VANILKOVÉ ROŽKY ma naučila omama: Pečie ich už pol Slovenska!
23. 12. 2021, 18:41 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Jemné koláčiky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť! A na výber máme pre vás aj 4 ďalšie recepty na rožteky.

Tomu sa hovorí naozajstné rodinné striebro! Určite máte rôzne tradičné rodinné recepty aj vy doma a nedáte na ne dopustiť. A ak sa po nich oblizujú všetci tak, ako po týchto super voňavých rožkoch mojej omamy Aničky, tak si ich chráňte ako oko v hlave... Sladká pusa do nebíčka, omama!
„Bez voňavých vanilkových rožkov by k nám Ježiško asi neprišiel. Tento recept mám po starej mame z Považskej Bystrice. Rožky napiekla aj na svoje posledné Vianoce, ako 91-ročná. Prsty ju už veľmi neposlúchali, ale na jazyku sa rozplývali ako vždy. Preto, keď vytiahnem jej rukou písaný recept, nevidím naň dobre pre slzy...“
Recept na vanilkové rožky pokračuje na ďalšej strane >>
KREHKÉ VANILKOVÉ ROŽKY
Zdroj: Dobré jedlo/LAURA WITTEKOVA
60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 žĺtky
- rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov
Na obalenie:
- 3 - 4 lyžice práškového cukru
- 2-3 balíčky vanilkového cukru
POSTUP:
- Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom, no najlepšie vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.
- Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Určite ich neobaľujte horúce, mohli by sa polámať!
Dobrá rada: Aby boli rožteky ešte voňavejšie, môžete do cesta pridať trocha mletej škorice.
Voňavé rožteky
Zdroj: Dobré jedlo
Na cesto:
- 280 g hladkej múky
- 50 g pomletých mandlí
- 50 g pomletých orechov
- 70 g práškového cukru + na obalenie
- 1 vanilínový cukor + na obalenie
- štipka soli
- 2 žĺtky
- 200 g masla
- práškový cukor
POSTUP:
- Múku, pomleté mandle, pomleté orechy, práškový cukor, vanilínový cukor, štipku soli, žĺtky a maslo spolu zmiešajte a vypracujete cesto. Zabaľte do fólie a odložte do chladu na 1 hodinu.
- Potom z cesta vyformujte dlhší valček, pokrájajte ho na kúsky, z ktorých vyformujete malé rožteky. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 °C pečte 12-15 minút. Vlažné rožteky obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Muškátové rožteky
Zdroj: Dobré jedlo
Vanilkové rožteky
Potrebujete:
- 260 g hladkej špaldovej múky
- 70 g práškového cukru
- 60 g pomletých mandlí
- 60 g pomletých orechov
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 2 žĺtky
- 200 g masla
- práškový cukor na posypanie
- 1 lyžica pomletých pistácií
- štipka soli
- pol lyžičky mletého muškátového orecha
POSTUP:
- Múku, práškový cukor, vanilínový cukor, pomleté mandle, pomleté orechy, žĺtky, maslo, štipku soli, a mletý muškátový orech spolu spracujte. Cesto odložte zabalené na 30 minút do chladničky.
- Z odležaného cesta tvarujte rožteky, ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C asi 12 minút. Upečené, ešte teplé(no nie horúce) rožteky posypte práškovým cukrom a pomletými pistáciami.
Vanilkové rožteky z formičky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
30 KUSOV
Potrebujete:
- 100 g práškového cukru
- 130 g hladkej múky
- 130 g polohrubej múky
- 150 g mletých lieskových orieškov
- 210 g masla + na vymastenie formičiek
- 1 lyžica mlieka
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- práškový cukor na obalenie
POSTUP:
- Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Z vychladnutého cesta odoberajte a vtláčajte do formičiek vymazaných maslom. Uložte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 12 minút.
- Upečené rožteky opatrne vyklopte z formičiek a ešte teplé obaľte v práškovom cukre.
Ovsené rožteky
Zdroj: Dobré jedlo
40 kusov
Potrebujete:
- 200 g ovsených vločiek
- 200 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 150 g práškového cukru + na obalenie
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 150 g tuku na pečenie
- 1 vajce
- 3-6 lyžíc mlieka
- tuk na potretie plechu
- cukor na obalenie
POSTUP:
- Ovsené vločky nasucho opražte na panvici, nechajte vychladnúť a rozmixujte.
- Pridajte múku, kypriaci prášok, práškový cukor a 1 balíček vanilínového cukru. Dobre premiešajte.
- Nakrájajte tuk, pridajte vajíčko a podľa potreby mlieko. Spracujtevláčne cesto a nechajte v chlade niekoľko hodín odpočinúť.
- Z cesta formujte malé rožteky a ukladajte na vymastený plech. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 12 minút. Vlažné ich obaľujte v zmesi práškového a vanilínového cukru.