Viac z Petrinej práce nájdete na jej Instagrame @petratothova_official
RÍBEZĽOVO-KÁVOVÁ TORTA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 120 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE CEZ NOC
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 vajec (rozdelených) + 3 bielky
- 120 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 ml horúcej vody
- 30 ml roztopeného masla
- 20 ml oleja190 g polohrubej múky
- štvrť lyžičky soli
Na vanilkový krém:
- 370 g mlieka
- 20 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- 80 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g zmäknutého masla
Na ovocný krém:
- 370 g zmesi mlieka a ovocného pyré čierna ríbezľa alebo lesné ovocie (50 – 75 % nech tvorí pyré)
- 20 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- 80 – 120 g krupicového cukru (podľa sladkosti pyré)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g zmäknutého masla
Na zálievku:
- 3 lyžičky instantnej ká
- 90 ml horúcej vody
- 50 ml ovocného pyré (z čiernych ríbezlí alebo lesného ovocia)
POSTUP
- Pripravte korpus: Rúru predhrejte na 180 °C. Všetky žĺtky vyšľahajte s cukrami na jemnú penu. Postupne po troche zašľahávajte striedavo vodu, maslo a olej, až kým ich neminiete. Došľahajte na tuhú penu. Opatrne zamiešajte múku. Bielky vyšľahajte so soľou na tuhší sneh. Pozor, neprešľahajte.
- Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtkov a múky. Vylejte do tortovej formy vysokej 20 cm s priemerom 20 cm a pečte 50-60 minút. Cesto dosť vyrastie, preto by mala byť forma vysoká. Ak nemáte takúto formu, nalejte ho do dvoch nižších foriem a upravte čas pečenia. Urobte test špajdľou, či je korpus upečený.
- Pripravte vanilkový krém: Deväťdesiat percent mlieka dajte variť. Vo zvyšku dobre vymiešajte múku, kukuričný škrob, žĺtky a obidva druhy cukru, aby ste nemali hrudky. Do žĺtkovej zmesi prilievajte po troškách vriace mlieko. Zmes prelejte späť do hrnca, priveďte do varu a neustále miešajte do zhustnutia. Ku koncu miešajte naozaj silno a rýchlo. Krém nechajte vychladnúť zakrytý potravinárskou fóliou. Do vychladnutého krému zašľahajte zmäknuté maslo.
- Pripravte ovocný krém: Postup je úplne rovnaký ako pri vanilkovom kréme.Pripravte zálievku: Kávu zalejte horúcou vodou a domiešajte s ovocným pyré.Poskladajte tortu: Korpus rozdeľte vodorovne na 4 časti. Každý korpus polejte trochou zálievky. Tortu plňte na papieri na pečenie. Striedavo naplňte každé poschodie rovnomerne oboma druhmi krému. Z každého krému si však trochu odložte. Tým, z ktorého vám zostane viac, potrite celú tortu. Dajte aspoň na 3-4 hodiny zachladiť, najlepšie cez noc.
- Z boku torty odrežte kus, aby ste ju mohli postaviť na reznú stranu. Odložený kontrastný krém použite na ozdobenie torty napríklad cez šablónu. Tortu postavte, odstráňte papier a potrite jej zadnú časť druhým odloženým krémom. Dozdobte ovocím. Pre jednoduchosť pri servírovaní môžete tortu položiť a tak krájať.
V GALÉRII si pozrite, ako krásne vyzerajú torty POSTAVENÉ na bok >>> KLIKNITE SEM!
V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty na TORTY a ZÁKUSKY: