylejte na plech. Pečte pri 200 °C 20-30 minút.

Adriána Filková

Zdroj: A.F.

Čitateľka Dobrého jedla

Často robím ratatouille. Na jednu kruhovú porcelánovú formu použijem 1 veľkú cuketu, 1 baklažán, 4 väčšie paradajky, cíbiky jarnej cibuľky, olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie, soľ a parmezán/syr Grana Padano. Zeleninu nakrájam na tenké plátky a striedavo do kruhu ukladám do formy vymastenej olejom. Pokvapkám olejom, osolím a okorením. Vrch posypem cíbikmi a po krátkom pečení (asi 20 minút pri 160 °C) posypem syrom. Podávam ešte teplé.

Slávka Králiková

Zdroj: S.K.

Čitateľka Dobrého jedla

Vyskúšajte moje cuketové rezance: Zeleninu jemne očistite škrabkou a ňou aj nastrúhajte rezance. Takisto urobte rezance z mrkvy, spolu premiešajte, pridajte vegetu, mleté čierne korenie a poduste na masle. Je na vás, či ich zjete s mäsom, alebo bez neho.

Dana Springinklee

Zdroj: Z.S.

Čitateľka Dobrého jedla

Práve včera som zase robila cuketové fašírky: Nastrúhajte 3 cukety a kúsok zázvoru, pridajte 2 vajcia, veľa cesnaku, nasekanú modrú cibuľu (je šťavnatejšia), opražené kocky šunky, korenie, soľ a strúhanku (alebo jemné ovsené vločky). Premiešajte a nechajte 30 minút odpočívať. Potom vytvarujte fašírky a vypražte ich na kokosovom oleji. Perfektne sa k nim hodí dip z avokáda.

Ondrej Hvišč

Zdroj: O.H.

Čitateľ Dobrého jedla

Cuketu robievame celé leto na grile, len tak natur, veď chutí vynikajúco aj sama. V zime ju zapekáme s kozím syrom a podávame ako prílohu k mäsu, keďže doma jeme oddelenú stravu už 11 rokov.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.