s

Shutterstock

Všestranný PSTRUH: Vonia ako MORE, skúsite?

Najznámejší zástupca lososovitých rýb z našich riek a jazier je práve pstruh. A na rybačku chodiť nemusíte, jeden z jeho druhov – pstruha dúhového si môžete bežne kúpiť v obchode.

DIÉTNA RYBKA

Pstruh má málo tuku, len okolo 4 percent, a v kuchyni ho naozaj využijete, či ho chcete grilovať, vyprážať, piecť alebo variť. Pripravuje sa zvyčajne s kožou, niekedy aj s hlavou a plutvami.

Všestranný pstruh
Zdroj: shutterstock

VONIA AKO MORE

Pri chladenom pstruhovi ľahko spoznáte, či je čerstvý. Svedčí o tom jeho lesklá a klzká koža, jasné a nezakalené oči. Ak sa ho dotknete, na jeho tele nesmie zostať žiadna priehlbinka. A dôležité je, ako vonia. Ak z neho cítite more a mach, je to dobre. Ak zaváňa rybacinou, už je problém. Čerstvú rybu spoznáte aj podľa toho, že v hrnci s vodou klesne na dno.

NA ĽAD

Chladené ryby nemôžete dlho skladovať. Keď pstruhy po nákupe donesiete domov, najlepšie je, ak ich uložíte do ľadovej triešte obalené vo fólii a dodržíte teplotu do 3 °C. Grilovať či piecť by ste ich mali v ten istý alebo na druhý deň po nákupe.

s
Zdroj: Shutterstock

TAJOMSTVO PSTRUHA

Aké je kúzlo prípravy známeho pstruha „na modro“? Charakteristický modrastý nádych si zachová tým, že ho pred tepelnou úpravou dôkladne umyjete iba zvnútra. Pstruhy sú obalené slizovitou vrstvou, ktorá pri varení spôsobí, že ryba „zmodrie“. Farba bude ešte výraznejšia, ak do omáčky pridáte trochu octu.