akvaponik

Profimedia

Viete niečo o akvapónii? Spýtali sme sa Filipa Tošku, šéfa akvaponickej farmy

Filip Toška, CEO akvaponickej farmy v Bratislave, vie o chove rýb a pestovaní zeleniny spolu skutočne veľa.

1. O akvapónii, pestovaní zeleniny spojenom s chovom rýb, sa hovorí ako o poľnohospodárstve 21. storočia. Vy sa jej venujete už zopár rokov. Prečo?

K tejto alternatívnej forme pestovania potravy som sa dostal v roku 2011, keď som čítal o tom, že ďalší rok sa skončí majský kalendár a nastane koniec sveta. Začal som sa zaujímať, ako prežijem... Vtedy som v pivnici petržalského paneláka vybudoval svoj prvý akvaponický systém. Dopestoval som paradajky, jahody, uhorky a skoro aj tekvicu. Neskôr som sa dopracoval k vlastnej farme v opustenej hale. Stal sa zo mňa architekt, vzduchotechnik, elektrikár, vodár, chemik a podnikateľ.

Pražma kráľovská
Čítajte viac
Poďme na ryby: Ako pripraviť rybku, aby sme ju neprepiekli a zbytočne nevysušili?

2. Na akvapónii je vraj úžasné, že oproti klasickému pestovaniu zeleniny šetrí energiu až o 70 percent, je absolútne bio, netreba nič polievať, trhať burinu a zároveň sa chovajú ryby...

Presne táto definícia sa páčila aj mne. Skutočnosť je však trocha iná. Napríklad ryby si nedokážu zabezpečiť všetky živiny samy, pridávam im potrebné železo. Ak nejaký pestovateľ tvrdí opak, klame. Ale je pravda, že akvaponickým pestovaním šetríme až 90 percent vody, pretože neustále koluje v systéme. Tak možno vypestovať zeleninu na miestach, kde nie je pôda, čím sa viac priblíži k spotrebiteľom do mesta. Eliminuje sa uhlíková stopa a zelenina necestuje 2-tisíc kilometrov niekam do skladu týždeň predtým, ako je zrelá. Po zbere skončí na tanieri ešte v ten deň.

Akvaponická farma
Akvaponická farma
Zdroj: archív

3. Vy ju ponúkate napríklad do Yeme a ďalších vybraných obchodov ako Náš dvor. Čo plánujete s rybkami? Tiež budú na predaj?

Chováme kapry, ktoré sa dožijú aj 20 rokov, takže ešte máme dosť času na premyslenie, čo bude s nimi potom. Majú u nás skvelé podmienky s vlastným protiprúdom... Teraz plánujeme hlavne zväčšiť farmu, čo je finančne veľmi náročné. Okrem toho sa aktívne venujem výskumnej činnosti, radím sa s kvalifikovanými odborníkmi, aby farma fungovala na sto percent a produkovala lepšiu zeleninu, ako je bio.

Filip Toška
Filip Toška
Zdroj: LENKA IMRICHOVA