Ako pripraviť bešamel, kráľovnú bielych omáčok?
24. 8. 2017, 2:12 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:42)

Táto francúzska omáčka
Táto francúzska omáčka je „kráľovnou“ bielych omáčok. Hodí sa na lasagne, do musaky a je základom pre mnohé syrové omáčky. Pripravuje sa zo svetlej zápražky, ku ktorej sa pridáva mlieko, smotana i vývar.
Rýchla bešamelová omáčka
V hrnci rozpustíme 50 g masla. V mise zmiešame 600 ml mlieka a 50 g hladkej múky. Túto zmes za stáleho miešania prilejeme k maslu a za stáleho šľahania kuchynskou metličkou privedieme k varu. Znížime teplotu a omáčku varíme asi 5 minút. Pridáme soľ, mleté biele korenie a nastrúhaný muškátový oriešok.
V teple a bez kože
Bešamelovú omáčku udržíte teplú vo vodnom kúpeli – hrniec s omáčkou dajte do väčšieho hrnca s mierne vriacou vodou. Teplota omáčky musí zostať pod bodom varu. Na tento účel dobre poslúži aj hrniec na varenie mlieka s dvojitým dnom. Aby sa na povrchu bešamelu neutvorila koža, ešte predtým, ako ho dáte do vodného kúpeľa, zakryte ho potravinovou fóliou potretou maslom.
Riedky, stredne hustý, hustý...
- Podľa toho, na aký účel sa bešamel používa, sa pripravuje redší alebo hustejší.
- Riedkym bešamelom, ktorý má konzistenciu smotany, sa zahusťujú polievky a zalievajú ryby alebo mäso.
- Stredne hustý bešamel poslúži na zaliatie zeleniny.
- Hustý bešamel (je taký hustý, že od varešky odpadne, až keď ňou klepnete o okraj hrnca) sa používa na gratinované pokrmy a do lasagní.