Reklama

Fantastické RECEPTY Z BAZY: Už kvitne, užite si jej vôňu, chuť aj zdravé účinky

Jemná chuť bazy obľúbený dezert vynesie na vyššiu úroveň.

Zdroj: Gurmet

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Baza prichádza so slniečkom a jej jemná, lahodná chuť patrí k najkrajším darom prebudenej prírody. Nevedeli sme sa jej dočkať. A čo vy?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO RECEPT: Na prípravu úplná hračka! Domáci sirup z bazových kvetov vám nesmie chýbať

    BAZOVÝ CHEESECAKE

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT PLUS LÚHOVANIE A CHLADENIE, PEČENIE 60 MINÚT

    NA KORPUS:

    • 150 g polohrubej múky
    • 35 g krupicového cukru
    • 80 g studeného masla
    • pol rozšľahaného vajca

    NA PLNKU:

    • 2 bazové kvety
    • 130 ml smotany na šľahanie
    • 600 g krémového syra (Philadelphia)
    • 120 g krupicového cukru
    • 3 vajcia

    Postup je na ďalšej strane ...

    Zdroj: GurmetFOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ, FOOD DTYLING KLÁRA ZÍKOVÁ

    Kvety na sušenie zbierajte vždy pred úplným rozkvitnutím.

    POSTUP:

    1. Kvety do plnky otrhajte zo stoniek a naložte do smotany. Nechajte cez noc lúhovať.
    2. Pripravte cesto: Múku zmiešajte s cukrom a maslom nakrájaným na kocky. Prstami vypracujte mrveničku a vmiešajte pol rozšľahaného vajca. Vypracujte hladké cesto.
    3. Formu (20 cm) vyložte papierom na pečenie. Cesto zľahka rozvaľkajte do kruhu a uložte na dno formy. Dobre pritlačte a v rúre vyhriatej na 160 °C pečte 10-12 minút dozlatista. Nechajte vo forme vychladnúť.
    4. Kvety v smotane vytlačte a smotanu sceďte. Malo by vám ostať asi 100 ml bazovej smotany. Syr rozmiešajte s cukrom a po jednom zašľahajte vajcia. Potom ručne alebo na najnižších otáčkach v mixéri prilejte smotanu. Plnku nalejte na korpus vo forme a jemným buchnutím formy o podložku ju zbavte vzduchových bubliniek.
    5. Rúru vyhrejte na 180 °C. Na spodnú mriežku položte pekáč s vodou, naň položte ďalšiu mriežku a tortovú formu. Pečte 15 minút, potom pomaly dopekajte pri teplote 125 °C ešte 40-50 minút.
    6. Cheesecake je hotový vtedy, keď má pevné okraje, ale stred plnky sa ešte trasie. Nechajte ho vychladiť na izbovú teplotu a na noc dajte do chladničky. Pred podávaním ozdobte kvetmi alebo čerstvým ovocím.

    MADLENKY

    Zdroj: Gurmet FOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ, FOOD DTYLING KLÁRA ZÍKOVÁ

    Delikátne krehké pečivo je bazou len ľahko prevoňané. Zvonka chrumkavá kôročka, vnútri mäkká striedka!

    12 – 24 KUSOV, PRÍPRAVA A CHLADENIE 60 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT

    Potrebujete:

    • 75 g masla plus na vymastenie formičiek
    • 2 vajcia
    • 75 g krupicového cukru
    • 100 g hladkej múky plus na pomúčenie formičiek
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • nastrúhaná kôra z pol citróna
    • 4 lyžice bazového sirupu plus na potretie
    • práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Maslo rozpustite a nechajte vychladiť. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Zľahka vmiešajte múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru, maslo a bazový sirup. Nechajte v chlade odležať asi hodinu.
    2. Vymastené a vysypané formičky dajte na 30 minút vychladiť. Potom formičky naplňte do troch štvrtín hustejším cestom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 8-12 minút podľa veľkosti formičiek.
    3. Správne upečené madlenky majú na povrchu jemnú kôrku, ale na dotyk sú pružné. Mierne vychladené ich potrite sirupom a posypte práškovým cukrom. Môžete podávať.

    Dobrý tip:

    Kvety bazy môžete vypražiť vo vínnom cestíčku a podávať pokvapkané medom.

    BAZOVÝ SIRUP

    1 LITER, PRÍPRAVA 30 MINÚT PLUS ODLEŽANIE

    Potrebujete:

    • 15-20 bazových kvetov
    • 1 liter prevarenej vychladenej vody
    • 500 g krupicového cukru
    • šťava z 1 citróna

    POSTUP:

    1. Kvety zľahka oklepte, prípadne jemne operte. Vložte do vysokej nádoby (najlepšie veľkého zaváracieho pohára) a zalejte vodou. V chlade nechajte odležať cez noc.
    2. Nálev preceďte do hrnca a pridajte cukor. Pomaly zahrievajte a miešajte. Teplota by nemala presiahnuť 45 °C. Keď je cukor rozpustený, pridajte citrónovú šťavu. Sirup prelejte do čistej fľaše a zatvorte. V chladničke vydrží asi mesiac.

    Dobrý tip

    Obsahuje málo cukru a má výraznú chuť. Využijete ho v rôznych koktailoch aj pri pečení. Ak chcete sirup spotrebovať hneď, nemusíte doň dávať cukor. Prípadne ho nahraďte medom.

     BAZOVÉ NANUKY

    Zdroj: Shutterstock

    Nanuky môžete pripraviť aj z bazovej malinovky.

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MRAZENIE 8 HODÍN

    Potrebujete:

    • 165 ml bazového sirupu
    • 330 ml vody
    • pol citróna
    • plátky citróna alebo bazové kvety na ozdobu

    POSTUP:

    1. Sirup zmiešaný s vodou nalejte do formičiek na nanuky. Ešte predtým vložte do každej plátok citróna alebo kúsok kvetu.
    2. Formičky dajte na noc do mrazničky. Hotovo!

    Dobrý tip

    Zmrazené nanuky alebo kocky môžete použiť do miešaných drinkov.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.