Reklama

5x Super RECEPT NA SOBOTU: Uvarte halušky, rezance alebo perky ako naše babky!

Šuľky s bryndzou a maslom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Možno je naozaj najvyšší čas poriadne si zamúčiť vlastnú kuchyňu. „Veď pirohy, perky, párance a spol. kedysi varili už malé dievčatá. Stačilo, že dočiahli na stôl,“ usmieva sa etnologička Katarína Nádaská.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie TRHANCE z Oravy: Overený recept od historičky Katky Nádaskej
    Zdroj: Katarína Brunovská

    Milujem babkin dokonalý recept na cesto aj spomienky, ako mi slíže posypávala orechmi či makom. To všetko ma inšpirovalo na ich novú verziu,“ usmieva sa kreatívny kuchár Filip Ondrušek, ktorý šíri dobré meno našej kuchyne po celom svete. Páči sa, jeho fantastický recept...

    Domáce rezance s orieškami a čokoládou

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Kuchár Filip Ondrušek pripravil pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko tradičných receptov v priestoroch zvolenskej farmy Lieskovský farmárik.

    1-2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    Na rezance:

    • 100 g hrubej múky
    • 50 ml vody (stolovej)
    • trocha práškového cukru
    • štipka soli

    Na obloženie:

    • 50 g masla
    • 1 lyžička medu
    • 1 jablko
    • za hrsť vlašských orieškov
    • 1 lyžica cukru
    • 2 vanilkové keksy
    • mliečna a horká čokoláda
    • propolis
    • mletá škorica
    • púpavový sirup

    POSTUP je na ďalšej strane...

    POSTUP:

    1. Urobte rezance: Z múky, vody, cukru a zo soli vypracujte cesto. Rozvaľkajte ho na tenko a nožom rozkrájajte na rezance. Uvarte ich vo vode a sceďte.
    2. Na panvici prepáľte maslo, pridajte med a jablko nakrájané na malé kocky. Nechajte zmäknúť.
    3. Vlašské oriešky rozmixujte na hrubo s cukrom a vanilkovými keksami.
    4. Na tanier uložte rezance, pokvapkajte ich propolisom. Pridajte orechovú posýpku a na ňu trocha púpavového sirupu. Nakoniec rezance posypte mletou škoricou, nastrúhanou čokoládou a bokom naložte zo sladkých jabĺčok. Hotovo!

    Párance boli tradičným jedlom, ktoré si varili napríklad drevorubači, keď boli v lese často aj 14 dní. Keďže ich príprava bola veľmi jednoduchá, párať sa učili už 8-9-ročné deti... Ponúkli ma nimi ženičky na známych Pukanských remeselníckych trhoch, ktoré nadväzujú na slávu remesla a cechov v tomto baníckom kráľovskom meste. Vskutku jednoduché, ale chutné a vďačné jedlo ma ihneď dostalo!" spomína Katka Nádaská. Venovala nám svoj recept...

    Slávne Pukanské párance s tvarohom

    Zdroj: Laura Witteková

    Párance boli tradičným jedlom, ktoré si varili napríklad drevorubači, keď boli v lese často aj 14 dní. Keďže ich príprava bola veľmi jednoduchá, párať sa učili už 8-9-ročné deti. Katku nimi ponúkli ženičky na známych Pukanských remeselníckych trhoch, ktoré nadväzujú na slávu remesla a cechov v tomto baníckom kráľovskom meste. Vskutku jednoduché, ale chutné a vďačné jedlo ju ihneď dostalo!

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 g polohrubej múky
    • 200 ml vody
    • soľ podľa chuti
    • tvaroh, cukor a maslo na podávanie

    POSTUP:

    1. Z múky, vody a zo soli vymieste cesto a vypracujte bochník.
    2. Z cesta krájajte dlhé pásy a z nich trhajte párance rovno do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, sceďte ich.
    3. Párance podávajte s tvarohom, cukrom a poliate maslom.

    Teta Paluška ich šúľa iks ráz do týždňa. Jej osem vnúčat a šesť pravnúčat sú od „šmýkajúcich“ šúľok závislé a my sa tomu vôbec nečudujeme. Kombinácia voňavého masla s bryndzou schová do vačku aj klasické bryndzáky. Preto nimi domáci pohostia každého, kto zavíta do Východnej. Kedysi ich Paluška s mamou a babkou vyvárali už o tretej ráno. Chlapi odchádzali na polia pred piatou a šúľky si so sebou brali ako desiatu. Zabalené v košíku im vydržali teplé...

    Šúľky s bryndzou a maslom

    Zdroj: DJ/Peter Šimončík

    Paluškine šúľky s bryndzou. Lepšie ako halušky!

