Alexandra Šeligová a Lukáš Závody

MATEJ KALINA

Vyrobené na Slovensku: LIEČIA a ZOHREJÚ, bylinkové čaje a sirupy

Ich bylinkové čaje, sirupy, kombucha aj šťava z čili sú veľmi zdravé, chutné a zvodne voňavé. Okúsili sme a už vieme, že výrobkom šikovných Slovákov netreba odolávať. Tobôž v zime.

Pavol Jakubek a Eva Hrenáková, Ekofarm, Podskalie

Pavol Jakubek a Eva Hrenáková
Pavol Jakubek a Eva Hrenáková
Zdroj: MATEJ KALINA

Liečivé bylinkové čaje

Vznik farmy pod Podskalským Roháčom je najmä príbehom Pavlovej mamy. V ekologicky čistej krajine uprostred Strážovských vrchov začala pred dvadsiatimi rokmi pestovať bylinky. „Neskôr som sa pridal s tým, že sme spravili projekt aj na včeliu farmu,“ vraví Pavol, ktorý dovtedy takisto pracoval v agrosektore. Na farme sa stará najmä o pôdu, hovädzí dobytok, včely a kone, s bylinkami a so životom farmy mu pomáhajú rodičia a už šiesty rok aj Eva.

Od februára sa začínajú „čičrať“ vo fóliovníku s osivami, pripravujú priesady. Okolo dvadsať druhov liečivých rastlín pestujú a ručne okopávajú v jednohektárovej záhrade, ďalšie zberajú vo voľnej okolitej prírode. Sušia, porežú, odprášia cez sitá, sortírujú do papierových vriec a potom podľa receptúry balia. Kuchyňa opravenej drevenice na dedovizni rozvoniava Podskalským čajom, ktorý Eva práve zaliala. Patrí k najobľúbenejším spolu s Babičkiným tajomstvom a čajom na imunitu zo zmesi echinacey, žihľavy a mäty. Už ho len osladiť podskalským medíkom... Na zdravie!