Šéfkuchári reštaurácie Con Forchetta - Tomáš Sika

Martin Mikláš

U Tomáša Siku, ktorý si s priateľmi otvoril vlastnú reštauráciu s domácou talianskou kuchyňou

Nadanému šéfkuchárovi, ktorý pôsobil napríklad v Meduse, najväčšej gastroskupine na slovenskom trhu, sa pred pár rokmi splnil sen. Spolu s dlhoročnými kolegami z brandže Matúšom Svidom a Róbertom Marhefkom si otvorili vlastnú reštauráciu s domácou talianskou kuchyňou.

Ich Trattoriu Con Forchettu, ktorej kvalitu vyzdvihujú aj iní renomovaní šéfkuchári, nájdete v bratislavskej Rači pod kopcami a vinicami Karpát. Určite ochutnajte domáce cestoviny ako od talianskej mammy a nebesky chrumkavé pizze s čerstvým obložením. „No povráva sa, že aj naša hustá paradajková polievka s ťahavou mozzarellou stojí za zastávku,“ vábi Tomáš s úsmevom. A nám už znova tečú slinky až po zem!

Milujem

... čerstvo namletú soľ, čierne korenie a práve vytlačenú citrónovú šťavu. Sú to veľmi jednoduché suroviny, no jedlu dávajú sviežosť a krásnu bodku. 

Citrónová šťava
Citrónová šťava
Zdroj: archív

Symbol leta?

Pre mňa je to jednoznačne vôňa paradajok a kôpru. Neviem sa jej nabažiť! Rajčiny aj bylinky sa snažíme v malom množstve pestovať priamo za našou reštauráciou.

Pravé talianske

Extra panenský olivový olej s parmezánom zanechávajú na jazyku úžasnú mliečno-maslovú chuť. Zásobuje nás nimi rodinná firma Parmipasta, na ktorú nedám dopustiť. 

Olivový olej
Olivový olej
Zdroj: archív

VIP miesto

Na mojej poličke je vyhradené pre dve knižky: od pani Sandtnerovej, v nej sú „moje“ najstaršie recepty, a od Granta Achatza z reštaurácie Alinea s jeho úplne „protipólovými“, až sci-fi dobrotami.

Stará láska

Za kvalitný nôž Global som strašne dávno dal celú výplatu. Napriek tomu, že mám dnes poruke riadnu kopu iných nožov, vždy siahnem práve po tomto.

Mini pizze s paradajkovou salsou a kozím syrom

Mini pizze s paradajkovou salsou a kozím syrom
Mini pizze s paradajkovou salsou a kozím syrom
Zdroj: archív

4 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 15 MINÚT

SUROVINY

  • 333 g múky na pizzu (hladkej)
  • 1 g sušeného droždia
  • 180 ml vody
  • 6 g soli
  • 600 g paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • soľ, čierne korenie a cukor
  • extra panenský olivový olej, červený vínny ocot
  • kozí syr, kôpor, rukola na obloženie

POSTUP

  1. Zmiešajte preosiatu múku, sušené droždie a vlažnú vodu. Keď sa cesto nelepí, pridajte soľ. Cesto potrite olejom a nechajte 30 minút odpočívať. Potom tvarujte bochníčky (asi 40-gramové) a znova ich potrite olejom. Zabaľte ich do vreciek a dajte na 8-10 hodín pomaly kysnúť do chladničky.
  2. Urobte salsu: Paradajky nakrájajte na menšie kúsky a osoľte. Keď pustia šťavu, pridajte prelisovaný cesnak a nakrájané cibuľky. Ochuťte soľou, korením, vínnym octom a olejom. Dajte zachladiť.
  3. Cesto vyberte z chladničky aspoň 60 minút pred pečením. Bochníčky roztiahnite do oválneho tvaru s vyšším okrajom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 250 °C na 10-15 minút. Okraje horúcich pízz potrite olivovým olejom a naneste na ne chladenú salsu, syr, rukolu a kôpor. Môžete podávať.