    ZA MISU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE

    Potrebujete:

    • 1 kg hladkej múky T650
    • 1 lyžička soli
    • 100-200 ml vody
    • 250 g bryndze
    • 250 g masla (rozpusteného)

    POSTUP:

    1. Z múky, zo soli a z vody vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na niekoľko častí. Z každej ušúľajte šúľku hrubú ako prst a nakrájajte ju na kratšie šúľky.
    2. V hrnci dajte zovrieť vodu. Osoľte ju a uvarte v nej šúľky. Hotové sú, keď vyplávajú navrch.
    3. Vo väčšej mise zmiešajte bryndzu s roztopeným maslom a pridajte ešte horúce šúľky. Dobre premiešajte a podávajte.

    Halušky od Majstrov: Lukáš, tato Miňo a kamarátka Zuzka pripravia rozprávkové „bryndzáky“ kdekoľvek na svete. Aj vysoko v hore, na ktorú vás vyvlečie traktor s vlečkou... a páči sa, ich recept, s ktorým sa stali majstrami sveta na súťaži v Tureckej!

    Bryndzové halušky so slaninkou

    Zdroj: Matej Kalina

    „Na bryndzové halušky patrí klasická biela slanina. Žiadna anglická či oravská! A nakoniec sa nebojte porcie poliať horúcim výpekom. Budú sa šmýkať,“ usmieva sa Miňo.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5-8 MINÚT

    Potrebujete:

    • 800 g zemiakov
    • 100 g polohrubej múky
    • 200 g hrubej múky
    • 250 g ovčej bryndze
    • 2 lyžice smotany
    • 200 g slaniny
    • soľ
    • bravčová masť
    • nasekaná pažítka na ozdobu

    POSTUP:

    1. Očistené zemiaky nastrúhajte a poriadne vyžmýkajte alebo preceďte. Prisypte obe múky, soľ podľa chuti a vypracujte cesto. Nemalo by byť riedke, ani husté.
    2. Bryndzu vymiešajte so smotanou. Slaninku nakrájajte na malé kocky a usmažte.
    3. Cesto hádžte do osolenej a omastenej vriacej vody z lopárika alebo cez haluškovač. Keď halušky vyplávajú navrch, vyberte ich sitkom a ihneď dávajte do misy s bryndzou. Dobre premiešajte.
    4. Halušky podávajte s opečenou slaninkou, poliate výpekom a posypané nasekanou pažítkou.

    Dobrý tip Majstrov:
    Základ je použiť čo najviac zemiakov a málo múky. Cesto je akurát, keď v ňom stojí vareška. Halušky potom hádžte do omastenej vody. Nezlepia sa. Do misy s bryndzou a trochou smotany prilejte aj trochu vody z varenia. Halušky budú krásne šťavnaté,“ radí Lukáš. „Na bryndzové halušky patrí klasická biela slanina. Žiadna anglická či oravská! A nakoniec sa nebojte porcie poliať horúcim výpekom. Budú sa šmýkať,“ usmieva sa tato Miňo.

    Granadír som ako malý jedával naozaj často. Robievali ho obaja moji rodičia – jeden lepšie, druhý horšie. Ľúbil som obe verzie,“ potmehúdsky sa usmieva Marcel Ihnačák. "Mám veľmi rád staré recepty, ktoré sa dajú jednoducho posunúť na vyššiu úroveň. Chuťovo aj vzhľadom. Vylepšený granadír milujú tiež moje deti Izi a Šimon... ochutnajte," dodáva známy šéfkuchár.

    Vylepšený granadír

    Zdroj: barta.riko@tiscali.cz

    Granatiersky pochod Marcel vylepšil recept svojich rodičov voňavou slaninkou a šalviou.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 400 g zemiakov
    • 100 g údenej slaniny
    • 1 lyžica mletej papriky
    • 4 cele strúčiky cesnaku (prekrojené)
    • šalvia
    • olivový olej, maslo
    • soľ, čierne korenie
    • nakladaná zelenina na podávanie (uhorky, kapary, cibuľky)

    Na fliačky:

    • 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie)
    • 2 veľké vajcia
    • štipka soli
    • 1 lyžička olivového oleja
    • voda (podľa potreby)

    POSTUP je na ďalšej strane...

    POSTUP:

    1. Urobte fliačky: Všetky suroviny dajte do misy a rukami dobre premiešajte. Vypracujte hladké, tuhé cesto. Ak treba, pridajte trocha vody. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 2-3 hodiny do chladničky.
    2. Potom ho rozvaľkajte natenko a rozkrájajte na fliačky. Uvarte ich v osolenej vode.
    3. Zemiaky nakrájané na kocky uvarte v osolenej vode, preceďte. Na olivovom oleji opečte cesnak a slaninku nakrájanú natenko. Keď pustí masť, pridajte mletú papriku a maslo. Krátko opečte a vmiešajte uvarené zemiaky, lístky šalvie. Okoreňte, osoľte a chvíľku restujte.
    4. Nakoniec zľahka vmiešajte uvarené fliačky. Granatiersky pochod podávajte s nakladanou zeleninou. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.