Ivan Beňo
Agro Rybia farma Handlová
Sumček africký, ktorého tu chovajú, nie je na pohľad žiadny exotický krásavec. Navyše, je to riadna netýkavka a jeho klzké telo bez šupín chytí do ruky len zdatný chlap. No ružovkasté tuhé mäso má lahodné, bez výraznej vône, nabité bielkovinami, zdravými omega mastnými kyselinami a bez vnútrosvalových kostí. Moderná farma v rozľahlých halách pôsobí až futuristicky. Bývalý banský inžinier Ivan Beňo, ktorý stál pred ôsmimi rokmi pri jej zrode, dozerá na to, aby sa u nich týmto teplomilným dravým rybám dobre plávalo.
„Na farme využívame kvalitnú podzemnú banskú vodu ako zdroj tepla a napúšťame ňou aj 10 veľkých a 8 menších nádrží, prispôsobených produkcii 1 milióna kilogramov rýb ročne. Kŕmime ich špeciálnymi granulami a do nádrží ich priebežne triedime podľa veku a veľkosti. Vodu s 27 stupňami stále okysličujeme a filtrujeme,“ vysvetlí nám. Prvé roky vozili malé rybky z Holandska a Nemecka, kde sladkovodného sumčeka chovajú na menších farmách. Teraz majú v Handlovej vlastnú liaheň. Po siedmich mesiacoch, keď ryby dosiahnu hmotnosť 1 a pol kilogramu, ich presunú do čistiacej nádrže a po týždni ich toboganom púšťajú do ďalšej haly na spracovanie, kde ich vypitvajú, filetujú, schladia na 2 stupne a balia. Niektoré aj údia a z časti vyrábajú na lokálny trh dokonca klobásy!
Guláš zo sumčeka
Z hlavy, kostry a kože sumčeka afrického uvarte vývar. V ďalšom hrnci opečte na oleji cibuľu, nakrájanú slaninu, papriku, koreňovú zeleninu a pripravte hustý gulášový základ. Pridajte olúpané paradajky, horčicu, pretlačený cesnak, čili papričku a osoľte. Do hustej hmoty vlejte scedený rybací vývar a prevarte. Vykostené filety sumčeka bez kože nakrájajte na väčšie kocky a krátko opečte v panvici na oleji. Vložte do polievky a po minúte odstavte. Guláš podávajte s haluškami alebo chlebom.