Rýchle, jednoduché a vynikajúce. Netreba sa preto čudovať, že si tieto cestoviny našli stabilné miesto medzi obľúbenými receptami.

Pôvodná receptúra je nenáročná na suroviny. V recepte na uhliarske cestoviny (zvyčajne sú to špagety) môžete použiť aj iné druhy cestovín - fetucine, linguine (ploché dlhé cestoviny), bucatini (okrúhle dlhé cestoviny)... Keď však nebudete trvať na tom, že pripravujete originálnu pastu alla carbonara, k opekanej slanine pridajte cibuľu a trocha bieleho vína, ktoré necháte vyvariť. Nech vás neprekvapí, že v iných ako v pravej talianskej kuchyni, sa k tomuto jedlu priplietla aj smotana, hrášok, brokolica alebo huby.

Prečo„po uhliarsky“?

Kulinársky svet sa dohaduje o pôvode tohto jedla. Teórií je niekoľko. Jedna hovorí, že cestoviny si ako jednoduchý pokrm pripravovali talianski uhliari, ktorí však namiesto špagiet používali penne (rúrky), pretože sa ľahšie obalili vajcami a syrom.  Podľa ďalšej teórie sú cestoviny pripravované alla carbonara, teda po uhliarsky. „Uhlíky“ v jedle vytvorilo nahrubo pomleté čierne korenie. Tretia teória zasa tvrdí, že jedlo vzniklo po oslobodení, keď obyvatelia Ríma dostávali humanitárnu pomoc  – sušené vajcia a slaninu. A posledná? Údajne majú meno podľa reštaurácie Carbonara, kde mali u hostí veľký úspech. Že neviete, ktorej veriť? Je to len na vás...

A aby to nebolo len o teóríí, vyskúšajte tradičný recept na tieto obľúbené cestoviny