ADRIANA POLÁKOVÁ už zasa V KUCHYNI: Toto upiekla nám!
1. 10. 2021, 9:28 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Instagram/adriana_polakova
Po operácii je už opäť v plnom nasadení. Varí, pečie a gazduje vo svojom novom domove.
Známa moderátorka a influecerka odišla z Telerána, Malinova, svojej bratislavskej cukrárne i bistra, aby začala za hranicami v rakúskom kaštieli s veľkým parkom nový život. Ten sa jej ale stále prelína s tým "starým" a aj vďaka sociálnym sieťam je vždy tam kde chce a má byť.

Zdroj: Instagram/AdrianaPolakovaofficial
KDE SA TO V NEJ VZALO?
Keď sme boli pred niekoľkými rokmi u Adriany v Malinove, po dvore behali dve malé deti. Dnes sú z nich dospelí ľudia, ktorým Adriana plne dôveruje. " S bratom sme veľa času trávili u babky, ktorá bola vynikajúca kuchárka a pekárka. Vždy pripravila viac plechov, aby bolo dosť nielen pre vnúčatá, ale aj pre ich kamarátov z ulice. Od nej som aj podchytila kulinárske základy," povedala nám Adriana. Rada varila a piekla už keď boli jej deti malé tak, aby sa v rámci zachovania tradície ušlo nielen Lucke a Jurkovi, ale aj pre celú ulicu. A z oboch jej vyrástli veľkí pomocníci, ktorým zverila podnikanie v svojej cukrárenskej výrobe.
Zdroj: Instagram/adriana_polakova
S deťmi
„ Mala som asi 13 rokov, keď som rodičom a bratovi prvýkrát navarila obed: polievku z vrecka a palacinky z kupovaného cesta. To bolo moje prvé naozajstné varenie. Brat si pochvaľoval: „Veď vieš variť, aká si ty dobrá kuchárka“. Mame som dovtedy rada pomáhala len vymiešavať žĺtky s cukrom, keď robila ryžový nákyp. Doteraz je to moje najobľúbenejšie jedlo. Ale mama veľa nepiekla, v tom bola mojou inšpiráciou babka. Po jej dvore pobehovalo aj desať vnúčat, každý deň sme mali spotrebu dva plechy koláčov. Keď babka piekla, všetci sme sa ,obšmietali' v kuchyni, stáli sme v rade a čakali, kým niečo domieša, aby sme mohli povylizovať misky. Páčilo sa mi to a povedala som si, že aj ja tak budem niekedy vypekať. Keď som mala 15 rokov napiekla som prvý raz plnené vianočné medovníky, dokonca som ich aj zdobila. Všetci ma chválili, aká som šikovná. To ma povzbudilo a odvtedy stále pečiem."
Na ďalších stranách nájdete recepty, piekla pre čitateľov Dobrého jedla>>
Čokoládovo-čokoládová torta
tortová forma s priemerom 18 cm
Zdroj: Pinterest
Potrebujete:
- 300 g čokolády na varenie
- 300 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 1 lyžica hladkej múky
- tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy
Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g stuženého tuku Cera
- čerstvé alebo mrazené maliny
- 1 lyžica kryštálového cukru
Zdroj: Dobré jedlo
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a kryštálový cukor. Vymiešjte do hladka a nechajte vychladnúť.
- Do vychladenej rozpustenej čokolády vmiešajte po jednom vajcia, ktoré musia mať izbovú teplotu. Na koniec pridajte lyžicu preosiatej múky. Cesto vylejte do pripravenej tortovej formy a pri 180 °C pečte asi 40 min.
- Čokoládu na varenie a stužený tuk rozpustite na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli na hladkú polevu. Maliny s cukrom premiešajte a v hrnci 1 až 3 minúty prehrejeme na miernom ohni tak, aby sa celkom nerozvarili.
- Vlažnú tortu vyberte z formy, preložte na tanier a polejte čokoládovou polevou a malinami. Môžete ozdobiť šľahačkou alebo medovkovými listami.
Náš tip:
Tortu môžete dať stuhnúť do chladničky, ale vynikajúco chutí aj vlažná. V tom prípade rátajte s tým, že sa trocha horšie servíruje. Ale o to lepšie sa rozplýva na jazyku. Čerstvé alebo mrazené maliny môžete dať aj do cesta.
Recepty pokračujú na ďalšej strane>>
Zeleninovo – syrový quiche
pre 4 osoby
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 5 vajec
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 100 g dusenej šunky
- 1 malú konzervu zeleniny (hrášok+mrkva)
- štipka muškátového orecha
- štipka mletej rasce
- vegeta podľa chuti
- 1 balenie lístkového cesta
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- mleté čierne korenie, soľ
POSTUP:
- V mise zmiešajte vajcia so smotanou, priajte nadrobno nakrájanú šunku a scedenú zeleninu. Dochutíte muškátovým orechom, mletou rascou, vegetou, korením a soľou.
- Lístkové cesto nahrubo vyvaľkajte a vyložte ním okrúhlu formu na pečenie. Vylejte naň vymiešanú vajcovo-zeleninovú masu a vložte do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 ° C pečte asi 40 minút. Horúci quiche posypte nastrúhaným parmezánom. Môte podávať teplý aj studený s čerstvým zeleninovým šalátom.
Bylinkové cookies s olivami
Zdroj: Shutterstock
asi 12 kusov
Potrebujete:
- 1 pohár múky
- 1/2 lyžiky sódy bikarbóny
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 1/4 pohára strúhaného parmezánu
- 1 vajce
- 125 g zmäknutej Hery
- 1/2 lyžičky posekaného rozmarínu
- 1/2 lyžičky posekaného tymianu
- 1/2 lyžičky posekanej bazalky
- 1/2 lyžičky posekaného oregana
- 8 až 10 zelených olív
- 5 lyžíc sezamu
POSTUP:
- Múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok, parmezán, vajce a zmäknutý rastlinný tuk zmiešajte. Potom do masy pridajte všetky bylinky. Ak je cesto príliš mäkké, dajte ho na štvrť hodiny do chladničky.
- Z cesta vytvarujte placky a ukladajtee ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ukladajte ich tak, aby bol medzi nimi dostatok miesta. Na placky položte na tenko nakrájané kolieska z olív a posypte sezamom. V rúre predhriatej na 180 °C pečte 8 až 10 minút.
Pavlovovej torta
Zdroj: Dobré jedlo
Pavlovovej torta
Na korpus:
- 4 čerstvé bielky
- štipka soli
- 250 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- Na krém a ozdobenie:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice mascarpone
- 4 lyžice džemu s kúskami ovocia
- ľubovoľné ovocie
Zdroj: Dobré jedlo
Adriana v kuchyni Dobrého jedla.
POSTUP:
- V mixéri vymiešajte bielky do jemnej peny. Môžete pridať štipku soli. Potom pridávajte kryštálový cukor. Keď sa počas ďalšieho miešania rozpustí, do hustej peny pridávajte práškový cukor. Miešajte ešte asi 4 minúty aby bol sneh tuhý.
- Sneh navrstvite na plech vyložený papierom na pečenie s predkresleným kruhom.
Ak chcete aby torta ostala biela, sušte ju pri teplote 80 °C asi 2 hodiny. Pri 100 °C pečte 1 a pol hodiny, korpus viac narastie. - Na krém vymiešajte v mixéri smotanu s mascarpone. Môžete pridať trocha cukru.
- Na vychladnutý korpus navrstvite džem a smotanový krém. Ozdobte ovocím. Tortu nechajte aspoň hodinu odležať a potom podávajte.
