Reklama

Báječná ČEREŠŇOVÁ BUBLANINA: O 30 minút ju môžete baštiť! (RECEPT)

Bublanina s čerešňami

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Je taká jednoduchá! Ak použijete celozrnnú múku, bude ešte zdravšia...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchým rezom docielite veľké čerešne a zabránite vyholovaniu

    Čerešňová bublanina

    1 PLECH PRÍPRAVA 10 MINÚT PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 6 vajec
    • 300 g cukru
    • 300 g špaldovej hladkej celozrnej múky
    • 1 kypriaci prášok
    • 100 ml oleja
    • 100 ml vody
    • čerešne

    Postup:

    1. Z bielkov vyšľahajte sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte múku, kypriaci prášok, olej, vodu a dobre prešľahajte. Do zmesi jemne zapracujte sneh.
    2. Cesto vylejte na vymastený plech, posypte odkvostkovanými čerešňami a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 C na 25 minút. Dobrú chuť!

    Povedali by ste, že až 80 percent z nich tvorí voda? Aj preto majú tak krásne napnutú „kožu“, pod ktorou skrývajú svoje sladké tajomstvo. Ak  mu v najbližších týždňoch podľahnete opakovane, čerešne na revanš vypnú vašu pleť. Môže za to ich jedinečná kombinácia céčka, zinku a antokyánov, ktoré premieňajú stavebné jednotky našej pleti na kolagén. Po chutnej čerešňovej kúre viditeľne omladnete, prestanú vás tiež bolieť kĺby (pôsobia proti artritíde), skvelo sa detoxikujete a takisto zhodíte do plaviek.

    Odkiaľ prišli?

    Toto šťavnaté ovocie, za ktoré vďačíme Rimanom (tí ho do Európy priviezli z Ázie), totiž dokáže zabrániť tukom, aby prenikli cez črevnú stenu. Samozrejme, najlepšie urobíte, keď ich zjete rovno zo stromu, no niektoré vitamíny a minerály si čerešne zachovajú aj v božských koláčoch. A napríklad v omáčke ku kuraciemu mäsu, ktorá sa pripravuje bleskovo, je ich stále požehnane.

    Poznáte fantastický čerešňový koch, ktorý sa pečie v okolí Nitry? Recept je na ďalšej strane...

     ČEREŠŇOVÝ KOCH z okolia Nitry

    Zdroj: Archív

    Čerešňový koch

    6 PORCIÍ, 10 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g kryštálového cukru
    • 7 žĺtkov
    • 1 vajce
    • 140 g mletých vlašských orechov
    • 70 g strúhanky
    • 100 ml červeného vína
    • štipka mletej škorice
    • 6 bielkov
    • čerešne
    • maslo na vymastenie formy

     

    POSTUP:

    1. V mise spolu zmiešajte cukor, žĺtky, celé vajce, mleté orechy, strúhanku, víno a škoricu.
    2. V druhej mise vyšľahajte 6 bielkov do tuha. Opatrne primiešajte do zmesi.
    3. Okrúhlu formu dobre vymastite a vlejte do nej polovicu cesta. Prisypte vykôstkované čerešne a zalejte druhou polovicou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.