objednať časopis
všetky kategórie

Viacnásobná vyzývateľka v Sladkej výzve Petra Tóthová, porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko, urobila pre Dobré jedlo tortu s netradičnou chuťou a tvarom podľa trendu top forward.

Viac z Petrinej práce nájdete na jej Instagrame @petratothova_official

RÍBEZĽOVO-KÁVOVÁ TORTA

Sladká výzva - torta top forward.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 120 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE CEZ NOC

Potrebujete:

Na korpus:

  • 5 vajec (rozdelených) + 3 bielky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 ml horúcej vody
  • 30 ml roztopeného masla
  • 20 ml oleja190 g polohrubej múky
  • štvrť lyžičky soli

Na vanilkový krém:

  • 370 g mlieka
  • 20 g hladkej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 3 žĺtky
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g zmäknutého masla 

Na ovocný krém:

  • 370 g zmesi mlieka a ovocného  pyré čierna ríbezľa alebo lesné ovocie (50 – 75 % nech tvorí pyré)
  • 20 g hladkej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 3 žĺtky
  • 80 – 120 g krupicového cukru (podľa sladkosti pyré)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g zmäknutého masla

Na zálievku:

  • 3 lyžičky instantnej ká
  • 90 ml horúcej vody
  • 50 ml ovocného pyré (z čiernych ríbezlí alebo lesného ovocia)
Citrónová torta s machovými sušienkami.
Čítajte viac
Jana je ARCHITEKTKA a TORTOVÁ experimentátorka: Skúste jej dokonalý RECEPT NA CITRÓNOVÚ TORTU

POSTUP

  1. Pripravte korpus: Rúru predhrejte na 180 °C. Všetky žĺtky vyšľahajte s cukrami na jemnú penu. Postupne po troche zašľahávajte striedavo vodu, maslo a olej, až kým ich neminiete. Došľahajte na tuhú penu. Opatrne zamiešajte múku. Bielky vyšľahajte so soľou na tuhší sneh. Pozor, neprešľahajte.
  2. Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtkov a múky. Vylejte do tortovej formy vysokej 20 cm s priemerom 20 cm a pečte 50-60 minút. Cesto dosť vyrastie, preto by mala byť forma vysoká. Ak nemáte takúto formu, nalejte ho do dvoch nižších foriem a upravte čas pečenia. Urobte test špajdľou, či je korpus upečený.
  3. Pripravte vanilkový krém: Deväťdesiat percent mlieka dajte variť. Vo zvyšku dobre vymiešajte múku, kukuričný škrob, žĺtky a obidva druhy cukru, aby ste nemali hrudky. Do žĺtkovej zmesi prilievajte po troškách vriace mlieko. Zmes prelejte späť do hrnca, priveďte do varu a neustále miešajte do zhustnutia. Ku koncu miešajte naozaj silno a rýchlo. Krém nechajte vychladnúť zakrytý potravinárskou fóliou. Do vychladnutého krému zašľahajte zmäknuté maslo.
  4. Pripravte ovocný krém: Postup je úpl­ne rovnaký ako pri vanilkovom kréme.Pripravte zálievku: Kávu zalejte horúcou vodou a domiešajte s ovocným pyré.Poskladajte tortu: Korpus rozdeľte vodorovne na 4 časti. Každý korpus polejte trochou zálievky. Tortu plňte na papieri na pečenie. Striedavo naplňte každé poschodie rovnomerne oboma druhmi krému. Z každého krému si však trochu odložte. Tým, z ktorého vám zostane viac, potrite celú tortu. Dajte aspoň na 3-4 hodiny zachladiť, najlepšie cez noc.
  5. Z boku torty odrežte kus, aby ste ju mohli postaviť na reznú stranu. Odložený kontrastný krém použite na ozdobenie torty napríklad cez šablónu. Tortu postavte, odstráňte papier a potrite jej zadnú časť druhým odloženým krémom. Dozdobte ovocím. Pre jednoduchosť pri servírovaní môžete tortu položiť a tak krájať.

V GALÉRII si pozrite, ako krásne vyzerajú torty POSTAVENÉ na bok >>> KLIKNITE SEM!

V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty na TORTY a ZÁKUSKY:

Dvojfarebná bábovka
Čítajte viac
Jednoduchý RECEPT NA BÁBOVKU: Takto sa podarí naozaj každému!
Na prípravu peny
môžete použiť aj
mrazené jahody.
Len ich nechajte
pred použitím úplne
rozmraziť.
Čítajte viac
Napečené bez pečenia! Vyskúšajte naše RECEPTY NA NEPEČENÉ KOLÁČE A DEZERTY
Hrnčekový špaldový koláč s tvarohom.
Čítajte viac
Fantastický HRNČEKOVÝ KOLÁČ: Rýchly RECEPT plný tvarohu a ovocia, DOMA sa po ňom zapráši!
Čítajte viac
Strakatý kakaovo-tvarohový KOLÁČ: Recept si od vás vypýta i svorka!
SLOVAN TORTA
Čítajte viac
Báječná TORTA SLOVAN: Takto ľahko premeníte MAMINE REZY v nedeľný DEZERT SNOV!
Orechovo-karamelová torta.
Čítajte viac
Najúspešnejšia TORTA zo Sladkej výzvy: Orechovo-karamelovú si môžete ZOPAKOVAŤ
Čokoládová torta.
Čítajte viac
Neodolateľná TORTA cukrárky Veroniky Bušovej je PLNÁ KÁVY a ČOKOLÁDY

Kategórie