Fantastické RECEPTY Z BAZY: Už kvitne, užite si jej vôňu, chuť aj zdravé účinky
27. 5. 2021, 18:16 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:47)

Zdroj: Gurmet
Baza prichádza so slniečkom a jej jemná, lahodná chuť patrí k najkrajším darom prebudenej prírody. Nevedeli sme sa jej dočkať. A čo vy?
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: Westend61
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

BAZOVÝ CHEESECAKE
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT PLUS LÚHOVANIE A CHLADENIE, PEČENIE 60 MINÚT
NA KORPUS:
- 150 g polohrubej múky
- 35 g krupicového cukru
- 80 g studeného masla
- pol rozšľahaného vajca
NA PLNKU:
- 2 bazové kvety
- 130 ml smotany na šľahanie
- 600 g krémového syra (Philadelphia)
- 120 g krupicového cukru
- 3 vajcia
Postup je na ďalšej strane ...
Zdroj: GurmetFOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ, FOOD DTYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Kvety na sušenie zbierajte vždy pred úplným rozkvitnutím.
POSTUP:
- Kvety do plnky otrhajte zo stoniek a naložte do smotany. Nechajte cez noc lúhovať.
- Pripravte cesto: Múku zmiešajte s cukrom a maslom nakrájaným na kocky. Prstami vypracujte mrveničku a vmiešajte pol rozšľahaného vajca. Vypracujte hladké cesto.
- Formu (20 cm) vyložte papierom na pečenie. Cesto zľahka rozvaľkajte do kruhu a uložte na dno formy. Dobre pritlačte a v rúre vyhriatej na 160 °C pečte 10-12 minút dozlatista. Nechajte vo forme vychladnúť.
- Kvety v smotane vytlačte a smotanu sceďte. Malo by vám ostať asi 100 ml bazovej smotany. Syr rozmiešajte s cukrom a po jednom zašľahajte vajcia. Potom ručne alebo na najnižších otáčkach v mixéri prilejte smotanu. Plnku nalejte na korpus vo forme a jemným buchnutím formy o podložku ju zbavte vzduchových bubliniek.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Na spodnú mriežku položte pekáč s vodou, naň položte ďalšiu mriežku a tortovú formu. Pečte 15 minút, potom pomaly dopekajte pri teplote 125 °C ešte 40-50 minút.
- Cheesecake je hotový vtedy, keď má pevné okraje, ale stred plnky sa ešte trasie. Nechajte ho vychladiť na izbovú teplotu a na noc dajte do chladničky. Pred podávaním ozdobte kvetmi alebo čerstvým ovocím.
MADLENKY
Zdroj: Gurmet FOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ, FOOD DTYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Delikátne krehké pečivo je bazou len ľahko prevoňané. Zvonka chrumkavá kôročka, vnútri mäkká striedka!
12 – 24 KUSOV, PRÍPRAVA A CHLADENIE 60 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT
Potrebujete:
- 75 g masla plus na vymastenie formičiek
- 2 vajcia
- 75 g krupicového cukru
- 100 g hladkej múky plus na pomúčenie formičiek
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- nastrúhaná kôra z pol citróna
- 4 lyžice bazového sirupu plus na potretie
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Maslo rozpustite a nechajte vychladiť. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Zľahka vmiešajte múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru, maslo a bazový sirup. Nechajte v chlade odležať asi hodinu.
- Vymastené a vysypané formičky dajte na 30 minút vychladiť. Potom formičky naplňte do troch štvrtín hustejším cestom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 8-12 minút podľa veľkosti formičiek.
- Správne upečené madlenky majú na povrchu jemnú kôrku, ale na dotyk sú pružné. Mierne vychladené ich potrite sirupom a posypte práškovým cukrom. Môžete podávať.
Dobrý tip:
Kvety bazy môžete vypražiť vo vínnom cestíčku a podávať pokvapkané medom.
BAZOVÝ SIRUP
Zdroj: Gurmet FOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ, FOOD DTYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Obsahuje málo cukru a má výraznú chuť.
1 LITER, PRÍPRAVA 30 MINÚT PLUS ODLEŽANIE
Potrebujete:
- 15-20 bazových kvetov
- 1 liter prevarenej vychladenej vody
- 500 g krupicového cukru
- šťava z 1 citróna
POSTUP:
- Kvety zľahka oklepte, prípadne jemne operte. Vložte do vysokej nádoby (najlepšie veľkého zaváracieho pohára) a zalejte vodou. V chlade nechajte odležať cez noc.
- Nálev preceďte do hrnca a pridajte cukor. Pomaly zahrievajte a miešajte. Teplota by nemala presiahnuť 45 °C. Keď je cukor rozpustený, pridajte citrónovú šťavu. Sirup prelejte do čistej fľaše a zatvorte. V chladničke vydrží asi mesiac.
Dobrý tip
Obsahuje málo cukru a má výraznú chuť. Využijete ho v rôznych koktailoch aj pri pečení. Ak chcete sirup spotrebovať hneď, nemusíte doň dávať cukor. Prípadne ho nahraďte medom.
BAZOVÉ NANUKY
Zdroj: Shutterstock
Nanuky môžete pripraviť aj z bazovej malinovky.
10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MRAZENIE 8 HODÍN
Potrebujete:
- 165 ml bazového sirupu
- 330 ml vody
- pol citróna
- plátky citróna alebo bazové kvety na ozdobu
POSTUP:
- Sirup zmiešaný s vodou nalejte do formičiek na nanuky. Ešte predtým vložte do každej plátok citróna alebo kúsok kvetu.
- Formičky dajte na noc do mrazničky. Hotovo!
Dobrý tip
Zmrazené nanuky alebo kocky môžete použiť do miešaných drinkov.