Sladkých víťazov nájdete aj VO FOTOGALÉRII!

Makovo-tvarohová kocka bez múky

Od Majky Frnovej z Turčianskych Teplíc

ZA PLECH PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT

Na korpus:

  • 2 vajcia
  • 1 lyžica medu
  • 300 g mletých lieskovcov (mandlí, vlašských orechov)
  • 3-4 lyžice slivkového lekváru na potretie
  • mletá škorica na posypanie
  • maslo na vymastenie plechu a strúhaný kokos na vysypanie

Na makovú plnku:

  • 50 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 200 ml vody
  • citrónová kôra
  • 300 g mletého maku

Na tvarohovú plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 3-4 lyžice medu
  • šťava z citróna

POSTUP:

  1. Na korpus vymiešajte žĺtky s medom a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho zapracujte do žĺtkovej hmoty a primiešajte orechy. Ak je cesto tuhé, pridajte trocha vody.
  2. Cesto rozotrite na vymastený a kokosom vysypaný plech (32 x 24 cm). Dajte ho piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 C.
  3. Vlažný korpus dobre potrite slivkovým lekvárom a urobte makovú plnku: V hrnčeku rozpustite maslo a cukor. Pridajte vodu a citrónovú kôru, nakoniec zamiešajte mak. Povarte asi 1-2 minútky a  plnkou potrite korpus.
  4. Pripravte tvarohovú plnku: Vymiešajte tvaroh s mascarpone a postupne pridajte vyšľahanú šľahačku, med, šťavu z citróna. Hotovú plnku naneste na makovú vrstvu. Koláč nakoniec posypte mletou škoricou a dajte na pár hodín do chladničky. Podávajte rozkrájaný na kocky.