MÁRIINE BUCHTY
Máriine buchty
Zdroj: ROBO HUBAČ
Potrebujete:
- 1 kocka droždia
- 350 ml vlažnej vody
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 lyžičky oleja
- štipka soli
- hustý lekvár
Na poliatie a posypanie:
- roztopené maslo, práškový cukor, kakao, mak alebo orechy
POSTUP:
- Všetky ingrediencie na spracovanie cesta by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozdrobte do vlažnej vode, pridajte trochu cukru a premiešajte. Pridajte k zmesi múky, vajca, oleja a soli a vypracujte cesto.
- Ak je lepivejšie, pridajte múku, ak je hustejšie, prilejte trocha vody. Mieste ručne asi 15 minút. Vytvarujte bochník, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vykysnúť na dvojnásobný objem.
- Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm, pokrájajte na štvorce a na každý dajte lyžičku lekváru. Zabaľte ho do cesta a buchty nechajte prikryté trochu podkysnúť.
- Vo vriacej vode ich varte 4-5 minút. Pred podávaním ich polejte maslom a posypte podľa chuti.