Veľkonočnú hrudku, veniec, vianočku alebo mazanec určite poznáte. Ale viete čo je mišanka?

Počas bielej soboty sa vo veľkom vypekali koláče pre hostí a šibačov.  Na večeru sa jedla buď rovnaká polievka alebo kapustnica s hríbmi, zápražkou, cesnakom a korením.  Po polievka sa jedli bryndzové alebo makové opekance.

Gazdinky v tento deň pripravujú košíky naplnené šunkou, klobáskami, maľovanými vajíčkami, bielymi koláčmi, chlebom, soľou, jabĺčkami, cviklou s chrenom a podobne. V niektorých častiach Slovenska sa do košíka pridáva aj hrudka (pripravená z vajec a mlieka). Košík je prikrytý háčkovanými, tkanými alebo vyšívanými dečkami, ktoré sú požehnané kňazom. Tieto požehnané potraviny sa jedia na veľkonočné pohostenie a ukončujú pôst....

BABKIN MAZANEC S HROZIENKAMI

Recept máme od šéfkuchára TOMÁŠA TEJBUSA

"Mazanec sa u nás pripravuje iba na Veľkú noc a pečie ho výlučne babka. Vždy ho prinesie na veľkonočné raňajky, pretože predtým ho chodí posvätiť do kostola. Keď som bol dieťa, nechápal som, prečo sa pečie sladký chlieb k šunke, chrenu a vajíčkam. A teraz ako kuchár rád využívam práve túto kombináciu."

mazanec
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

2 BOCHNÍKY, PRÍPRAVA 70 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 750 ml mlieka
  • 1 a pol kocky droždia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1,2 kg múky (zmiešajte hladkú špeciál a polohrubú)
  • 150 g tuku alebo oleja
  • 1 vajce
  • 10 g soli
  • hrozienka
  • 1 žĺtok (plus trocha oleja a mlieka na potretie)

POSTUP:

  1. Z mlieka odlejte 100 ml, mierne ho zohrejte, dajte doň droždie, trochu cukru a nechajte vykysnúť. 
  2. Do misy dajte múku, pridajte zvyšné vlažné mlieko, zvyšný cukor, olej, vajce, soľ a kvások. Cesto mieste, kým sa neprestane lepiť na misu. Nakoniec pridajte hrozienka. 
  3. Cesto nechajte vykysnúť, urobte bochníky a dajte do vymasteného, ale nevysypaného plechu. V teple nechajte podkysnúť. Vykysnuté cesto potrite žĺtkom rozmiešaným s olejom a mliekom.
  4. Rúru vyhrejte na 200 °C a mazanec pečte 10 minút. Potom  teplotu znížte na 150 °C a pečte ešte 30 minút, podľa potreby aj dlhšie. Urobte test špajdľou. Hotový koláč potrite sladkou vodou a zakryte utierkou. Bude mäkučký.

Kategórie