objednať časopis
všetky kategórie

Vyrobené na Slovensku: TRADIČNÉ buchty, knedle aj šišky!

MÁRIINE BUCHTY

Máriine buchty
Máriine buchty
Zdroj: ROBO HUBAČ

Potrebujete:

  • 1 kocka droždia
  • 350 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky oleja
  • štipka soli
  • hustý lekvár

Na poliatie a posypanie:

  • roztopené maslo, práškový cukor, kakao, mak alebo orechy

POSTUP:

  1. Všetky ingrediencie na spracovanie cesta by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozdrobte do vlažnej vode, pridajte trochu cukru a premiešajte. Pridajte k zmesi múky, vajca, oleja a soli a vypracujte cesto.
  2. Ak je lepivejšie, pridajte múku, ak je hustejšie, prilejte trocha vody. Mieste ručne asi 15 minút. Vytvarujte bochník, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vykysnúť na dvojnásobný objem.
  3. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm, pokrájajte na štvorce a na každý dajte lyžičku lekváru. Zabaľte ho do cesta a buchty nechajte prikryté trochu podkysnúť.
  4. Vo vriacej vode ich varte 4-5 minút. Pred podávaním ich polejte maslom a posypte podľa chuti.

Kategórie