Reklama

7 krokov k OČISTE: Už vieme, prečo sú Ivana s Katkou FIT AJ PO SVIATKOCH!

Ivana a Katka spolu rady varia

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Vydržte aspoň týždeň. Oplatí sa to,“ povzbudzujú kamošky, ktoré sa pri tvorení receptov na svoj blog inšpirujú známymi dietológmi z celého sveta.

S očistou začnite už dnes! Na obed si doprajte túto zdravú dobrotu, ktorú pre vás Ivana s Katkou pripravili v kuchyni Dobrého jedla.

Zdravá misa s cviklou, avokádom a bulgurom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witeková

Zdravý obed podľa Ivany a Katky je plný živín, vitamínov a chutný už na pohľad.

Práve jete očami? Máte pravdu! Tiež sme sa do pestrofarebnej misky zaľúbili na prvý pohľad. „Sú v nej samé zdravé veci plné rôznych chutí. Váš detox plán by mal obsahovať najmä takéto zeleninové dobroty. Bulgur v nich môžete obmieňať s quinoou, kuskusu alebo krúpam a zelenine sa medze nekladú,“ radí Katka.   

Obedová miska

1 PORCIA, PRÍPRAVA 15 MINÚT + 15 MINÚT NA BULGUR

Potrebujete:

  • pol šálky bulguru
  • 1 menšia červená repa (uvarená)
  • 1 avokádo
  • pol šalátovej uhorky
  • šalát (rímsky, ľadový, mizuna, rukola)
  • klíčky z červenej repy (zoženiete ich v lepších potravinách)
  • vlašské orechy a tekvicové semienka
  • soľ

Na dresing:

  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja (extra panenského)
  • 1 lyžica medu
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Bulgur zalejte vriacou vodou asi 2 cm nad okraj. Nechajte 15 minút napučať a pridajte štipku soli.

 

Chia puding s malinami a kešu

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Zdravá sladkosť bez štipky rafinovaného cukru. Urobte si ju hneď dnes a zajtra máte parádnu desiatu.

2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT + ODLEŽANIE CEZ NOC

Potrebujete:

  • za hrsť orieškov kešu
  • 3 datle
  • 200 ml mandľového mlieka
  • pol lyžičky mletej škorice
  • pol šálky semiačok chia
  • za dve hrste malín
  • za hrsť čučoriedok
  • kokosový olej
  • čerstvá mäta na ozdobu

Postup:

  1. Oriešky dajte na 10 minút do vody, aby zmäkli. Datle zbavte kôstok a pokrájajte na menšie kúsky. Spolu s orieškami ich preložte do mixéra a prilejte mandľové mlieko. Ochuťte škoricou a mixujte – na stredne riedku hmotu. Potom pridajte semiačka chia, zamiešajte a odložte na noc do chladničky.
  2. Na druhý deň rozvarte polovicu malín v kastróle s trochou kokosového oleja. Pyré nechajte vychladnúť.

„Tento elixír pije už celá Amerika. S Katkou sme ho vyskúšali, je veľmi chutný, takže ho budeme sŕkať každé ráno aj my. Na zázračné účinky si však ešte chvíľu počkáme,“ usmieva sa Ivana.

Zelerový džús so zázvorom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Zelerovej šťave prepadli celebrity a "obyčajní smrteľníci" po celom svete. Mnohí prisahajú, že sa im vďaka nej zlepšila kvalita pleti.

1 PORCIA, PRÍPRAVA 8 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 stonkové zelery
  • pol zeleného jablka
  • kúsok zázvoru (1 cm)
  • pol citróna

Postup:

Umytý zeler a jablko nakrájajte na menšie kúsky, zázvor ošúpte. Vložte do odšťavovača. K džúsu pridajte šťavu z citróna a môžete piť. Na zdravie!

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Detox podľa Ivany a Katky funguje. Stačí pozrieť sa na ne :)

  1. Vyhýbajte sa čiernemu čaju, káve, alkoholu a cigaretám.
  2. Pite bylinkové čaje a najmenej 1,5 l vody denne – ideálne viac.
  3. Vyberajte hlavne biopotraviny – minimalizujete tak príjem toxických látok.
  4. Naložte si 5 porcií ovocia a zeleniny denne – podľa možnosti aj viac. Snažte sa, aby v každom jedle, ktoré si doprajete, bolo najmenej 60 percent zeleniny.
  5. Vyhýbajte sa živočíšnym produktom – mliečne výrobky vylúčte úplne a mäso nahraďte výživnými strukovinami.
  6. Spite aspoň 8 hodín denne, choďte na masáž, dlhšie prechádzky, veľa relaxujte.
  7. Cvičte – je jedno, či doma na koberci, alebo vo fitku. A vyskúšajte hot jogu, ktorá je zameraná práve na vyplavovanie toxínov z tela.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.