Báječná ČEREŠŇOVÁ BUBLANINA: O 30 minút ju môžete baštiť! (RECEPT)
14. 6. 2021, 6:36 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:17)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Je taká jednoduchá! Ak použijete celozrnnú múku, bude ešte zdravšia...
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Pinterest
Galéria k článku

Čerešňová bublanina
1 PLECH PRÍPRAVA 10 MINÚT PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 300 g špaldovej hladkej celozrnej múky
- 1 kypriaci prášok
- 100 ml oleja
- 100 ml vody
- čerešne
Postup:
- Z bielkov vyšľahajte sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte múku, kypriaci prášok, olej, vodu a dobre prešľahajte. Do zmesi jemne zapracujte sneh.
- Cesto vylejte na vymastený plech, posypte odkvostkovanými čerešňami a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 C na 25 minút. Dobrú chuť!
Povedali by ste, že až 80 percent z nich tvorí voda? Aj preto majú tak krásne napnutú „kožu“, pod ktorou skrývajú svoje sladké tajomstvo. Ak mu v najbližších týždňoch podľahnete opakovane, čerešne na revanš vypnú vašu pleť. Môže za to ich jedinečná kombinácia céčka, zinku a antokyánov, ktoré premieňajú stavebné jednotky našej pleti na kolagén. Po chutnej čerešňovej kúre viditeľne omladnete, prestanú vás tiež bolieť kĺby (pôsobia proti artritíde), skvelo sa detoxikujete a takisto zhodíte do plaviek.
Odkiaľ prišli?
Toto šťavnaté ovocie, za ktoré vďačíme Rimanom (tí ho do Európy priviezli z Ázie), totiž dokáže zabrániť tukom, aby prenikli cez črevnú stenu. Samozrejme, najlepšie urobíte, keď ich zjete rovno zo stromu, no niektoré vitamíny a minerály si čerešne zachovajú aj v božských koláčoch. A napríklad v omáčke ku kuraciemu mäsu, ktorá sa pripravuje bleskovo, je ich stále požehnane.
Poznáte fantastický čerešňový koch, ktorý sa pečie v okolí Nitry? Recept je na ďalšej strane...
ČEREŠŇOVÝ KOCH z okolia Nitry
Zdroj: Archív
Čerešňový koch
6 PORCIÍ, 10 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g kryštálového cukru
- 7 žĺtkov
- 1 vajce
- 140 g mletých vlašských orechov
- 70 g strúhanky
- 100 ml červeného vína
- štipka mletej škorice
- 6 bielkov
- čerešne
- maslo na vymastenie formy
POSTUP:
- V mise spolu zmiešajte cukor, žĺtky, celé vajce, mleté orechy, strúhanku, víno a škoricu.
- V druhej mise vyšľahajte 6 bielkov do tuha. Opatrne primiešajte do zmesi.
- Okrúhlu formu dobre vymastite a vlejte do nej polovicu cesta. Prisypte vykôstkované čerešne a zalejte druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.